Szerző: Asztalos Olivér

2016. december 15. 17:06

Csatát nyert az Arista a Ciscóval szemben

Megnyerte a nagyjából 335 millió dollárról szóló szerzői jogi per újabb állomását az Arista. A vesztes Cisco várhatóan nem nyugszik bele a történtekbe, a történetnek valószínűleg lesz még néhány epizódja.

Az Arista Network győzelmével zárult a régóta tartó Arista-Cisco háború legújabb fejezete. A két hetet felölelő bírósági tárgyalás végén a kérdéses szabadalmi és szerzői jogi kérdésekben egyaránt az alperesnek adott igazat a nyolc tagú esküdtszék, melynek értelmében az Arista tovább forgalmazhatja a parancssoros konfigurációs felülettel (CLI, azaz command line interface) ellátott termékeit.

A bíróság ítélete szerint ugyanis a szóban forgó CLI kvázi közkincsnek tekinthető, azt a "scènes à faire" jogelméleti fogalomnak megfelelően csak szűk keretek között lehet megvalósítani, ami erősen limitálja az ilyen fejlesztések szerzői jogi védhetőségét. Ahogy az Aristát érdekeit képviselő ügyvéd, Robert Van Nest kifejtette, a CLI rendkívül egyszerű, a kreativitást szinte teljesen nélkülöző frázisokat használ, melyek egyes részeit a Cisco is 40 éves rendszerekből emelte át. Végül ezzel az érveléssel sikerült meggyőznie az ügyvédnek az esküdtszéket, aki emellett még két oldalról, a fair használatra és összevonásra (merger) alapozva is igyekezett meggyőzni a bíróságot védencének igazáról, az erre vonatkozó törekvések ugyanakkor nem jártak sikerrel.

Bár a csatát megnyerte az Arista, a háborúnak még messze nincs vége, a Cisco várhatóan fellebbezni fog a számára kedvezőtlen ítélettel szemben, a vállalat jelenleg a lehetőségeit mérlegeli. Mivel az ügyben szabadalmak is érintettek, ezért az esetleges újabb fordulót az ilyen kérdésekben sokkal kompetensebbnek számító szövetségi bíróságokhoz (egészen pontosan a Court of Appeals for the Federal Circuit) kerülhet. Hasonló forgatókönyv játszódott le a Google-Oracle perben is, ahol a szabadalmi kérdés csak az ügy egy kisebb részét tette ki. Az üggyel kapcsolatos közleményében a Cisco megjegyezte, hogy a közelmúltban megnyert egy szabadalommal kapcsolatos ügyet az Aristával szemben, melyet a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság (ITC, International Trade Commission) tárgyalt.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A két vállalat jogi csatározásának kezdete 2014-re vezethető vissza. A Cisco ekkor két keresetet adott be, amelyek egyikében 14 szabadalom megsértésével vádolta meg az Aristát (12 funkcióval kapcsolatban), kinek alapítói korábban épp a Ciscónál dolgoztak. A másik kereset a szóban forgó CLI-vel volt kapcsolatos, a Cisco szerint az Arista nagy arányban emelte át a parancsokat, amely mellett az azokat leíró dokumentáció egyes részeit is lemásolta. A pereskedés legutóbbi felvonásából a mostanihoz hasonlóan az Arista jött ki jobban, amely cég ennek hála újra importálhatja és értékesítheti termékeit az Egyesült Államokban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról