:

Szerző: Asztalos Olivér

2016. október 14. 14:00

Saját partnerét próbálja kizsigerelni az Apple

A cég a GPU architektúra beszállító Imaginationtől szippantja el a szakembereket. Nem szép húzás.

Grafikus technológiákkal kapcsolatos agyelszívásba kezdett az Apple, az egyik fő célpont pedig épp a vállalat régi partnere, az Imagination Technologies. A cél egyértelmű, a CPU magok tervezése után a GPU-k dizájnját is saját kézbe venné az Apple, melyre számos jel utalt az elmúlt pár év során. Év elején még az a hír járta, hogy a komplett Imaginationt felvásárolná a kaliforniai vállalat, most azonban úgy fest, hogy inkább a saját csapat felállítását folytatja az Apple, partnerének kárára.

Az AppleInsider legalább 25 személyről tesz említést, mely szakemberek az elmúlt néhány hónap során vándoroltak át a Apple-höz a brit tervezőcégtől, a névsor hardveres és szoftveres mérnököket, illetve menedzsereket egyaránt tartalmaz. A személyek nagy része már munkába is állt, amire az említette oldal részben LinkedIn adatokkal támaszt alá.

A két vállalat kapcsolata régóta szoros. Az Apple a legelső iPhone óta az Imagination grafikus egységeit alkalmazza, azaz 2007 óta kivétel nélkül a brit tervezőcég PowerVR márkajelzésű megoldásai kerültek a cupertinóiak mobil készülékeibe. A hosszútávú együttműködést erősítve az Apple 2008-ban megszerezte az Imagination részvényeinek 3,6 százalékát, mely részesedést további vásárlásokkal 9,5 százalékra emelt egy évvel később, ily módon pedig a két vállalat kapcsolata meglehetősen szorosra fonódott.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ugyanakkor hiába a kapcsolat és az elmúlt évek során értékesített rengeteg iPhone és iPad, az Imagination Technologies szénája nem áll túl jól. A brit tervezőcég még év elején jelentette be, hogy dolgozóinak 20 százalékától, mintegy 350 főtől válik meg, egy összesen 27,5 millió fontos költségcsökkentés, illetve átszervezés keretein belül. A problémákat érzékelteti, hogy nem sokkal korábban az Imagination elnök-vezérigazgatója is távozott, Sir Hossein Yassaie nagyjából 24 év után hagyta el a céget.

Az elmúlt pár évben többször felmerült, hogy a cupertinóiak a CPU magok mintájára a GPU tervezését is saját kézbe veszik. Amennyiben ez házon belül történne meg, az óriási csapást jelentene az Imaginationnek, a vállalat ezt valószínűleg nagyon nehezen vészelné át. Így kérdéses, hogy mi lesz a cég sorsa, ha az Apple tovább folytatja az alkalmazottak átcsábítását, illetve egyszer elkészül kaliforniai saját GPU architektúrája. Az sem zárható ki, hogy az Apple arra játszik, hogy végül a lehető legolcsóbban tudja lenyelni régi partnerét.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 00:01

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.