Szerző: Asztalos Olivér

2016. november 7. 15:30

Az Amazon felhőjével versenyezne a Cisco új UCS szervere

Az adattárolásra optimalizált S sorozat olcsóbb lehet a publikus felhőnél - ígéri a gyártó.

56 százalékkal olcsóbb az Amazon S3-nál - ezzel a szlogennel hirdeti új, adattárolásra optimalizált, S szériás UCS szervereit a Cisco. A gyártó szerint a teljes bekerülési költséget tekintve olcsóbb lehet a kiszolgálóra ültetett privát felhő, ehhez viszont legalább három évig kell használni a rendszert. Emellett a Cisco szerint az S sorozat hozta el az iparág első, teljesen moduláris szerverarchitektúráját.

Az új UCS (Unified Computing System) szériát kifejezetten adatintenzív alkalmazási területekre hegyezte ki a Cisco, melyek között elsősorban a big data és a különféle média streamingek, csoportmunkás alkalmazások, vagy objektumtárolás szerepelnek. A gyártó ígérete szerint a szerverek minden esetben próbálják valós időben (vagy a lehető leggyorsabban) analizálni a beáramló, strukturálatlan adatot, minél rövidebb idő alatt biztosítva a végeredményt, mielőtt még az a back-end tárolóra kerülne.

Az S3260 típusjelzésű rendszerben két Intel Xeon E5-2600 v2 vagy v4 processzor lehet, amivel az egy node-ban található magok száma 36 és 72 között mozoghat. A processzortól függően DDR3 vagy DDR4 típusú memória kapacitása node-onként legfeljebb 512 gigabájtra rúghat. A 4U kivitelű ház 600 terabájtnyi nyers tárolókapacitást kínál, ami az UCS Manager szoftverrel 1 petabájtig skálázható. Emellett a rendszer az NVMe SSD-ket is támogatja, a meghajtókból node-onként 1 terabájtot lehet bepakolni, mely gyorsítótárként is funkcionálhat.

A rendszer vezérlőnként két 40 gigabites portot kínál, melyek az UCS VIC (Virtual Interface Card) 1300 beágyazott chipek társaságában vannak jelen, utóbbival legfeljebb 256 darab virtuális adapter hozható létre. Az S3260 támogatja a Cisco BIDI (bi-directional transceivers) technológiáját is, amivel a már meglévő 10 gigabites kábeles infrastruktúrán lehet elérni 40 gigabites átviteli sebességet, ezzel költséget spórolva. Végül, de nem utolsó sorban, a szerver Ethernet vagy Fibre Channel portokon egyaránt illeszthető a már meglévő NAS vagy SAN környezetbe.

Bemutatójában a modularitásra is kitért a Cisco, a diszkek mellett többek között az NVMe SSD-k, a diszk és IO expanderek, illetve az Ethernet/FC/FCoE rész is variálható. A rendszer így gyorsítótárra, tárhelyre, számítási teljesítményre, vagy I/O-ra is kigyúrható, utóbbi esetben 160 GB/s lehet az aggregált sávszélesség, kapacitás pedig legfeljebb 86 petabájtig skálázható az UCS domainen belül.

Mennyi az annyi?

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Cisco részletesen ismertette a rendszer általa kalkulált előnyeit, melyek alapján az S3260 34 százalékkal kisebb tőkeberuházást igényel a vállalat "tradicionális" szervereinél. Emellett a menedzselési költség akár 80, a kábelezés pedig 70 százalékkal csökkenhet, miközben a kiszolgáló 60 százalékkal kisebb helyet foglal, és 59 százalékkal kevesebb áramot vesz fel, mint az általánosan értelmezett kiszolgálók.

Végül, a gyártó az Amazon S3-mal is összevetette új rendszerét. A publikus felhőt 420, saját rendszerét pedig 600 terabájtos kapacitással kalkulálta a Cisco, ilyen formában a privát felhő 13 hónap használat után juthat el az Amazon felhőjének költségszintjére, 3 év után pedig egálba kerülhet a két megoldás teljes bekerülési költsége. Mindez a jelenlegi adatokkal számolva igaz lehet, ugyanakkor a kiélezett versenyt figyelembe véve borítékolható, hogy az Amazon árai (is) lejjebb ereszkednek a következő években, ami máris borítaná az egyenletet.

Az S3260 megfelelő alap lehet a legtöbb ismert és népszerű szoftver számára, a listán a Ceph, a Cloudian, a GlusterFS, a Nexenta, a Scality, a StorMagic,a SwiftStack, és a Windows Server Storage Spaces is ott van. A legújabb Cisco USC a mai naptól, azaz november 7-től rendelhető, a szerverhez alapértelmezetten 3 év garancia jár, mely mellé többféle támogatási csomag vásárolható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról