Szerző: Hlács Ferenc

2016. október 28. 11:40

A mobilos részleg húzta le az LG harmadik negyedévét

Nem szerepeltek jól a piacon az LG idei okostelefon-csúcsmodelljei, a cég mobilos részlege tetemes veszteséget könyvelhetett el - a többi üzletág szerencsére tartja a frontot, a gyártó ráadásul már az elektromos autós jövőre készül.

Csökkenő bevételről számolt be az LG az idei harmadik üzleti negyedévben, a vállalathoz az időszakban 11,5 milliárd dollárnak megfelelő, azaz 13,2 billió koreai won folyt be, ami 5,7 százalékos visszaesést jelent a 2015 harmadik negyedévében produkált, 12,2 milliárd dollárnak megfelelő összeghez képest. A gyenge teljesítmény a cég profitját nem csak teljesen elnyírta, de hajszállal még negatívba is döntötte, a koreai gyártó így 71,2 millió dolláros veszteséget könyvelhetett el. A visszaesésért elsősorban a vállalat mobilkommunikációs divíziója felel, de az otthoni szórakoztatóelektronikai részleg bevételei is visszaestek - igaz, itt a bevételkiesés dacára éves viszonylatban jelentősen nőtt az üzemi eredmény. A háztartási gépek részlege is nőni tudott, de a három hónapos időszakban a járműkomponenseket gyártó divízió is szépen teljesített.

Az idei harmadik negyedév tehát leginkább a mobilkommunikációs ágazatnak volt fájdalmas, az a tavalyi hasonló időszakhoz képest több mint 23 százalékos bevétel-visszaesést könyvelhetett el, 2,9 milliárd dollárról  2,1 milliárdra. Az ágazat üzemi eredménye ezzel mínuszba csúszott, vesztesége 381,4 millió dollár lett, ami látványos csökkenés az egy évvel korábbi 84,2 milliós veszteséghez képest. A gyenge teljesítményért a cég szerint a prémium modellek, elsősorban a G5 csúcstelefon gyenge eladásai felelnek. A vállalat 2016 záró negyedévében az ősszel bejelentett, V20 zászlóshajótól vár fellendülést, amely világszerte kifejezetten pozitív kritikákat kapott - a cég ennek megfelelően igyekszik maximalizálni a telefon eladásait a közelgő ünnepi időszakban.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A szórakoztatóelektronikai üzletág bevétele 3,4 százalékos éves konszolidálódással 3,6 milliárd dollárra állt be az idei Q3-ban, üzemi nyeresége viszont elképesztő növekedést mutatott, a tavalyi 32,3 millió dollárról 333-ig lőtt ki. A tekintélyes előrelépés a cég szerint a növekvő OLED és UHD tévéeladásoknak, illetve a termékmix folyamatos csiszolásának köszönhető. A vállalat az idei utolsó negyedévben az eladások további növekedésére számít, várakozásai szerint különösen a fejlett régiókban ugrik majd meg az igény a prémium televíziókra. A nagyobb eladott darabszám ugyanakkor valószínűleg nem fordul majd le megnövekedett profitra, ami elsősorban a megugrott marketingköltségeknek, illetve a kijelzőpanelek árának növekedésének köszönhető.

A koreai gyártó háztartási gépes ágazata egészséges növekedést mutat, bevételei a tavalyi 3,6 milliárd dollárról 2016 harmadik negyedévében 2,8 százalékos növekedéssel 3,7 milliárdra híztak - a mérsékelt bevételnövekedés ugyanakkor tisztességes pluszra fordult le az üzemi nyereség terén, éves szinten az 214 millió dollárról  298 millió fölé ugrott. Mindez elsősorban az európai és ázsiai régióknak köszönhető, Koreában a légkondicionálók, az TWINWash mosógépek és az alulfagyasztós hűtők is kifejezetten erősen teljesítettek, a tengerentúlon azonban a vártnál gyengébb volt a kereslet a piacon. A nyereségnövekedés elsősorban a koreai eladásoknak tudható be. A vállalat a következő időszakokban is lassú, de stabil növekedésre számít.

Végül de nem utolsó sorban a gépjármű-komponensek üzletága is kifejezetten jól teljesített, a bevétel a divízióban 41 százalékot ugrott az elmúlt év során, 590 millió dollárra, elsősorban az elektromos autókba szánt alkatrészek és az autós szórakoztatórendszerek iránti egyre növekvő igénynek hála. A gyártó a területen ugyanakkor szinte minden befolyó pénzt vissza is forgatott a kutatás-fejlesztésre, így a részleg vékony üzemi veszteséget könyvelhetett el, 14,2 millió dolláros kieséssel, érezhetően többel, mint a tavalyi, 0,7 milliós összeg. Az LG elemzői a jövőben is szilárd növekedésre számítanak a szegmensben, sőt előrejelzésük szerint a vártnál előbb érkezik majd el az "elektromos járművek kora". Ennek fényében a cég feltörekvő részlegétől minden valószínűség szerint további jelentős fejlesztési befektetésekre lehet számítani.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról