HWSW

Negyedmilliárdot fektet a Tesla akkugyárába a Panasonic

Egyre szorosabbra fonódik a Panasonic és a Tesla lassan egy évtizedre visszatekintő partnersége, miután a japán vállalat több mint 256 millió dollárt fektet az autógyártó Buffalóban épülő akkumulátorgyárába.

Lát jövőt a Tesla Motors napelemeiben a Panasonic, a japán cég több mint 256 millió dollárt fektet az elektromos autóiról ismert cég épülő buffalói napelemgyárába - az együttműködésről a cégek már októberben beszámoltak, [1]eddig azonban nem lehetett tudni, pontosan mekkora összeggel száll be a Panasonic a projektbe. A két vállalat egy ideje már tartó partnersége ezzel még szorosabbra fonódik, és a Panasonic is egyre jobban bebetonozza az elmúlt években egyértelműen célkeresztjébe vett vállalati fókuszt.

A cégpáros tervei szerint már jövő nyáron meg akarja kezdeni a PV (fotovoltaikus) cellák és modulok gyártását. A megállapodás értelmében a Panasonic vezeti majd a napelemes rendszer gyártási folyamatait. Az épülő gyár egyébként egy mintegy 900 millió dolláros projekt, amelyet még a Tesla által bekebelezett SolarCity kezdett meg. Miután elkészült, a Forbes információi szerint [2] a komplexum lesz Észak-Amerika legnagyobb PV modulokat gyártó üzeme lesz, amelyben a futószalagról napi 10 ezer eszköz gördül majd le. A várakozások szerint a gyár több mint 1400 alkalmazottat foglalkoztat majd.

xA Tesla és a Panasonic partnersége egyébként már lassan egy évtizede virágzik, az autógyártó a japán vállalattól vásárolta elektromos járműveibe épített lítiumion akkumulátorait, a Panasonic továbbá a Tesla ambíciózus, Nevadában épülő Gigafactory akkugyárának [3] is lelkes befektetője. A vállalatok együttműködése ráadásul nem merül ki a gyártásban, azok a napelemtechnológiák következő generációjának kifejlesztésén is közösen dolgoznak.

De Elon Musk cége nem csak a japán partnert hívja segítségül gyáraihoz, a Tesla november elején a német Grohmann Engineeringet is felvásárolta [4], hogy hatékonyabbá tegye akkugyártási folyamatait - ezzel együtt pedig egy új részleget is létrehozott, Tesla Advanced Automation Germany néven. Az akvizícióval a vállalat 700 alkalmazottat szerzett, jól illusztrálja azonban a cég nagyratörő terveit, hogy az a következő két évben a részleget további ezer mérnöki és technikusi állással bővíti majd.

A cikkben hivatkozott linkek:
[1] https://www.hwsw.hu/hirek/56316/tesla-solarcity-panasoni-napenergia-napelem-megujulo-energia-powerwall-powerpack.html
[2] http://www.forbes.com/sites/alanohnsman/2016/12/27/panasonic-commits-to-solar-cell-production-with-tesla-at-new-york-plant/#2704157d59ba
[3] https://www.hwsw.hu/hirek/55949/gigafactory-elon-musk-solarcity-powerwall-powerpack-model3-gyartas.html
[4] https://www.hwsw.hu/hirek/56403/tesla-advanced-automation-germany-grohmann-engineering.html
A cikk adatai:
//www.hwsw.hu/hirek/56609/tesla-panasonic-napelem-gyar-befektetes.html
Író: Hlács Ferenc (feradyr@gmail.com)
Dátum: 2016. december 30. 11:00
Rovat: eco@tech