:

Szerző: Habók Lilla

2016. december 12. 13:19

Bill Gates az energiaiparban látja az új lehetőséget

Létrejön a Breakthrough Energy Ventures (BEV) alap, melynek célja az üvegházhatás csökkentése és a tiszta energia kutatásának és alkalmazásának támogatása lesz jövő évtől. Bill Gates és 19 másik befektető egymillárd dollárt fektet be és ennek jelentős megtérülését várja.

Több mint egymilliárd dollárt fektet be Bill Gates következő alapja, a Breakthrough Energy Ventures (BEV) a tiszta, megújuló energiát biztosító innovációkba. Az új alap jövő évtől kezdi el a beruházásokat azzal a céllal, hogy csökkenjen az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása a villamosenergia termelés és -tárolás, a közlekedés, a mezőgazdaság, az ipari folyamatok és az építkezések területén. "Bármire nyitottak vagyunk, ami olcsó, tiszta és megbízható energiához vezet" - foglalta össze Gates a kritériumokat. A napelemeken vagy a szélenergián kívül a vezetőség beleérti a befektetési területek közé például a fúziós és hasadásos nukleáris energiát, az óceánenergiát, az új típusú épületüzemeltetést, és még azt a technológiai megoldást is, ami csökkenti az utazás szükségességét.

Nem csak a környezetvédelem a BEV célja, a neves befektetőkből álló társaság masszív anyagi megtérülést is vár az üzlettől. Az alapba a világ ranglista élén álló 20 gazdag és befolyásos személye teszi be a pénzét. Gates elnöklése mellett az igazgatóság tagja lesz Jack Ma Alibaba-alapító, Mukesh Ambani a Reliance Industries elnöke, John Doerr és Vinod Khosla tőkebefektetők, John Arnold korábbi energetikai fedezeti alapkezelő, valamint Hasso Plattner SAP-társalapító. Az igazgatóság most állítja össze a menedzsmentet, akik reményeik szerint három hónapon belül elkezdik az aktív munkát a kaliforniai Menlo Parkban - ahol egyébként a Facebook központja is található.

Gates meglepődését fejezte ki, hogy a klímaváltozás kapcsán miért nincs több szó a technológiai innovációról, mivel a tiszta energia előmozdításával csökkenteni lehetne a szén-dioxid-kibocsátású fosszilis tüzelőanyagok használatát. A magyarázat egyszerű, hogy miért nem haladt előre a beruházások száma, mivel az eddigi projektek nagy része veszteséges volt ezen a területen. Egy 2016-os MIT tanulmány leírása szerint 2006-2011 között több mint 25 milliárd dollárt kapott a terület, de ennek fele elveszett, így nem véletlen, hogy az óvatos befektetők jelenleg távolról követik az energiaszektort.

"Az emberek úgy gondolják, hogy betesznek 50 millió dollárt, várnak két évet, és tudják mit fognak utána kapni. Mindez az energia területén nem igaz." - vetette össze Gates az információs technológiai és az energiaipari befektetések helyzetét. Ez azonban vonzóvá is teszi az energiát a a Microsoft-társalapító számára, mivel más befektetők nem hemzsegnek ezen a kockázatos területen. Gates már a korábbi években is fektetett energiatechnológiával foglalkozó cégekbe, például a nukleáris energiával foglalkozó TerraPower 2006-os alapítása is a nevéhez fűződik.

EU-s tervek a tiszta energia kutatásának támogatására 2007-2020 közt

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az energiapiac azonban hatalmas, és a megtérülés is csillagászati lehet, ha az üzletembereknek sikerülne a világ energiafelhasználásának nagy részét a kezében tartani. Tavaly jelentette be 22 ország és az Európai unió közösen a Mission Innovation kezdeményezést, melynek célja a következő öt évben megduplázni a tiszta energia kutatására fordított befektetések összegét - a megállapodásban az Egyesült Államok is részt vett, de a választások óta kérdéses, hogy az új kormányzat mennyire tartja majd fontosnak ezt a kérdést.

Egyetemi és állami kutatások mellet azonban a céges és magánbefektetőkre is szükség van ahhoz, hogy az eredmények a laboron kívül is érvényesüljenek, ezt fogja majd egymilliárd dollárral elősegíteni a Breakthrough Energy Ventures alap. Első körben, jövő évtől a BEV az energiatároló technológiák piacába fog fektetni, amely egyfajta alapozás ahhoz, hogy a változó tiszta energiaforrásokat, úgy mint a nap- és szélenergiát megfelelő megbízhatósággal lehessen tárolni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 23:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.