Szerző: Asztalos Olivér

2016. december 2. 11:30

Reszelt egyet tízmagos processzorain a MediaTek

Megtoldja korábbi processzorainak életútját a MediaTek, a tajvani tervezőcég a Helio X20 és X25 modelleket frissítve dob piacra új termékeket.

Két régi-új alkalmazásprocesszort jelentett be a MediaTek, a Helio X23 és Helio X27 nevű chipek gyakorlatilag korábbi fejlesztések finomhangolásainak tekinthetőek, a termékekből magasabb órajellel próbál nagyobb tempót kicsikarni a MediaTek, így hosszabbítva meg azok életútját. A frissített processzorokra épülő készülékek már a következő 1-2 hónapban megjelenhetnek.

A Helio X23 a korábbi Helio X20 örökségét viszi tovább, tehát maradt Tri-Cluster névre keresztelt architektúra, mely három csoportra osztja a processzormagokat: az első fürtben kettő Cortex-A72 található, a maradék nyolcat pedig két négyes egységre választotta szét a cég, ezekben Cortex-A53-es magok kaptak helyet. A nagy magok órajelét közel 10 százalékkal, 2,1-ről 2,3 GHz-re emelte a tervezőcég, miközben a két kisebb fürt frekvenciája nem változott, azok 1,85, illetve 1,4 GHz-en üzemelnek. Többi specifikációjában a Helio X23 megegyezik a Helio X20-szal, tehát maradt a 780 MHz-es ARM Mali-T880MP4 GPU és a WorldMode Category 6 LTE modem is.

Hasonló kaliberű módosításokkal érkezik a Helio X27, melynek felépítése megegyezik az X20/X23 modellekével, azaz a két darab Cortex-A72-es magot tartalmazó fürtöt négy-négy Cortex-A53-ból kialakított klaszter egészít ki. Az A72-es magok órajelét 2,6 GHz-re lőtte be a MediaTek, az egy-egy A53-as fürt pedig 2 és 1,6 GHz-es frekvencián ketyeg. A GPU szerepét itt is az ARM Mali-T880MP4 tölti be, mely 875 MHz-en üzemel. A lapkák továbbra is a TSMC 20 nanométeres gyártástechnológiájával készülnek, ami a FinFET-alapú megoldásokhoz képest kedvező hatással van a gyártási költségekre.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A most bemutatott X23 és X27 csak amolyan pótlék szerepet tölt be, ezek a chipek valószínűleg középkategóriás (esetleg belépő) készülékekben kapnak helyet, melyekre így rá lehet majd sütni a "tízmagos processzorral" jelzőt. Lényegesen érdekesebb lehet a jövő év elejére datálható Helio X30, mely elsőként aknázhatja ki a TSMC 10 nanométeres gyártástechnológiáját.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról