Szerző: Gálffy Csaba

2016. november 3. 13:09

Kivezeti az Eclipse-támogatást a Google

Ideje búcsút inteni az Eclipse-nek, a Google befejezi a hozzá készült eszköztár fejlesztését.

Megvonja a támogatást az Eclipse fejlesztői környezettől a Google, a jövőben kizárólag az Android Studio IDE lesz alkalmas az androidos fejlesztésre - jelentette be a vállalat. Egészen pontosan most az Eclipse-hez készült kiegészítő csomag, az Android Developer Tools (ADT) támogatása szűnik meg, erre van szükség ahhoz, hogy ez az IDE használható legyen androidos appok fejlesztésére.

Az androidos fejlesztés hajnalán (és 2013-ig) az ADT-vel kiegészített Eclipse volt a standard módja az appok létrehozásának. A Google azonban nem volt elégedett ezzel a megoldással, így idővel saját IDE fejlesztésébe fogott, ez lett az Android Studio, amely a JetBrains IntelliJ IDEA alaposan átdolgozott, Android-specifikus eszközökkel felszerelt kiadása. Ez 2013 májusában jelent meg (először előnézeti kiadásban) és 2014 decemberében kapta meg a "stabil" plecsnit. Mára a 2.2-es kiadásnál tart a szoftver, a döntéssel pedig immár ez az egyetlen hivatalosan támogatott keretrendszer.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Azoknak a fejlesztőknek, akik eddig kitartottak az Eclipse mellett, semmi jót nem ígér a Google. Az ADT fejlesztése a tegnapi nappal teljesen leállt, vagyis semmilyen frissítés vagy javítás nem érkezik hozzá a jövőben. Jobb hír viszont, hogy az olyan ADT funkciók, mint a DDMS, a Trace Viewer, a Network Monitor és a CPU Monitor már elérhetőek az Android Studio alól is. Az immár kötelezővé váló költözés megkönnyítésére a Google összeállított egy kalauzt, de a fejlesztők túlnyomó többsége számára a váltás csupán abból fog állni, hogy a meglévő fejlesztési projektet immár az Android Studióból nyitják meg.

A lépés senkit nem érhet amúgy meglepetésként, a Google még 2015 végén bejelentette, hogy az ADT lassan elér élete végéhez, az utat előre pedig az Android Studio jelenti. Az üzenetet a többség vette is, a Google szerint a legnépszerűbb 125 Play Store-os app 92 százaléka Android Studióval készül már - persze ennek ellenére még mindig viszonylag magas (de ismeretlen) lehet az Eclipse-en maradt fejlesztők aránya.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról