:

Szerző: Asztalos Olivér

2016. november 9. 16:31

Itt a Facebook 100 gigabites hálózati hátizsákja

100 gigabites hálózati switchen dolgozik a Facebook, a fejlesztésre a rohamléptekben növekvő sávszélesség-igény miatt van szükség.

Bemutatta Backpack fantázianevű switch fejlesztését a Facebook, melynek célja másodpercenkénti 100 gigabitre növelni a cég adatközpontjainak belső, rackek közötti sávszélességét. Legújabb megoldásával az utóbbi időben rohamléptekben növekvő igényekre próbál reagálni a közösségi oldal, ugyanis a nagy felbontású képek és a különféle mozgóképek miatt jelentősen megugrott a rendszerek sávszélességigénye. Bár a Backpack nagyot lendít az átviteli sebességen, vele párhuzamosan a fogyasztás is megnő, mely problémára eddig még nem találtak optimális megoldást a fejlesztők.

A fejlesztés természetesen optikai összeköttetésen alapszik, amivel jelenlegi 40 gigabites tempót kettő és félszeresére, azaz kerek 100 gigabitre emeli a Facebook. Ez tetemes előrelépés, ugyanakkor a mérnököknek komoly fejfájást jelent az eszközök emiatt tetemesen megnőtt disszipációjának (~fogyasztásának) kezelése, különösen a hűtés problémája miatt. Egyszóval a sávszélességgel együtt az energiahatékonyságon is javítani kell, a sávszélességgel párhuzamosan növekvő fogyasztás kordában tartása most is komoly kihívást jelent, azért a Facebook szorosan együttműködik az egyes komponensek gyártójával, hogy a fejlesztéseket a lehető legjobban összehangolva javítsanak a rendszerek hatékonyságán.

Omar Baldonado, a vállalat illetékes szakembere hozzátette, hogy a fejlesztésre elsősorban a különféle egyre népszerűbb videós tartalmak, illetve a nagy felbontású  és a 360 fokos képek rohamos terjedése miatt van szükség, ezek ugyanis jelentősen megnövelik a szükséges sávszélességet. A Facebook néhány hónapja vezette be a ma már bárki számára elérhető élő videóközvetítés (Facebook Live), amit egyre nagyobb előszeretettel használnak az oldalon regisztrált személyek és cégek, közösségek. Szintén növelik az igényt az egyre komplexebb, különféle analitikai fejlesztések, melyek a felhasználó élmény növelése (és persze a minél pontosabban célzott reklámok) miatt habzsolják a sávszélességet.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nem a Facebook az első cég, amely100 gigabitre növelné az egyes rackjei közti sávszélességet, a LinkedIn hasonló lépésen dolgozik, a konkurens oregoni adatközpontjában végezné el a fejlesztés a közeljövőben. A Facebook megoldása ugyanakkor egy szempontból mindenképpen érdekesebb, hisz azt a cég az által 2011-ben elindított Open Compute Project (OCP) keretein belül publikálja, így azt bárki legyártathatja magának. Ez azonban egyelőre odébb van, a cég első körben saját adatközpontjaiban teszi próbára a Backpacket, azt csak éles teszteket követően teszi a terveket és a dokumentációt nyilvánossá.

A Facebook nagy rajongója a nyílt forrású hardvereknek - nem véletlenül. Ha a cég által tervezett hardverelemeket több cég is elkezdi rendelni, akkor a méretgazdaságosság miatt a fajlagos költség esni kezd, ennek pozitív hatását pedig mindenki egyszerre tudja élvezni. A Facebook (nyilván) nem a mindent verő adatközponti hardverekben látja versenyelőnyét, így szívesen osztozik más, hatalmas adatközpontot üzemeltető vállalatokkal a hardvereken. Ennek szellemében már számos megoldást osztott meg OCP-s partnereivel (például a Google-val) a Facebook, a tavaly decemberben bemutatott GPU-kra fókuszáló Big Sur után épp a napokban vált hozzáférhetővé a 6-pack és a Wedge-100 top-of-rack switch is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 05:30

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.