Szerző: Asztalos Olivér

2016. december 9. 15:03

Nem csak teljesítményt javít az új Radeon meghajtó

Több újítást és változtatást hozott az AMD idei, Radeon grafikus adapterekhez szánt meghajtócsomagja, amiből a legtöbb, GCN-alapú megoldással rendelkező felhasználó profitálhat valamilyen formában.

Befutott az AMD idei nagy meghajtócsomag frissítése, mellyel a cég a Radeon tulajdonosoknak próbál kedveskedni, és persze igyekszik vonzóbbá tenni újabb termékeit a videokártya-frissítéssel kacérkodó vásárlók számára is. A Radeon Software Crimson ReLive Editionnel számos ponton módosul és bővül a csomag, amiben a fejlesztőktől kezdve a végfelhasználókig szinte mindenki találhat magának hasznos funkciót, már amennyiben a kártyája (vagy APU-ja) szerepel a támogatott termékek listáján.

A csomag egyik legnagyobb fejlesztését az ugyancsak ReLive névre keresztelt képernyőrögzítő jelenti, mellyel felvehető vagy akár azonnal streamelhető egy munkamenet, legyen szó játékról vagy professzionális alkalmazásról. Előbbi manapság igen elterjedt, ezért az eszköz támogatja a népszerű Twitch-et, és persze a YouTube-ot is négy másik platform mellett. A kiegészítő megoldja a webkamera képének beillesztését is, miközben a kódolási folyamat nagy részéről a GPU fixfunkciós egysége gondoskodik, ezzel tehermentesítve a GPU végrehajtóit, illetve a CPU-t, ami így a rögzítendő (vagy közvetítendő) alkalmazásra tud fókuszálni. Az AMD szerint elsősorban épp emiatt érdemes kipróbálni a ReLive-ot, amihez GCN-alapú GPU és Windows 7/8/10 operációs rendszer szükséges.

A másik nagyobb, érdekes fejlesztés a Radeon Chill, amit a HiAlgo felvásárlásának köszönhetően fejlesztett tovább, majd végül épített be a most megjelent legújabb csomagba. A technológia egyik funkciója a önszabályozó teljesítménykontroll, ugyanis amennyiben az adott játékban nem szükséges magas képkockaszám, úgy a Chill a megadott kereten belül csökkentheti a tempót, amivel párhuzamosan a fogyasztás és a GPU, valamint a rendszer hőfoka is csökken, mely utóbbi elsősorban notebookoknál lehet hasznos. A Chill egy másik előnye, hogy csökkentheti a képkockák megjelenítésének késleltetését, az AMD mérései szerint akár 32 százalékkal, amiből elsősorban a keményvonalas játékosok profitálhatnak. A Chill egyetlen komoly hátulütője, hogy minden egyes játékot külön tesztelni kell hozzá, ezért egyelőre csak 18 címnél aktiválható a funkció, mely az ígéret szerint folyamatosan bővül majd. A funkcióhoz GCN-alapú videokártya és Windows rendszer szükséges.

A kijelzőkezeléshez, illetve az ahhoz kapcsolódó technológiák támogatásához is hozzányúlt az AMD. Az egyik ilyen hasznos újítás a problémás HDMI kábeleket kiszűrő kis szoftver, a fejlesztők szerint ugyanis ez még mindig fejtörést okoz a felhasználók zömének, hála piacon keringő a kevésbé jó minőségű kábeleknek. Egy ugyancsak hasznos képesség a VP9 dekódolás támogatása, melyre elsősorban a YouTube miatt van szükség, a népszerű videomegosztó (és a Google) ugyanis ezt tekinti a preferált tömörítési szabványnak. Az új meghajtónak hála az összes GCN-alapú kártya tehermentesítheti a CPU-t lejátszás során, igaz a megoldás szoftveres, az a GPU végrehajtóival számoltatja a képkockákat. Ez bár magasabb fogyasztáshoz vezet, mintha egy fixfunkciós blokk végezné a műveletet, de még mindig kedvezőbb, nem utolsó sorban pedig sokkal gyorsabb lehet a CPU-alapú végrehajtásnál. A tökéletes megoldást a fixfunkciós egység jelenti majd, de az ehhez szükséges apró áramköri blokk csak a következő generációktól lesz a GPU-k és APU-k része.

Ugyancsak újdonságnak a számít a HDR iparági szabványának számító HDR10, illetve a hasonló célt szolgáló Dolby Vision támogatásának hivatalos megjelenése, melyekhez R9 380/390/Fury vagy RX 460/470/480 videokártya szükséges. Emellett a legújabb, 400-as sorozatú kártyák DisplayPortja esetében megjelent a HBR3 támogatás is, igaz ezt megfelelő kijelző híján egyelőre nem lehet kiaknázni, ugyanis ezzel 4K120, 5K60 és 8K30 módokat lehet megjeleníteni. Végül, de nem utolsó sorban fejlődött a FreeSync is, ahol a keret nélküli módnak hála már több monitoros, a játék mellett mást (pl. Windows asztal) is megjelenítő felállásban is működni fog a technológia. Ezt mintegy kiegészítendő jelent meg a Refresh Ramping, mely lágyabb átmenetet eredményez a frissítési frekvenciában, ha éppen hirtelen csökkenteni vagy növelni kell azt, ami az AMD szerint a fogyasztásra van jó hatással.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A jelentősebb funkciók mellett apróbb dolgokat is beépített, illetve módosított a Crimson ReLive Editionben az AMD. Például a WattMan névre hallgató, energiagazdálkodási és túlhajtási beállításokat felvonultató felület immár a legelső GCN-alapú GPU-kkal szerelt kártyákon kívül minden újabb Radeonnál elérhető. Ugyancsak újdonság, hogy mostantól a külső GPU-s XConnect technológia az összes Thunderbolt 3 tanúsítvánnyal rendelkező rendszerrel működőképes.

A Windows felhasználók mellett a linuxosokra is gondolt az AMD, az összes GCN-alapú kártyát támogató Crimson ReLive csomag támogatja az Ubuntu 14.04/16.04, RHEL 6.8/7.2/7.3, és SLED/SLES 12 SP2 disztribúciókat, melynek hála kiaknázható a FreeSync is. Végül, de nem utolsó sorban a szokásos hibajavításokra, illetve optimalizációkra is futotta, utóbbinak hála 4-8 százalékos gyorsulás várható egyes játékokban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról