Szerző: Koi Tamás

2016. november 04. 12:00:00

Másfélszeresére növelte a mobilnet csúcssebességét a Telekom

Újabb sebességrekord dőlt meg a magyar mobilpiacon: a Telekom bejelentette, hogy LTE Advanced technológiával a kereskedelmi hálózatán immár 450 Mbps elméleti letöltési sávszélességet képes biztosítani.

Újabb generációs átviteli megoldást indított el kereskedelmi mobilnet-hálózatán a Magyar Telekom. A szolgáltató a háromszoros vivőa ggregációval, összesen 60 MHz-nyi spektrum felhasználásával az éles hálózaton elméletileg akár 450 Mbps letöltési sávszélességet is képes biztosítani cellánként. Egyelőre egyetlen településen, Gödöllőn.

A szolgáltató az LTE Advanced technológia részét képező vivő aggregációval a 800, 1800 és a 2600 MHz-es frekvenciasáv általa használt frekvenciablokkjait fogja össze, ezzel a korábbi, kétszeres vivő aggregációval nyújtott 300 Mbps csúcssebességhez képest másfélszeres tempót képes kisajtolni a rádiós rétegből. Fontos, hogy ezt a sávszélességet jelenleg csak a legmodernebb, Cat9 kategóriájú készülékekkel, jellemzően csúcskategóriás okostelefonokkal lehet elérni - és azokkal is csak elméletben.

Python everywhere! Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt bárhol és bárki használhatja.

Az LTE Advanced technológiát az országban elsőként a Telekom vezette be kereskedelmi hálózatába, tavaly decemberben. Azóta a szolgáltató mintegy negyven településen kínálja a kétszeres vivő aggregációra épülő gyors szolgáltatást az ügyfeleknek, a szolgáltatás lakossági lefedettsége mára eléri a 25%-ot. A Telekom után idén áprilisban a Telenor Magyarország is bekapcsolta első LTE Advanced celláit, a két cég közötti hálózatmegosztásos egyezség nyomán értelemszerűen a nyugat-magyarországi településeken.

Az átviteli sebesség növelése mellett a szolgáltatók igyekeznek eleget tenni a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal (NMHH) 2014-ben kötött hatósági szerződésben foglalt kiépítési  kötelezettségeiknek is. Így a Telekom ma bejelentette, hogy jövő novemberig közel az összes 1000-6000 fős településen és az 1774, 1000-nél kisebb lélekszámú településből több, mint 1500-ban elindítja 4G szolgáltatását a 800 MHz frekvenciasáv felhasználásával.

A szolgáltatónak a háromszoros vivőaggregáció országos kiterjesztésére vonatkozóan egyelőre nincsenek konkrét tervei, a jelenlegi elképzelések szerint elsősorban ideiglenes kapacitásbővítésre fogják használni a technológiát olyan területeken, ahol rövid időn belül jelentősen megnőhet a cellák terheltsége (kiemelt rendezvények, fesztiválok stb).

a címlapról

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 20. 19:41

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.