:

Szerző: Asztalos Olivér

2016. október 3. 12:26

Berobbant a tőzsdére a Nutanix

Jól időzített a Nutanix, a szoftveres tárolómegoldásokról ismert cég tőzsdei rajtja remekül sikerült, így a cég jelenleg több mint kétszeresét éri a korábban becsültnél.

Eddig kiugróan sikeres a következő generációs tárolómegoldások egyik zászlóvivőjének, a Nutanixnak tőzsdei részvénykibocsátása. A cégnek érdemes volt kivárnia a rajttal, a papírok értéke ugyanis egy nap alatt több mint duplájára nőtt, amivel a Nutanix értéke 2,2 milliárdról nagyjából 5 milliárdra emelkedett. Az árfolyam stabilizálódása még odébb van, az azonban már most látszik, hogy a piaci hangulat jelenleg kedvez a tárolós cégeknek.

A vállalat 238 millió dollárt vont be az IPO során. A papírok 16 dolláros áron kerültek piacra, ami lényegesen magasabb a korábban prognosztizált 11-13 dolláros árfolyamnál. A befektetők ugyanakkor ezt is olcsónak találták, ugyanis nagyjából egy nap leforgása 131 százalékkal 37 dollárra lőtt ki az árfolyam, amivel az előző héten tőzsdére került cégek közül a Nutanix produkálta a legjobb rajtot, ezzel felülmúlva az elemzők várakozásait.

A Nutanix még tavaly decemberben jelentette be, hogy tőzsdére megy, a cég ekkor nyújtotta be a részvénykibocsátáshoz szükséges dokumentumokat, egyúttal pedig nyilvánosságra hozta pénzügyi adatait, mely a tőzsdei rajt egyik feltétele. Eszerint a cég bevétele látványosan nőtt, 2015-ben 241 millió dollárt ért el, mely a 2014-es értéknek szinte duplája, a 2013-as 30 milliónak pedig nyolcszorosa.

Száguldás napon belül

A történet azért nem fenékig tejfel, a probléma ott jelentkezik, hogy a 90 százalékos bevételnövekedést a kiadások is követték, a cég rendre 45, 84 illetve 126 millió dolláros veszteséget könyvelt el 2013 és 2015 között. A nagy léptékű növekedés az előző évben tovább folytatódott, a legutóbbi, júliusban véget ért pénzügyi évben 84 százalékkal 445 millióra nőtt a Nutanix bevétele, miközben a veszteség "csak" 34 százalékkal emelkedett, 168,5 millióra.

A józan vezetés nem is ígért mást, a tavaly év végén közzétett befektetői prospektus szerint a következő években is masszív veszteségeket termel majd a cég - ezt a magas marketing- és értékesítési költségekkel indokolta a menedzsment. A magyarázat szerint most pontosan ezért próbál a tőzsdéről bevonni tőkét a cég, a befektetés ugyanis egy-két éven belül megtérül, ahogy a kliensek megismerik és elkezdik vásárolni a Nutanix-szoftvert futtató megoldásokat - a piac építése pedig pénzbe kerül.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A jelenleg 3768 ügyféllel és 1980 alkalmazottal rendelkező cégben több befektető is látott fantáziát, a Storm Ventures, Khosla Ventures, Lightspeed Venture Partners, illetve a Battery Ventures mellett David Blumberg, a Blumberg Capital alapítója is invesztált a Nutanixba, tehát meglehetősen sokan szavaztak bizalmat a cégvezető Dheeraj Pandey terveinek, amivel a a Nutanix összesen közel 400 millió dollárt kalapozott össze.

A Nutanix megoldásának lényege, hogy teljesen standard szerverfürtöket képes tárolótömbbé alakítani, csupán szoftveres úton. Az így kapott tároló komolyabb elvárásoknak is megfelelhet, magas fokon automatizált (dinamikus rétegzés, adatmigráció), és beilleszthető a nagyvállalati menedzsment-környezetekbe is, például VMware vCenter alá. Ezzel a koncepcióval a Nutanix persze nincs egyedül, más is rájött, hogy az olcsó x86-os szerverekből is ütős tárolókat lehet faragni pusztán szoftverrel. Ilyen megoldást fejleszt például a SimpliVity, de az EMC ScaleIO vagy a VMware Virtual SAN, illetve a Microsoft SSD (Storage Spaces Direct) is hasonló koncepciót igyekszik megvalósítani.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:09

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.