Szerző: Asztalos Olivér

2017. január 16. 11:40

Bezárja egyik legnagyobb gyárát a Seagate

Tovább folytatja a HDD-k iránti csökkenő igény generálta átszervezését a Seagate. A vállalat emiatt már az egyik nagy, saját tulajdonában lévő kínai gyárát is bezárja, amely miatt körülbelül 2200 embernek kell új munkahely után nézni.

Lehúzza egyik nagy üzemének rolóját a Seagate, a Kínában található, több mint 100 000 négyzetméteres gyár bezárásával pedig újabb alkalmazottaitól válik meg a cég. A lépés nem meglepő, hisz a Seagate már tavaly nyáron megkezdte a komoly leépítésekkel járó átszervezését, melynek ezzel már 10 000 fő fölé rúgnak az "áldozatai". A fájdalmas változások a HDD-k iránti csökkenő keresletben gyökereznek, az SSD-k folyamatos térnyerésével évről-évre fokozatosan mérséklődik a mechanikus adattárolók iránti kereslet, amire reagálnak az érintett vállalatok.

Az érintett gyár Szucsou városában található, a komplexum pedig a Seagate saját tulajdonát képezi, az még a Maxtor 2006-os felvásárlásával került a vállalat birtokába. Az üzem kizárólag összeszerelést és tesztelést végzett, az oda szállított komponensekből állították össze a meghajtókat, amiket a megfelelő minőség-ellenőrzési procedúrát követően szállíthattak tovább a raktárakba.

Valószínűleg épp emiatt esett a Seagate választása erre az üzemre, az AnandTech részletes listája szerint ugyanis ez volt az egyetlen olyan gyár, ami az összeállításon és a tesztelésen kívül más funkciót nem látott el. A többi összeszerelő üzem kivétel nélkül komponens(ek) gyártásával is foglalkozik, az ugyancsak Kínában található Vuhsziban, és a thaiföldi Koratban található egységek pedig vertikálisan integráltak, tehát az egyes komponensek helyben készülnek, nem kell bajlódni a részegységek logisztikázásával, ami természetesen minden esetben plusz kiadást jelent(ene).

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Ennek fényében elképzelhető, hogy a jelenleg kizárólag komponenseket előállító üzemek jövője sem garantált, nem lenne meglepő, ha ezeket bizonyos esetekben megpróbálná összevonni a Seagate, esetleg egy újabb vertikálisan integrált gyárat létrehozva kettő, vagy akár több jelenlegi üzem egyesítésével, átszervezésével.

Csökkenő darabszám, növekvő kapacitás

A Seagate nagyjából egy évvel ezelőttig még körülbelül 55-60 millió merevlemezt gyártott negyedévenként, amit a júliusban bejelentett tervek szerint jelentősen, 35-40 millióra szeretne visszavágni a vállalat. Ennek jegyében tavaly összesen 8100 főt bocsájt el a gyártó, amitől az idei évben már 264 milló dolláros megtakarításra számít a Seagate, erre jön még rá a kínai gyár bezárása, amitől további jelentős, de egyelőre ismeretlen mértékű kiadáscsökkenést remélhet a cég.

Mindez az SSD-k évek óta tartó térnyerésének köszönhető, a konzumer piacon fokozatosan szorítják ki a félvezető-alapú SSD-k a mechanikus HDD-ket. Ezzel párhuzamosan a nagyobb profittal kecsegtető vállalati szegmensben is egyértelműen látszódik az SSD-k térnyerése, a Gartner egyik tavalyi prognózisa szerint a flash-alapú tárolok eladásai idén túlszárnyalhatják a HDD-k értékesítési mutatóit, igaz ebbe a tavalyi harmadik negyedévben megindult NAND áremelkedés még valamelyest beleszólhat.

Eközben a merevlemezgyártók a kapacitás feltornázásában látják az egyetlen egérutat, például a WDC hamarosan egy 14 terabájtos vállalati HDD-t is piacra dob. Mindez röviden azt jelenti, hogy míg a darabszám csökken, addig az egy termékre levetített a kapacitás növekszik, amihez nagyobb kapacitású lemezek híján meghajtónként több lemezre és fejre lehet szükség, így bizonyos komponensek iránti igény összességében nem fog csökkenni, legalábbis egyelőre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról