Szerző: Hlács Ferenc

2016. október 13. 09:18

Kisebb, könnyebb és erősebb Spectre x360 a HP-tól

Könnyebb és kompaktabb kialakítással, nagyobb akkuval és nem utolsó sorban idei vassal szerelte fel legújabb Spectre x360 hibridjét a HP. Az ígéretes notebookhoz persze prémium árcédula is társul.

Idén sem felejtette el frissíteni Spectre x360 készülékét a HP, míg a hibrid ultrabook az elmúlt években jellemzően inkrementális ráncfelvarrásokat kapott, idén a gyártó a vas mellett a dizájnon is csiszolt. Az alapvető koncepció persze nem változott, Spectre x360 házát és kijelzőjét továbbra is az elmúlt években megismert zsanérok kötik össze, amelyeknek hála a notebook képernyője nevének megfelelően 360 fokban visszahajtható, így a legkülönbözőbb pózokban használható az eszköz.

Az ultrabook szélességéből a HP-nak több mint egy centit sikerült lenyírnia, többek között az "edge-to-edge" néven emlegetett 13,3 hüvelykes, Full HD IPS kijelzőnek hála. A panelt kétoldalt határozottan vékony keret övezi, még ha az első képek alapján nincs is szó annyira keskeny peremekről, mint a pengevékony keretéről elhíresült Dell XPS 13 esetében (utóbbi notebookot korábban mi is górcső alá vettük). A 15 hüvelykes kiadás ezúttal nem kapott frissítést, az marad továbbra is a Skylake generációnál, így aki a nagyobb és UHD felbontású kijelzőre vágyik, egyelőre nem részesül az átrajzolt formatervből.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A Spectre x360 formaterve egyébként kifejezetten letisztult, az eszköz erősen kompakt hatást kelt, többek között a rendelkezésére álló helyet faltól falig kitöltő billentyűzetnek köszönhetően. Az érzésre egy lapáttal a klaviatúra alatt húzódó, terebélyes touchpad is rátesz, amelyhez nem tartoznak fizikai gombok. A gyártó új, minimalista logójával pecsételt eszköz összességében kimondottan elegánsra sikerült, ráadásul úgy, hogy sok riválissal ellentétben nem a MacBooktól merítette a dizájn jó részét.

Ami a vasat illeti, az ultrabook a legújabb, Kaby Lake szériás, U sorozatú Intel Core i5 vagy i7 chippel szerelve vásárolható meg, amelyek mellett Intel HD Graphics 620 grafika dolgozik, továbbá akár 16 gigabájt RAM-mal és 1 terabájtos SSD-vel is felszerelhető. A legvaskosabb pontján kevesebb, mint 14 milliméter vékony eszközön mindjárt két USB Type-C és egy hagyományos USB aljzat is helyet kapott. A méretcsökkenés az eszköz tömegén is nyomot hagyott, az alig 1,29 kilogrammot nyom - a kisebb ház ugyanakkor szerencsére nem volt negatív hatással az akku kapacitására, az ultrabook egy 57,8 Wh-s telepnek ad otthont, ez egy hajszállal még nagyobb is, mint a tavalyi modellben - a cég idén a "legalább 25 százalékkal" jobb üzemidőt ígér mint az elődnél.

Az új Spectre x360-nal a gyártó nem teketóriázik sokat, azt már a napokban megrendelhetővé teszi weboldaláról. Persze ahogy a csúcs-ultrabookoknál lenni szokott, az eszköz ára kifejezetten borsos lett, az nettó 1050 dollárról indul, amely alaposan feltornázható izmosabb konfigurációt választva.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról