Szerző: Habók Lilla

2016. október 13. 16:18

Hamarosan tőzsdére mehet a Snapchat

A Snap megbízta a Morgan Stanley-t és a Goldman Sachs befektetői bankokat a tőzsdei bevezetés levezénylésével, de ezt még nem közölte hivatalos csatornákon. Az IPO jövő év első felében várható az elemzők szerint, és az elmúlt évek egyik legnagyobb összegű social media céges tőzsdére lépésnek fog számítani.

Előrelépéseket tett az eltűnő fotóüzeneteről híressé vált alkalmazás mögött álló Snap a tőzsdei bevezetésben, de a folyamat jövő év első negyedévéig minimum el fog húzódni. A cég a Morgan Stanley-t és a Goldman Sachsot választotta a nyilvános részvénykibocsátás jegyzőjeként a Bloomberg információi szerint, az IPO hivatalos bejelentésével viszont még várakozik.

A 2012-ben indult Snapchat több mint 100 millió aktív felhasználóval rendelkezik, akik az egészen fiatal korosztályt képviselik. Az adatok szerint a snapchatelők 60 százaléka 13-24 év közötti, így a platform kedvelt felülete azoknak a reklámozóknak, akik a kétezres években született generációt igyekeznek elérni. A befektetők problémája viszont pont az, hogy a szolgáltatás a reklámoknak köszönheti a fő bevételét, ami mindössze tavaly októbertől működik a felületen - előtte még ez sem volt.

Összegekben kifejezve, a kevesebb mint 1 milliárdos bevételű cég idén 350 millió dollárt gyűjtött be reklámokból. A Snap májusban 1,81 milliárd dolláros tőkét vont be, ami 20 milliárdra becsülte fel a cégértéket, a The Wall Street Journal szerint pedig minimum 25 millárdos lehet a piaci értéke - ezzel az összeggel a legnagyobb social media IPO-nak számítana a Twitter 2013-as tőzsdére lépése óta.

Még egy hónapja sincs annak, hogy új hardveres lábat növesztett a cég, és a változások jelzéseként megváltoztatta a nevét Snapra. A szeptember végén bejelentett eszköz, a Spectacles egy olyan kamerával felszerelt napszemüveg, amely maximum 30 másodpercig látható 10 másodperces videót posztol ki a Snapchat Memories felületére. A 130 dolláros szemüvegről egyelőre még nem tudni, hogy mennyire lesz vonzó a fiataloknak. Az viszont biztos, hogy nagyon sok biztonsági problémát felvet, a magánélet könnyű megsértésétől kezdve a kémkedés megkönnyítéséig. Ezektől a visszhangoktól is függ, hogy mennyire lesz majd egyszerű és kifizetődő a Snapnek a tőzsdére vonulás.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az amerikai tőzsde sem kedvez mostanában a technológiai cégeknek, az elmúlt egy évben 2,3 milliárd dollár volt az IPO tőkebevonások összértéke, míg a 2015-ös azonos időszakban ennek az összegnek több mint duplája (5,2 milliárd). A Snap jelenlegi helyzetéről, tőzsdei esélyeiről és bevételeiről akkor lehet majd pontosabb képet kapni, mikor a tőzsdére indulás kötelező lépéseként a tőzsdefelügyeletnek benyújtja, és nyilvánosan közzéteszi a cég a pénzügyi adatait, értékelését és a lehetséges veszélyeket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról