Szerző: Hlács Ferenc

2016. november 2. 17:36

Piacon a Microsoft IFTTT-vetélytársa, a Flow

A vállalati felhasználók IFTTT-je lenne a Microsoft immár stabil verzióban is elérhető Flow szolgáltatása. A megoldással számos webapp funkciói drótozhatók egymásba, amivel a cég az IT-divíziókat tehermentesítené.

Egyre több népszerű szolgáltatás ellen indít saját alternatívát a Microsoft, a redmondi cég Skype-alapokra helyezett Slack-kihívója után most az IFTTT babérjaira tör, Flow névre hallgató megoldásával, amely kilépett a béta státuszból és már szabadon használatba vehető. A megoldás nagyon hasonlít az említett IFTTT-re, abban ugyanúgy különböző online szolgáltatások nyílt API-ját rendezhetjük tetszőleges logikába, drótozhatunk egymásba, és automatizáltan, korábban megadott feltételeknek megfelelően kapcsolhatjuk ki-be azok funkcióit - termékével ugyanakkor a Microsoft jóval nagyobb hangsúlyt fektet a vállalati felhasználókra. A Flow-val többek között az Office 365, Slack, Dropbox, SalesForce és Dynamics 365 működése is összeköthető.

Áprilisban a cég előzetes verzióban már kiadta a szolgáltatást, a fejlesztési szakasz azonban a frissen bejelentett változattal lezárult, azt az érdekelődő vállalatok már élesben is bevethetik. A rendszerben a cégek a különböző szolgáltatásokból összeállított munkafolyamatokat az azokat használó csapatok, vagy akár a vállalat különböző részlegeinek földrajzi elhelyezkedése alapján is csoportosíthatják, a megoldás environment néven futó tárolóiban. A rendszergazdák a különböző environmenteket egy központi menedzsmentkonzolon, a Microsoft Flow Admin Center felületén kezelhetik, ahol adatvesztés-megelőzési irányelveket is létrehozhatnak. Utóbbiak a különböző bekötött szolgáltatások közötti adatáramlást hivatottak szabályozni, hogy az érzékeny információk ne jussanak ki nyilvános felületekre.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A szolgáltatás a webes felület mellett Android, illetve iOS alkalmazásból is kezelhető, a különböző munkafolyamatok így mobilon is egyszerűen létrehozhatók, illetve az azokhoz kapcsolódó értesítések is megérkeznek a készülékekre. Ha egy cégnél épp nem lenne ihlet az IT-részleg hatékony tehermentesítésére, a Flow egy sor előre elkészített, sablonfolyamatot is ajánl a különböző feladatok automatizálására - pont ahogy az IFTTT is teszi. Ilyen mintaeljárások lehetnek például a beérkező üzenetekre adott automatikus válaszok, illetve az adott céget említő tweetek megfigyelése is. A  megoldás jelenleg 58 külső szolgáltatást támogat, ez egyelőre jelentősen kevesebb, mint a konkurens IFTTT 366-os értéke.

A Microsoft Flow ingyenes és fizetős konstrukciókban is használatba vehető. A díjmentesen igénybe vehető verzióban a felhasználók a létrehozott munkafolyamatokat havi 750 alkalommal futtathatják le, a rendszer pedig 15 percenként ellenőrzi, hogy változtak-e az egyes folyamatokat elindító vagy épp megállító feltételek. A havi 5 dollárért használható P1 csomagba már 4500 futtatás és 3 percenként lefutó ellenőrzés jutott, míg a legnagyobb, havi 15 dollárért hirdetett pakk 15 ezer futtatást, percenkénti ellenőrzést és egyéni szerverházirend-beállításokat is tartalmaz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról