HWSW

A Teslához igazolt a Swift atyja

Leigazolta az Apple egyik igazi sztárfejlesztőjét a Tesla. Chris Lattner a Swift atyjaként és a Developer Tools vezetőjeként tette le a névjegyét, a jövőben az autóiparban folytatja majd.

Hivatalosan a Teslához igazolt az Apple egyik sztárfejlesztője, Chris Lattner. Lattner legutóbb a Swift programozási nyelv atyjaként tűnt fel, az Apple legújabb programozási platformjának kidolgozása és megalkotása az ő nevéhez fűződik. De fontos szerepet vállalt az LLVM Compiler Infrastructure Projectben is, amelynek egyik veterán fejlesztőjének számít.

Lattner távozása a Swift projekt irányításában is változást hoz, amely 2010 óta a fejlesztő személyes projektjeként indult és azóta is vezetése alatt állt. A hivatalos levelezőlistán közzétett információ szerint [1] a projekt lead szerepében Ted Kremenek váltja majd Lattnert, bár utóbbi marad azért a Swift Core Team tagja és a jövőben is aktív szerepet vállal majd a projektben - ezt azonban már nem a vezetői fotelből teszi.

A veterán fejlesztő egyébként 2005 óta dolgozik az Apple-nél, formálisan 2013 óta a Developer Tools csapat igazgatója volt, ebben a szerepben pedig az Xcode újdonságaiban volt aktív szerepe. CV-je szerint [2] specialitásai közé tartozik az ARM64-es utasításarchitektúra, amelyhez az Xcode 5-tel az első élesben bevethető fordítót is készítette, és az LLVM-alapú GPU shader fordító, amely az iPhone 5s-ben dolgozó grafikus egység számára készített VLIW gépi kódot.

A már említett Swift nyelv sajátosságainak kidolgozása és implementálása, valamint a fordító architektúra fejlesztése is Lattner munkája, de személyes eredménye a nyelv nyílt forrásúvá tétele is. Igen, a CV szerint az Xcode swiftes implementációjának látványos, és sokáig közel használhatatlan bughalmazáért is személyesen Lattner felelős.

xLattner a Teslánál az Autopilot szoftverért felelős alelnök pozíciójában folytatja, vagyis ő vezeti majd a fejlesztői csapatot, amely a Teslák önvezető képességein dolgozik.  A Tesla hivatalos bejelentése [3] szerint Lattner érkezésétől a cég a technológia fejlődésének felgyorsulását várja - ez rá is fér, a csalóka (és aggasztóan félrevezető [4]) név ellenére az Autopilot csak vezetéssegítő rendszer, önvezetésre jelenleg nem képes.

A két cég között egyébként igen agresszív toborzási csata alakult ki, sűrű beszólogatásokkal. Elon Musk Tesla-vezér korábban már nevezte [5] az Apple-t a "kirúgott Tesla-dolgozók temetőjének" is. Ennek kontextusa, hogy az Apple saját autós projektjéhez igen aktív toborzást folytatott, ehhez pedig a Teslától és számos más cégtől is igazolt kulcsembereket.

A cikkben hivatkozott linkek:
[1] https://lists.swift.org/pipermail/swift-evolution/Week-of-Mon-20170109/030063.html
[2] http://nondot.org/sabre/Resume.html
[3] https://www.tesla.com/en_GB/blog/welcome-chris-lattner?redirect=no
[4] https://www.hwsw.hu/hirek/56304/tesla-biztonsag-autopilot-elnevezes-nemetorszag.html
[5] https://www.theguardian.com/technology/2015/oct/09/elon-musk-apple-graveyard-fired-tesla-staff
A cikk adatai:
//www.hwsw.hu/hirek/56663/apple-tesla-llvm-swift-chris-lattner.html
Író: Gálffy Csaba (galffy.csaba@hwsw.hu)
Dátum: 2017. január 11. 10:30
Rovat: vállalati it