Szerző: Koi Tamás

2016. október 31. 20:55

A Telekomnál is jön a gigabites internet

November elejétől a Magyar Telekomnál is elérhető lesz a gigabites sávszélességű internetelőfizetés, ezzel a cég a DIGI után az országban második szolgáltatóként kínálja majd az elképesztő tempójú adatkapcsolatot egyéni- és üzleti előfizetői számára.

A Telekom otthoni előfizetői, valamint üzleti ügyfélbázisának jelentős része eddig legfeljebb csak álmodhatott arról, hogy olyan internetelőfizetést kapjon a szolgáltatótól, melynek kihasználásához már az otthoni és kisirodai hálózati környezetet is komolyan meg kell tervezni, és szinte biztos, hogy egyetlen klienssel a legritkább esetben lehet elérni a kínált csúcssebességet. November 2-től ez már nem számít távoli jövőnek, hiszen jön a magenta szolgáltatónál is a gigabites internetelőfizetés - igaz, ahhoz, hogy valaki ilyen csomaghoz jusson, a legfrissebb fejlesztési területeken kell laknia vagy irodát bérelnie.

Fényesebb jövő

A szolgáltatónál szerdától megjelenő csúcssebességű internetcsomag belsős információk szerint a Netmánia 1000 nevet fogja viselni, és 1 Gbps letöltési sávszélesség mellett 200 Mbps feltöltési sebességet kínál majd (ebből a garantált értékek 300 Mbps/50Mbps). Ezek egyébként pontosan megegyeznek a DIGI által kínált DIGINet 1000 díjcsomag műszaki adottságaival - erről a szolgáltatásról itt írtunk részletesen. Információink szerint az új díjcsomag bevezetése - legalábbis egyelőre - nem jár együtt a 2012-ben bevezetett Netmánia tarifacsalád teljes átalakításával.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Ez azt jelenti, hogy azok a Telekom-előfizetők, vagy potenciális előfizetők akik nem FTTH szolgáltatási területen laknak, ezúttal valószínűleg semmilyen új ajánlatot nem fognak kapni a szolgáltatótól. Ez ebben az iparágban egyébként bevett gyakorlat, a már említett DIGI és a UPC korábban többször is duplázta már az előfizetői végpontokon elérhető le- és feltöltési sávszélességet, szinte kivétel nélkül az árak változatlanul hagyásával, akár csökkentésével.

A Telekom számára ugyanakkor komoly fejtörést okoz az is, hogy az egységesítésre törekvő szolgáltató a technológiai szempontból széttagolt (xDSL, EuroDOCSIS, FTTH) vezetékes hálózatán kell megtalálja a közös nevezőt, míg versenytársai tradicionálisan egy technológia mellett tették le a voksukat (a DIGI az FTTB/H-t, a UPC a EuroDOCSIS-t választotta). A magát oly sokszor a technológiai innovátor szerepében elképzelő szolgáltató ráadásul mindeközben az ország egyik leggyorsabb mobilnetes hálózatát építette ki, ugyanakkor az elmúlt pár évben hatalmas összegeket ölt a vezetékes infrastruktúra modernizálásába is.

Több százezernyi potenciális háztartás

Egy idén nyári sajtóközlemény szerint a Telekom tavaly gyorsította fel nagysebességű, szélessávú vezetékes hálózata fejlesztését, ennek eredményeként országszerte további 464 ezer háztartásban tette elérhetővé saját költségén a legalább 30 Mbps sebességű hozzáférést. Idén önerőből további félmillió háztartást kíván elérni, amelyből június végéig több mint 400 ezer háztartás lefedése valósult meg. Így összesen jelenleg már több mint 2,5 millió háztartásban elérhető a nagysebességű, szélessávú internet a Telekom hálózatán.

A szolgáltató részben pályázati forrásból végzi a fejlesztéseket, a cég szeptemberben jelentette be, hogy 12,2 milliárd forintnyi uniós forrást nyert el, melyből 111 ezer új háztartás számára teheti elérhetővé a legalább 30 Mbps sávszélességű vezetékes internetcsatlakozást. Ezek a háztartások úgynevezett "fehér területen" találhatók, ahol eddig vagy egyáltalán nem volt vezetékes internet, vagy az alkalmazott technológia által kínált sávszélesség nem érte el a 30 Mbps-t. Fontos, hogy az uniós forrásból kiépített infrastruktúrát a szolgáltató köteles bizonyos szinten megosztani versenytársaival.

A gigabites internetcsomag bevezetése ez utóbbi fejlesztések egyik gyümölcse lehet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról