Szerző: Hlács Ferenc

2016. november 22. 14:30

AI-labort nyit a Google Montrealban

Horgonyt vet a mesterséges intelligencia kutatás gócpontjában a Google, és mesterséges intelligenciával foglalkozó kutatócsoportot hoz létre Montrealban. A keresőóriás emellett 3,3 millió dollárral a helyi AI-kutatásoknak is ad egy kis hátszelet.

Új, mesterséges intelligenciával foglalkozó kutatócsoportot hoz létre a Google Kanadában. A montreali székhelyű csapat az AI és a gépi tanulás, deep learning kutatására fókuszál majd, a Google Brain csoport részeként, amelynek központja a keresőóriás főhadiszállásán, a kaliforniai Mountain View-ban található. A frissen létrehozott kutatócsoportot Hugo Larochelle vezeti majd, akit a Google a Twittertől halászott el - a gépi tanulásból épp a Montréali Egyetemen doktorált Larochelle a Twitter kötelékében ugyancsak az AI-csapatban dolgozott.

A Google láthatóan igyekszik megerősíteni jelenlétét Montrealban, különösen ami az AI-kutatást illeti, a város ugyanis egyre inkább a terület egyik legjelentősebb fellegvárává válik. Miután a a különböző deep learning megoldások a kereskedelmi szolgáltatások mögött még mindig viszonylag új területnek számítanak, a Google-nek és más online óriásoknak nincs könnyű dolguk, a tapasztalt AI-szakemberek levadászásában. Ennek fényében nem meglepő, hogy igyekeznek fizikailag is minél közelebb kerülni a szakértőket kitermelő gócpontokhoz, hogy időben lecsaphassanak a tehetséges kutatókra. Ilyen AI-tűzfészekké válik egyébként Párizs is, a francia fővárosban tavaly a Facebook nyitott a mesterséges intelligenciára fókuszáló kutatóközpontot.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

De a keresőóriás sem most kezdte a barátkozást Kanadával, a vállalat az országban több akadémiai kutatást is felkarolt. A legutóbbi támogatást épp az új iroda megnyitásával párhuzamosan jelentette be a cég: több mint 3,3 millió dollárt ad a Montreáli Egyetem és a McGill Egyetem által közösen működtetett MILA intézet (Montreal Institute for Learning Algorithms) számára. A két egyetem kezdeményezése összsen több mint 150 kutatót tömörít, ezzel a MILA vezetője, a Fortune által idézett Yoshua Bengio szerint jelenleg a világ legkoncentráltabb AI-kutatási kezdeményezése. A Google egyébként az elmúlt tíz évben összesen mintegy 13 millió dollárral támogatta a kanadai akadémiai kutatásokat több területen, ennek nagyjából fele került a mesterséges intelligenciával foglalkozó programokhoz.

Az óriáscégek tehát elképesztő lendülettel szippantják fel a mesterséges intelligenciával foglalkozó szakértőket - olyannyira, hogy az Allen Institute for Artificial Intelligence vezetője Oren Etzioni a Wirednek úgy nyilatkozott, a vállalatoknak vigyázniuk kell, hogy elég szakember maradjon az egyetemeken a következő generáció kiképzéséhez.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról