Szerző: Asztalos Olivér

2016. november 14. 16:13

Már működik a "gigabites" LTE

Ausztráliában hamarosan elrajtolhat a "gigabites" LTE. A piaci megjelenéshez lassan minden adott lesz, elsőként a Qualcomm, a Netgear, illetve az Ericsson jóvoltából élvezhetik az ötödik kontinens lakói a minden eddiginél nagyobb átviteli tempót.

Véglegesnek tekinthető eszközökkel szemléltette a gigabites LTE szolgáltatást a Qualcomm, a Netgear, az Ericsson, illetve Ausztrália legnagyobb telekommunikációs vállalata, a Telstra. A bemutatóhoz a Qualcomm modemét, a Netgear mobil routerét, illetve az Ericsson hálózati komponenseit használták, a technológiát élesben elsőként a Telstra vetheti majd be.

A Qualcomm X16-os modemje már az idei MWC kiállításon is feltűnt, de ekkor még a fejlesztés, illetve a teszthez használt egyes készülékek nem voltak végleges formájukban, egy részüket kifejezetten a próbához állítótták össze, azok tehát eltérhetnek a végleges eszközöktől. A Netgear Mobile Router MR1100-ba viszont már a tömeggyártásba szánt Qualcomm chip került, a szóban forgó eszköz pedig hamarosan piacra is kerülhet, elsőként Ausztráliában, ahol a Telstra már régóta épít a cég termékeire. A szolgáltató hálózatának technológiai alapjait az Ericsson fejleszti, amely már szintén rendelkezik a gigabites kapcsolathoz szükséges eszközökkel.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A szóban forgó átviteli sebességhez háromszoros vivő aggregáció szükséges, két csatornán 4×4 MIMO, a harmadikon pedig 2×2 MIMO konfigurációval, 256QAM moduláció mellett. Ezekkel a beállításokkal 973 Mpbs-ot adott a bemutatón lefuttatott mérés, ami meglehetősen közel van a(z elméleti) gigabites tempóhoz. Azt viszont a szolgáltató is elismeri, hogy ezek erősen elméleti számok, a gyakorlatban átlagosan 100-300 megabitet tapasztalhatnak majd a felhasználók, a csúcs pedig kb. 500 megabit körül lehet majd valós körülmények között.

Pontos dátumot ugyan egyelőre nem közölt a Telestra, de a szolgáltató célja minél hamarabb élesben is bevetni a gigabites LTE-t, ami optimális esetben még idén megtörténhet. A Telstra elsősorban kapacitásbővítésre használja majd a technológiát olyan területeken, ahol rövid időn belül jelentősen megnőhet a cellák terheltsége. Ez az ötödik kontinensen nem ritka, igen népszerű a mobilinternet, melynek egyik oka, hogy bizonyos területeken csak ilyen módon biztosított a kapcsolat.

Az 5G-ben is szerepe lesz

Az LTE fejlesztése nem véletlen, a szabvány az ötödik generációs mobilhálózatok várható 2020-as kereskedelmi indulásával nem válik hirtelen elavulttá. Sőt: az LTE-alapú technológia lesz majd az 5G gerince, a szabványos mobilos frekvenciákon, 700-2600 MHz-es tartományban várhatóan ez a standard felel majd hosszabb távon is a kommunikációért. Az 5G több "lába" közül azonban ez csak az egyik, az új generációt pont a hatalmas dinamikatartomány és skálázódás jelenti majd, vagyis az LTE mellé más frekvenciatartományokban új szabványokat társít. Erről bővebben itt írtunk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról