Szerző: Asztalos Olivér

2016. november 28. 17:04

Már jövőre visszaszerezné a szuperszámítógépes első helyet Japán

Nem várna 2020-ig az első hely visszaszerzésével Japán, az ország vezetése már jövőre a csúcsra törne. Nem lesz könnyű.

Ambiciózus tervvel szerezné vissza a szuperszámítógépes toplista első helyét Japán, mindezt pedig már jövőre - számolt be a Reuters. Az állami büdzséből épülő rendszer a jelenleg vezető kínai gépet is felülmúlná, ezt idén nyáron ugyancsak állami intézet, az NRCPC állította munkába az. Amennyiben minden a japánok terve szerint halad, úgy az ország hat év után térhet vissza a csúcsra, igaz ehhez még más országoknak is lehet egy-két szavuk.

A 173 millió dollárból készülő szuperszámítógépről egyelőre nem sokat árult el az építtető japán kutatóintézet, az AIST (National Institute of Advanced Industrial Science and Technology), így nem tudni, hogy milyen processzorok és gyorsítók fogják azt hajtani. Ezzel szemben az egyik legfontosabb adatot már elhintette az intézet vezetője, Sekiguchi Satoshi. Ez alapján a gép 130 petaflops tempóra lehet képes, ugyanakkor az nem derült ki, hogy ez az elméleti csúcsérték lenne, vagy a teljesítményt hosszabb távon is fenn tudja majd tartani a rendszer.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Ezen sok múlhat majd, ugyanis a már említett kínai Sunway TaihuLight papíron 125 petaflops tempóra képes, amiből "csak" 93-at tudtak kihozni a TOP500 lista szakemberei, igaz ez nem meglepő, a szuperszámítógépek hatékonysága meglehetősen széles skálán mozog. Ez alapján sem lehet mérget venni a jövőre érkező Japán gép győzelmére, illetve még azért sem, mert ugyancsak 2017-ben debütálhat a 200 petaflopsot célzó amerikai Summit, amely IBM POWER9 processzorokból és NVIDIA Volta gyorsítókból épül majd fel.

Per pillanat még ennél a gépnél is néhány fokkal ambiciózusabbnak tűnik a japánok "Post-K" kódnéven emlegetett rendszere, amelynek megvalósítását 2020-ra irányozta elő az ország vezetése. A szuperszámítógépet a Fujitsu építené, a japánok szerint ez lenne az első exascale rendszer, azaz a számítási kapacitás eléri majd az 1000 petaflopsot, ami a jelenlegi listavezető 125 petaflopsos kínai gép teljesítményének nyolcszorosa lenne. A korábbi közlemény szerint ezzel gyógyszerkutatás mellett földrengéseket, illetve azok lehetséges hatásait szimulálnák, amelyen felül még CFD-vel (számítógépes folyadékdinamika) használnák ki az óriási számítási kapacitást, már amennyiben sikerül megvalósítani a projektet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról