Szerző: Asztalos Olivér

2016. október 26. 12:41

Itt vannak az Intel erős IoT processzorai

Az IoT piac újabb területein próbál szerencsét friss Atom szériájával az Intel. A célt most a nagyobb számítási teljesítményt igénylő területek jelentik, ahol a CPU mellett a grafikai teljesítmény is fontos.

Tovább erősítené IoT-s jelenlétét az Intel. Ehhez most egy új processzor-sorozatot dobott piacra a vállalat, mely a legújabb Atom alapjaira épül, az Intel ezt egészítette ki néhány IoT specifikus funkcióval. Az új termékekkel három piacon terjeszkedne tovább a cég, a videós/szenzoros, és az ipari felhasználás mellett az autóiparból is szeretne magának egy minél nagyobb szeletet hasítani az Intel. A vállalat ezzel még tovább gyarapítaná negyedik, IoT-s pillérének bevételét, mely a legutóbbi negyedévben 19 százalékos növekedést könyvelhetett el.

Az új, Atom E3900-as sorozatot kifejezetten az erősebb, úgynevezett "edge" területre szánja, itt az adatok feldolgozása az adott eszközön belül történik, szemben az ismertebb, viselhető eszközöket is lefedő "core" kategóriával (pl. Intel Curie, Joule), ahol a számítási műveletek az eszközön kívül, például felhőben történnek. Ennek tükrében előbbihez vaskosabb hardver kell, azért az E3900 az Intel legújabb, Goldmont kódnevű processzormagjait, illetve a Skylake processzorokból korábban megismert Gen9 grafikus végrehajtókat tartalmazza.

A processzor-sorozat alapvető felépítése egyezik a szeptember elején megjelent, Apollo Lake kódnevű, konzumer felhasználásra szánt központi egységekével. A központi egységekben kettő vagy négy processzormag, illetve 12 vagy 18 grafikus EU (Execution Unit) került, melyeket modelltől függően variált az Intel. A legerősebb, Atom x7-E3950-be négy mag és 18 EU került, előbbiek pedig 2 GHz-es maximum órajelet kaptak 12 wattos TDP mellett. Az x5-E3940 négy 1,8 GHz-es CPU magot és 12 EU-t vonultat fel 9,5 watt mellett, a legkisebb, x5-E3930-be pedig két 1,8 GHz-es CPU mag és 12 EU fért bele a 6,5 wattos TDP-be.

Mindez még nem jelent különösebb eltérést az Apollo Lake-hez képest, az első különbséget a tágabb működési tartomány jelenti, az E3900-as sorozat ugyanis -40-től 85 °C-os környezeti hőmérséklet mellett is stabil. Ehhez jön hozzá a biztonság, ami javarészt az Intel TXT technológiájára épül. A processzor többek között a rendszerinduláshoz (boot) szükséges időt is méri, és amennyiben bármilyen anomáliát tapasztal, úgy arról értesít. Eltérés például adódhat kártékony módosításból, amikor a támadó beékeli saját kódját a folyamatba.

Egy másik területen erősít a Time Coordinated Computing Technology, ami egy nagy precizitású időzítő mechanizmust takar. Ennek hála az E3900-as sorozat szinkronizálásnál akár 1 mikroszekundum pontosságig is lemehet. Ezt elsősorban a gyártósorok minél pontosabb vezérlése miatt építette be az Intel, ahol kiemelten fontos a minél precízebben összehangolt működés. Részben ehhez kapcsolódik a determinizmus, mellyel a processzor pontosan meg tudja becsülni az adott számítás elvégzéséhez szükséges időt, ami pontosabb ütemezést eredményezhet.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az Intel reményei szerint az új sorozattal eddig bevehetetlen területeken is sikert arathat, a korábbi, Bay Trail alapokra épült E3800-as széria ugyanis nagyon gyenge volt a GPU fronton, a lapkák mindössze legfeljebb négy darab Gen7-es EU-ból gazdálkodhattak. Ennél az E3900 legalább három-négyszer nagyobb számítási teljesítményt nyújthat, amihez hozzájönnek a fixfunkciós, H.264, VC-1, WMV9, HEVC anyagok kódolására és dekódolása hivatott egységek. Ezzel együtt az új Atom széria akár 15 darab független 1080p30-as jelfolyamot is képes egy időben feldolgozni, ami például a videós (ipari kamerás) felhasználásnál jöhet kapóra.

Ezen felbuzdulva az Intel egy A3900-as variánst is tervez, kifejezetten az autóipar igényeire hangolva, a processzorok akár 110 °C-os környezeti hőmérséklet mellett is működhetnek majd. A vállalat elsősorban nem önvezető autókban gondolkozik, hisz ahhoz ennél lényegesen nagyobb számítási kapacitás kellene. Az A3900-zal elsősorban a szerényebb teljesítményt igénylő infotainment, digitális műszerfal, illetve a vezetést segítő, különféle egyszerűbb rendszerek üzemeltetését oldaná meg az Intel, ahol többek között majd az Nvidiával kell versenyre kelnie.

A HWSW november 23-i mobiltermék-fejlesztési konferenciáján szintén kiemelt szerepet kap az IoT, idén egy komplett szekciót szentelünk a témának. További információkért és rendezvény pontos programjáért látogass el a HWSW mobile! konferencia weboldalára!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról