Szerző: Asztalos Olivér

2017. január 20. 13:00

Új vállalati tárolókkal próbálkozik a Synology

Két új tárolóval próbál nagyobb szeletett hasítani a vastag bevétellel kecsegtető tárolópiacból a Synology.

Újabb nagyvállalati környezetbe szánt tárolókkal jelentkezett a Synology. A két RackStation rendszer Xeon D processzorokra épít, amelyekhez bővítőegységeket is kínál a cég. Így akár 180 darab meghajtó is munkába fogható, a tárkapacitás pedig elérheti az 1,8 petabájtot.

Kapacitásban a 2U magas RackStation RS18017xs+ nyújthat többet, a rendszer hatmagos Intel Xeon D-1531 processzora épül. A központi egység mellé 16 gigabájt DDR4 ECC RDIMM memória társul alapfelszereltségben, ami további modulokkal 128 gigabájtig tornázható fel. A hátlapra összesen hat RJ-45 port került, amelyek közül négy 1GbE, kettő pedig 10GbE tempóra képes. A portok a magasabb átviteli sebesség eléréséért link aggregációval összefoghatóak, amennyiben pedig a két darab 10GbE csatoló kevésnek bizonyulna, úgy két darab PCI Express bővítőkártyával növelhető tovább a portok száma, a slotok egyenként nyolc darab Gen3 sávot kínálnak.

Egymagában legfeljebb 12 darab SAS vagy SATA csatolós, 2,5 vagy 3,5 hüvelykes meghajtó fogadására képes az RS18017xs+, ami 120 terabájtos maximális kapacitást jelent. Az RX1217sas és RX2417sas bővítőkeretek segítségével ez jelentősen növelhető, előbbi 96 meghajtóval toldhatja meg a kapacitást, utóbbi pedig 180 darabbal, amivel a kapacitás egészen 1,8 petabájtig skálázható. Ezzel párhuzamosan az átviteli sebességet is kellemes szintre lehet felhúzni, a Synology 4800MB/s-os szekvenciális olvasási, és 568 000 IOPS-os véletlenszerű olvasási tempót ígér megfelelő meghajtók és konfiguráció mellett, aminek része a link aggregáció is.

A másik, RS4017xs+ típusjelzésű 3U magas RackStation processzorban erősebb, az Intel Xeon D-1541 ugyanis egy nyolcmagos modell. Ezzel szemben memória oldalon már szerényebb a tároló, alapfelszereltségben mindössze egy darab 8 gigabájtos DDR4 ECC UDIMM modult tartalmaz a rack, ami legfeljebb 64 gigabájtig bővíthető. Cserébe harmadával több, összesen 16 darab 2,5 vagy 3,5 hüvelykes meghajtót fogadhat az RS4017xs+, ami legfeljebb 160 terabájt tárkapacitásban manifesztálódhat.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Természetesen a bővíthetőség itt is megvan, az RX1217/RX1217RP külső egységekkel 40 meghajtóig, ezzel együtt pedig 400 terabájtig tornázható fel a tárkapacitás. Átviteli sebesség tekintetében az RS4017xs+ valamelyes felülmúlja az RS18017xs+-t, a 4800MB/s-os szekvenciális olvasás mellé 690 000 IOPS-os véletlenszerű olvasás társulhat, a különbség ugyanakkor nem nagy. Portok és bővítőhelyek tekintetében a két bejelentett modell hasonló, így a hat RJ-45 port közül négy 1GbE, kettő pedig 10GbE tempóra képes, a link aggregáció támogatása mellett, valamint a két darab PCI Express bővítőhely is jelen van.

Csak egy kis szeletet adjatok!

Két új termékével a Synology immár hat, nagyvállalati környezetbe szánt RackStationnel rendelkezik aktuális kínálatában. A pár éve, otthoni és kisvállalati NAS-okkal indult gyártó tárolós tapasztalatát kihasználva igyekszik meglovagolni a teljes gőzzel robogó, éves szinten jelenleg 40 milliárd dolláros forgalmat generáló piacot. Nem csoda, hogy tavaly már a QNAP is bemutatta első ilyen megoldásait, amivel a két konkurens a nagyvállalati termékek piacán is egymásra találhat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról