Szerző: Hlács Ferenc

2016. november 10. 11:59

Helyrerázná az androidos gyorstöltést a Google

A Qualcomméhoz hasonló renitens gyorstöltési megoldások kiirtására törekszik a Google az Android platformon. A keresőóriás hamarosan eltörölheti az egyedi szabványokra épülő technológiákat.

Megregulázná az Android ökoszisztéma egyre burjánzó készüléktöltési megoldásait a Google. A keresőóriás a rendszerét futtató eszközökre vonatkozó hardveres ajánlásokat és előírásokat összegyűjtő Android Compatibility Definition Document (CDD) frissített, az Android 7.0-ra vonatkozó kiadásában önálló szakaszt szentel az USB Type-C szabványnak és a töltésnek, amelyben kiemeli, a terület egységesítését és átjárhatóságát biztosító, egyelőre "erősen ajánlott" címkés kitételei hamarosan kötelezővé válhatnak.

Az utóbbi évek során egyre több gyártó állt elő saját gyorstöltési megoldásaival, amelyek kapcsán a Google szakértői már korábban hangot adtak aggályaiknak, elég a Qualcomm Quick Charge töltésére gondolni. Utóbbi szabvány hátulütőiről áprilisban megemlékeztünk, annak kapcsán komoly probléma, hogy a gyorsabb töltéshez a Vbus módosításával a feszültséget alternatív módban 5 voltról akár 9-re vagy 12-re emeli, eközben ráadásul az adatbusz vezetékein is áramot továbbít, ezzel elvágva töltés közben az adatkommunikációt - utóbbi egyébként az USB Type-C leírásával is szembemegy.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A hasonló eljárásokat a Google most saját hatáskörben is kigyomlálná a készülékekből, a keresőóriás a minden andriodos gyártóra és telefonra kötelező érvényű CDD dokumentumban külön bekezdésben hangsúlyozza, hogy a készülékgyártók számára erősen ellenjavallott a Vbus módosításával járó gyorstöltési megoldások támogatása, illetve bármilyen olyan technológiáé, amely gátolja az átjárhatóságot a szabványos USB Power Deliveryre hitelesített töltőkkel vagy eszközökkel - mint például a csatlakozóban lévő vezetékek szerepének módosítása . A Google itt kiemeli, a fentiek a jövőben könnyen kötelező érvényűvé válhatnak, nem lenne meglepő, ha a cég a következő Android verzióval kötelezővé tenné a teljes kompatibilitást az USB Type-C-re építő készülékek és az aljzatot használó, különböző töltők között. A legújabb USB szabványra vonatkozó szakasz mindezek mellett azt is kiemeli, hogy az androidos eszközök immár fel kell ismerjék az 1,5 és 3 amperes töltőket.

A Google ezzel az Android rendszer, illetve az ökoszisztéma lelkét adó Google Play Services háttér mellett már hardveresen is egyre inkább igyekszik saját elképzelései szerint terelgetni a platformját választó gyártókat. A vállalat által bejelentett, a későbbiekben nagy valószínűséggel szabályozásokká érő ajánlások a jövőben potenciálisan egy új, egységes szabvány érkezését is eredményezhetik. Utóbbi egyébként kifejezetten jót tenne a sokféle, egymással gyakran inkompatibilis töltési megoldásokkal küzdő piacnak, amelyen a nehéz átláthatóság miatt a silány minőségű, potenciálisan veszélyes eszközök is könnyebben elterjedhetnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról