HWSW

Másfélszeresére növelte a mobilnet csúcssebességét a Telekom

Újabb sebességrekord dőlt meg a magyar mobilpiacon: a Telekom bejelentette, hogy LTE Advanced technológiával a kereskedelmi hálózatán immár 450 Mbps elméleti letöltési sávszélességet képes biztosítani.

Újabb generációs átviteli megoldást indított el kereskedelmi mobilnet-hálózatán a Magyar Telekom. A szolgáltató a háromszoros vivőa ggregációval, összesen 60 MHz-nyi spektrum felhasználásával az éles hálózaton elméletileg akár 450 Mbps letöltési sávszélességet is képes biztosítani cellánként. Egyelőre egyetlen településen, Gödöllőn.

A szolgáltató az LTE Advanced technológia részét képező vivő aggregációval a 800, 1800 és a 2600 MHz-es frekvenciasáv általa használt frekvenciablokkjait fogja össze, ezzel a korábbi, kétszeres vivő aggregációval nyújtott 300 Mbps csúcssebességhez képest másfélszeres tempót képes kisajtolni a rádiós rétegből. Fontos, hogy ezt a sávszélességet jelenleg csak a legmodernebb, Cat9 kategóriájú készülékekkel, jellemzően csúcskategóriás okostelefonokkal lehet elérni - és azokkal is csak elméletben.

xAz LTE Advanced technológiát az országban elsőként a Telekom vezette be kereskedelmi hálózatába, tavaly decemberben. Azóta a szolgáltató mintegy negyven településen kínálja a kétszeres vivő aggregációra épülő gyors szolgáltatást az ügyfeleknek, a szolgáltatás lakossági lefedettsége mára eléri a 25%-ot. A Telekom után idén áprilisban a Telenor Magyarország is bekapcsolta első LTE Advanced celláit, a két cég közötti hálózatmegosztásos egyezség nyomán [1] értelemszerűen a nyugat-magyarországi településeken.

Az átviteli sebesség növelése mellett a szolgáltatók igyekeznek eleget tenni a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal (NMHH) 2014-ben kötött hatósági szerződésben foglalt kiépítési  kötelezettségeiknek is. Így a Telekom ma bejelentette, hogy jövő novemberig közel az összes 1000-6000 fős településen és az 1774, 1000-nél kisebb lélekszámú településből több, mint 1500-ban elindítja 4G szolgáltatását a 800 MHz frekvenciasáv felhasználásával.

A szolgáltatónak a háromszoros vivőaggregáció országos kiterjesztésére vonatkozóan egyelőre nincsenek konkrét tervei, a jelenlegi elképzelések szerint elsősorban ideiglenes kapacitásbővítésre fogják használni a technológiát olyan területeken, ahol rövid időn belül jelentősen megnőhet a cellák terheltsége (kiemelt rendezvények, fesztiválok stb).

A cikkben hivatkozott linkek:
[1] https://www.hwsw.hu/hirek/53616/magyar-telekom-telenor-mobilszolgaltato-mobilhalozat-lte-nmhh-frekvencia.html
A cikk adatai:
//www.hwsw.hu/hirek/56374/telekom-lte-advanced-mobilnet-savszelesseg-internet-vivo-aggregacio.html
Író: Koi Tamás (koi.tamas kukac hwsw.hu)
Dátum: 2016. november 04. 12:00
Rovat: média & telekom