Szerző: Habók Lilla

2017. január 25. 09:30

Teljesen megújult a Cisco Spark

Újragondolta a Cisco a Spark kollaborációs megoldását, mostantól egy platformon egyesíti a chatet, az audio- és videohívást és az integrált appokat. A Spark új funkciói már elérhetőek a felhasználók számára (3 főig ingyenesen is), a szintén újonnan bejelentett Cisco Spark Board digitális táblára azonban még pár hónapot várni kell.

Több új fejlesztéssel elkészült a Cisco a kollaborációs zászlóshajóját jelentő Spark kapcsán, a felhő alapú hang- és videohívás támogatásától egy új tárgyalótermi digitális tábláig - számolt be róla a cég közleményében és stílusosan egy WebEx tájékoztatón. A megújult platformot már nem csak az üzleti felhasználók vehetik igénybe, hanem bármely felhasználó, akár a mobilos, webes vagy asztali megoldásokon keresztül. A Sparkot is fejlesztő kollaborációs üzletág az egyik legfontosabb a cég számára, negyedévente több mint egy milliárd dolláros bevételt termel, a 2016-os pénzügyi éves jelentés szerint a termékkategóriák közül a bevétel 9 százalékát jelenti, többek közt ezért fontos számára, hogy meg tudjon újulni ezen a területen.

Megújult Cisco Spark

Legtöbb nagyvállalat még mindig küzd azzal, hogy az email a legnépszerűbb kommunikációs forma, de a levelezések gyakran követhetetlenné válnak, részben a tárgyalásokhoz kapcsolódó témákban, mivel több levél keletkezik a megbeszélés előtt a témák és az időpont meghatározásáról, utána pedig a tennivalókról. A Spark arra tesz kísérletet, hogy egy alkalmazásban egyesítse a különböző kommunikációs csatornákat, köztük a chatet, a videót és a telefont, valamint a tartalommegosztást.

A Spark Messaging képernyője az üzenetküldő szolgáltatásokhoz hasonló felépítéssel rendelkezik: a baloldalon lehet követni a privát és a csoportos beszélgetések listáját, ezekre rákattintva a középső sávban jelennek meg a kapcsolódó üzenetek. A képernyő jobb oldalán pedig az egyes funkciók érhetőek el, mint a fájlküldés, hívás (kamera bekapcsolásával videohívás és megosztható a képernyő is), találkozóütemezés vagy a jegyzetek és rajzok készítését lehetővé tévő whiteboard funkció. Ezek fölött helyezkedik el a keresőmező, amellyel az üzenetek tartalmában lehet keresni.

Mindez nem csak a Cisco eszközeivel kompatibilis, elérhető mobilon, weben, az újonnan bejelentett digitális táblán és asztali gépeken - fut Windows, iOS és Android operációs rendszeren és webes kliensen. Korábban is elérhető volt már az API és chatbot megoldás a Sparkhoz kapcsolódóan, de a cég saját bevallása szerint is körülményes volt integrálni az alkalmazásokba, ezért javítottak a rendszeren.

Már most többféle üzleti alkalmazás integrációja elérhető, például a Sparkhoz hozzá lehet adni a GitHubot, amely ezután a beállítások szerint üzenetet küld, ha valaki megnyitott, csillagozott, létrehozott valamit vagy hozzáadott egy új közreműködőt a figyelt repository-hoz - az értesítések hasznosak lehetnek egy olyan projekt esetén, amelyen több fejlesztő egyszerre dolgozik. Továbbá létezik még Salesforce, Trello, Zendesk, Jira, Dropbox, Google Drive, Twitter, Box és még sok más integráció.

Online változatban is elérhető a Cisco Spark Plus M1 szolgáltatás, amely maximum 3 felhasználóig engedi a csatlakozást a videohívásokhoz. Az ingyenes változat rendelkezik pont-pont titkosítással, csoportos üzenetküldéssel, maximum 5 gigabájtos fájlmegosztási lehetőséggel, korlátlan VoIP hívással és kereséssel, valamint az integrált alkalmazások száma maximum 10 lehet. A felhasználónként havonta 12 dolláros előfizetés már korlátlan számban lehetővé teszi az integrált appok használatát, és admin funkciókkal, analitikai és mérőszámokkal egyaránt rendelkezik. Az M2 (maximum 25 felhasználóig) és M3 (maximum 200 WebEx és 25 videohívás használóig) csomagot csak vállalatok tudják igénybe venni az értékesítő partnerektől, és ennek árai a disztribútortól függenek.

Gyarapodó konkurenciaharc

Az elgondolás nem egyedülálló a csoportmunka jobb támogatásáról és a céges kommunikáció reformjáról. A Microsoft Teams tavaly év végén indult el (bétában) tematikus csatornák létrehozási lehetőségével és közös dokumentumszerkesztési megoldással az Office 365 Vállalati és Nagyvállalati csomagjaiban. A Workplace vagy korábbi nevén Facebook at Work aloldalakkal tudja megkülönböztetni a csapatok kommunikációját, ahová a hagyományos Facebooknak megfelelően bejegyzések, képek, limitáltan videók tölthetőek, illetve indítható chat és élő videóközvetítés - aktív felhasználónként havi 1-3 dollárért. A legnagyobb konkurenciát a Skype for Business jelenti, amelyből szintén elérhető a hang- és videohívás, a csevegés, a fájlok megosztása havi 4,20-10,50 eurós áron. Valószínűleg a rendelkezésre álló megoldások kiválasztásakor az a fő szempont, hogy az előfizető mely cégekkel áll partneri viszonyban, és milyen technológiát használt a korábbiakban.

Új digitális tábla: Cisco Spark Board

A tárgyalótermekben előforduló többféle eszközt szeretné kiváltani a Cisco a Spark Board segítségével, amely egyszerre projektor, vászon, kamera és jegyzetelésre használható fehértábla. Az interaktív digitális tábla 4K kamerával és VoiceTrack technológiával ellátott hanggal rendelkezik, a funkciói irányíthatóak PC-ről, Mac-ről, táblagépről vagy mobiltelefonról. A Spark alkalmazással egyszerre több résztvevő használhatja a táblát földrajzi helytől függetlenül, küldhet rá jegyzetet, dokumentumot vagy prezentációt - majd a tábla képét a csoport le is mentheti egy mindenki által elérhető felületre.

Cisco Spark Board, a "fehértáblás" használat közben

Két méretben rendelhető a tábla, a kisebb méret már január végétől, a nagyobb pedig még ebben az évben a későbbiek folyamán. A 140 centiméteres változat javasolt ára ötezer dollár, havi kétszáz dolláros előfizetői díjjal, amely magában foglalja a felhőszolgáltatást, az ügyfélszolgálatot és a szoftverfrissítéseket. A nagyobb változat 178 centiméteres, de ennek áráról egyelőre nincs információ.

Felvásárlásokkal előre

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Úgy látszik, hogy beértek az utóbbi idő felvásárlásainak az eredményei, mert az újdonságok között megjelennek a bekebelezett szoftverek funkciói. A tavalyi évben vásárolta fel a vállalat a kollaborációval összefüggő megoldások közül a Worklife meetingtámogató platformot, a titkosított keresést lehetővé tévő Synata rendszert, a 1Mainstream felhő alapú videós platformot, a Pawaa on-premise és felhős fájlmegosztó szoftvert, és ekkor zárult le az interoperabilitást segítő Acano technológiák beolvasztása a cégbe.

Ezzel kapcsolatos kérdésünkre azt a választ kaptuk a cégtől, hogy "A Cisco használja és a jövőben is használni fogja a felvásárlásokból, például a Worklife-ból, a Synataból és az Acanóból származó technológiai megoldásokat a Cisco Spark és a Cisco Spark Board fejlesztése során." - ebből arra is lehet következtetni, hogy a fejlesztés egyáltalán nem ért véget, a cég kezében lévő rendszerekben még van további potenciál.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról