:

Szerző: Habók Lilla

2016. október 7. 16:54

Szakképzés-fejlesztéssel az informatikushiány ellen

Az oktatásnak közelednie kellene a cégek valós igényei felé, a Cisco a szakképzésben látja ehhez a potenciált. A Cisco Hálózati Akadémia 1999 óta képzi hazánkban az informatikusokat, 2017-től pedig bármely szakiskola ingyen használhatja a érettségin a Cisco Packet Tracer szoftvert.

Az informatikushiány megoldására a Cisco a középfokú technikai szakképzésben látja a legnagyobb potenciált, ebben a képzési formában ugyanis 16 ezer diák tanul, ami négyszerese a felsőoktatás éves szintű informatikai diplomás kibocsátásának. Ahogy Horváth Krisztina vezérigazgató fogalmazott, a digitalizáció három alappillérét az oktatás, a digitális infrastruktúra, továbbá az innovatív környezet és mentalitás jelenti, amelyek közül a befogadó kultúra már jelen van Magyarországon a Cisco szerint. Az oktatásban viszont szükségesnek látja a cég a változtatást, hogy a munkaerőpiac követelményei megjelenjenek már az iskolában is.

"A vállalati oldalról szükséges információnak át kell menni, együttműködésre van szükség" - mondta a Cisco magyar vezére az oktatásra vonatkozóan. Egyik megoldás erre a duális képzési rendszer, "ez jó, de nem elégséges" ahhoz, hogy a szükséges mennyiségű szakembert ki lehessen képezni, a cég válasza inkább a szakképzés megreformálása. A vállalat már 1999 óta működteti hazánkban a Cisco Hálózati Akadémiát (röviden NetAcad), és részt vett az informatikai szakképzés megújításában is, hogy a vonatkozó kerettantervben minél inkább megjelenjenek a munkaerőpiac elvárásai. Ez egyúttal jó lehetőséget teremt a vállalatnak, hogy kiképezze saját maga számára az utánpótlást, és mivel a szakképzésben a konkurensek kevésbé aktívak, ezért bebiztosítsa a Cisco termékekhez jól értő dolgozókat más cégeknél is.

A Cisco Hálózati Akadémia tagjai a cég által kifejlesztett elektronikus tananyagokat egységes eLearning környezetben, saját oktatási rendszerükbe integrálva oktatják az iparági hálózati eszközök használatával. A képzés nemzetközi szinten 1997-ben jött létre non-profit szakképzési programként és hálózatként, amelyben 160 ország oktatási intézménye és non-profit szervezete vesz részt 1 millió hallgatóval. Magyarországon jelenleg 106 akadémia működik 10,5 ezer aktív hallgatóval és 270 oktatóval. Az akadémiák közül több mint 80 középfokú szakképző intézmény, emellett felsőoktatási és felnőttképzési intézmények is részt vehetnek a programban, és aki túl van már a közép- és felsőfokú tanulmányokon, (kedvezményes) fizetős tanfolyamokon is elvégezheti a képzéseket a tagiskolákban.

Sisák Zoltán (HTTP Alapítvány) és Horváth Krisztina (Cisco)

Az összes tananyagot a Cisco ingyenesen biztosítja a hálózat tagjai számára, viszont a tagságnak van anyagi vonzata a kapcsolódó szolgáltatások miatt, amelyet a Cisco által minősített független szervezetek, az Akadémiai Támogatóközpontok (Academy Support Center, röviden ASC) végeznek. A befizetett tagdíj a költségek 60 százalékát fedezi, ehhez a non profit alapítványok további 40 százalékot tesznek hozzá más forrásból. Magyarországon a HTTP Alapítvány végzi a támogatást, mintegy ezer ASC közül a legjobb húszba tartozik, amelyet a tavaly és idén is elnyert Premium Plus kategória bizonyít. A világban a Cisco egymáshoz méri a hálózati akadémiákat, eszerint a magyar akadémia is jól teljesít, egy évvel ezelőtt a világ két első helyezettje közé került.

Szakképzés után irány a munka

Sokan a diákok közül már rögtön érettségi után elhelyezkednek hálózati üzemeltetői munkakörökben, és további kurzusok elvégzésével lépkednek feljebb a ranglétrán - a felsőoktatást gyakran későbbre halasztják vagy akár ki is hagyják. A hazai ASC tapasztalata szerint a rendszergazda, rendszerüzemeltető szakma esetén az IT szolgáltató szektor szívja fel a legtöbb munkaerőt, és különböző területeken végzett rendszerintegrációs és támogatói tevékenységhez alkalmazzák a fiatalokat. Az átszervezett szakképzésben már nem csak a rendszergazdák fognak találkozni a Cisco tananyagaival, hanem például a szoftverfejlesztők és a CAD-CAM informatikusok is.

A Cisco Networking Academy weboldala részletesen bemutatja, hogy az egyes munkakörökhöz milyen kurzusok elvégzése ajánlott, például a technikai támogató munkakörbe a belépést az IT és az IoT alapok, valamint a CCNA jelentik. A kurzusok mindegyikéhez hozzáférhetnek a diákok és a tanárok is az akadémián belül, így a tanulók már az iskolában elvégezhetnek minden elméleti tananyagot, plusz megcsinálhatják a hozzájuk kapcsolódó teszteket és gyakorlati feladatokat.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

"A kapcsolódó iparági minősítővizsgák (pl. CompTIA A+, CCNA) nem kötelezőek, és azok független vizsgaközpontokban tehetők le. Ha a diák/hallgató úgy dönt, hogy elmegy vizsgázni, akkor a vizsgadíjat neki kell kifizetni, de több vizsga esetén az akadémiai tanulmányai miatt jelentős kedvezményt kap (CCNA esetében pl. ez 58% kedvezményt jelent jelenleg)." - válaszolta kérdésünkre Sisák Zoltán, a HTTP Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Cisco program az érettségin

Ezentúl nem csak a képzésben, hanem az érettségiben is szerepe lesz a Cisconak - 2017-től a szakmai informatikai érettségin minden szakközépiskola és szakgimnázium a Cisco Packet Tracer szoftvert használhatja a hálózati feladatok megoldásához. Ennek az igénybevételéhez az iskoláknak nem kell Cisco támogatóközpontot választaniuk, hanem egy most bevezetett alapszintű akadémiai tagságot kapnak, amelyben csak néhány tananyag (például az IT angol szaknyelvet tanító Get Connected, az Introduction to IoT vagy az Intro to Cybersecurity) és a szoftver biztosított jogtisztán.

A Cisco Packet Tracer egy olyan szimulációs szoftver, amellyel hálózatokat úgy lehet összeállítani, mintha valós eszközök lennének - ezt a tájékoztatón mi is kipróbálhattuk egy gyakorlásra szánt virtuális szabadulójáték keretében, amelyben Wi-Fi routeren kellett beállításokat végeznünk a programmal. A feladat megoldásához segítséget kaptunk a Cisco Hálózati Akadémia két diákjától, akik az EuroSkills 2016 informatika versenyszámában épp címvédésre készülnek. A szakképző iskolák elvégzésével viszont nem csak a kivételesek, hanem várhatóan minden diák képes lesz ilyen jellegű, és ennél bonyolultabb feladatok megoldására is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 09:21

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.