Szerző: Hlács Ferenc

2016. október 5. 13:04

Daydream View: erre tereli a mobilos VR-iparágat a Google

Szögegyszerű és kényelmes VR-szemüveget mutatott a Google, minden a kontrolleren múlik.

A tegnap este a Google bejelentéseiről szólt, a vállalat eseményén egyértelművé tette, erősen meg akarja vetni lábát a hardverpiacon. Sajnos a cég legújabb, a HTC gyártósorairól kikerült okostelefonjai láttán nem ugrott meg túlzottan a pulzusszámunk (illetve megugrott, de csak az árcímkéhez érve), a rendezvény ugyanakkor egyértelművé tette, hogy a vállalat a korábbinál is határozottabban akar irányt mutatni az iparágnak.

Ezt a célt szolgálja végre teljes pompájában leleplezett, kontrollerrel megspékelt VR szemüvege is, a Daydream View, amelyet a vállalat egyszerre szán virtuálisvalóság-platformjához tartozó referenciaeszköznek a gyártópartnerek számára és végfelhasználói terméknek. A Daydream platformról korábban már több ízben beszámoltunk, azt a vállalat májusi fejlesztői konferenciáján jelentette be, az a VR támogatást már rendszerszinten hozza el a Nougat verziós Androiddal és nem utolsó sorban megfelelő, Daydream-kompatibilis hardverrel felszerelt okostelefonokba. A keresőóriás néhány héttel ezelőtt már a platformhoz tartozó szoftveres fejlesztőcsomagot is elérhetővé tette.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A frissen bejelentett Daydream View lényegében a filléres Cardboard szofisztikáltabb verziója. A headset más, jellemzően plasztikházas okostelefonos VR headsetekkel, például a Samsung Gear VR-rel ellentétben filcből készült, az arccal érintkező részt is mikroszálas anyag borítja, az alá ráadásul a Google szerint egy szemüveg is befér - a cég kifejezetten könnyű és kényelmes viseletet ígér. Maga a headset, akárcsak a minimalista, akár házilag tákolt Cardboard modellek, nem tartalmaz szenzorokat vagy kezelőszerveket, a vállalat a fejmozgás követésénél teljes egészében a telefon érzékelőire, a vezérlésnél pedig a mellékelt kontrollerre hagyatkozik.

A Daydream vezérlő egy viszonylag egyszerű eszköz, amely használaton kívül a headsetben tárolható. A kontroller a mozgásérzékelők mellett a vezérléshez négy gombot, illetve egy touchpadet is kapott. Nagyon sok múlik majd azon, hogy az eszköz hogyan teljesít a gyakorlatban, mint azt néhány hónappal ezelőtt a HTC Vive headset kipróbálásakor is tapasztaltuk, abban, hogy az ember tényleg bele tudjon feledkezni a VR-élménybe, a kontrollereknek szinte magánál a szemüvegnél is nagyobb szerepük van.

A keresőóriás szoftveroldalról is megtámogatja platformot, a Daydream View szemüvegek tulajdonosai többek között a VR-re szabott YouTube, Street View és Play Movies appokat is használhatják, illetve az új Harry Potter filmhez kapcsolódóan egy exkluzív játék is elérhető lesz az eszközökön. A Daydream View a hozzá tartozó kontrollerrel Európában 69 euróért lesz kapható, a Google online boltjában, az előrendelési időszak október 20-án rajtol.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról