Szerző: Hlács Ferenc

2016. szeptember 27. 09:30

Chrome OS-re is megérkezett a Play Store

Már a legújabb, stabil Chrome OS verzióban is elérhető a Play Store, ezzel hivatalosan is elrajtoltak az androidos appok a Google asztali rendszerén - igaz, az alakalmazásboltot egyelőre csak két Chromebook modell felhasználói vehetik igénybe.

Egyre sebesebben csorog le a az androidos alkalmazásökoszisztéma a Google asztali operációs rendszerére, a Chrome OS legújabb stabil verziójával a Play Store alkalmazásbolt két Chromebookon, az Acer Chromebook R11, illetve az ASUS Chromebook Flip modellen is elérhetővé vált. A szoftverboltot egészen idáig csak a kísérletező kedvű, a rendszer béta verzióját futtató felhasználók vehették igénybe.

A Play Store érkezése már jó ideje nem titok, noha a Google hivatalosan csak májusban jelentette be, hogy azon az androidos appok asztali környezetben is elérhetővé válnak. A fejlesztés gyökerei ugyanakkor sokkal korábbra nyúlnak vissza, a cég a kezdeményezést már 2014-ben felvillantotta - a munka azért húzódott el ilyen sokáig, mert azzal a vállalat egy idő után zátonyra futott és szinte nulláról kezdte újra a projektet.

Az immár a stabil Chrome OS-ben is elérhető megoldás konténeres formában, módosítás nélkül hozza el az Android Frameworköt a két Chromebookra - azokra tehát a teljes androidos stack eljut, egészen a hardveres absztrakciós rétegig. Ezzel az Android natívan, lényegében portolva fut az egyes eszközökön, ami megmagyarázza, hogy a vállalat miért nem teszi egy csapásra elérhetővé az alkalmazásboltot minden Chrome OS-t futtató notebookon vagy asztali gépen. A megoldásnak hála az androidos appfejlesztőknek semmilyen extra dolguk nincs, hogy alkalmazásaikat a Chromebookokhoz igazítsák, különösen miután az Android N-nel az átméretezhetőség is bekerült azok képességei közé.

A koncepció ugyanakkor nem is fenékig tejfel, hiszen a Chrome OS-es Play Store elterjedését nagyban lassítja, hogy egyenként kell rendszert az egyes Chromebookok hardveréhez igazítani. Emiatt nem is minden Chrome OS-t futtató eszköz kapja majd meg az alkalmazásboltot - szerencsére a lajstrom azért így sem rövid, azon egy sereg számítógép megtalálható, a legkülönbözőbb gyártók gondozásában. A Google már közzé is tette a támogatott készülékek listáját, a felsorolt modellekre az androidos alkalmazások még idén vagy legkésőbb 2017 folyamán jutnak el.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A vállalat, bár a Play Store támogatást hozó béta verziót először saját, házon belül tervezett Chromebook Pixel notebookján tette elérhetővé (a 2015-ös verzión), az éles rajtból a Pixel modell már kimaradt. A lépés érthető, hiszen a borsos árú eszközzel jóval kevesebb felhasználót érne el a funkció, mint az ASUS és az Acer gépeivel.

Az androidos alkalmazások bevezetésével sokan állhatnak pozitívabban a Chromebookokhoz, amelyeket kritikusaik hagyományosan azért támadnak, mert azok jórészt webes szolgáltatásokra támaszkodnak. Most, hogy azokra egy teljes értékű Android rendszer is felkerül, az eddig elégedetlenkedők számára is vonzóvá válhatnak a jellemzően olcsó, az oktatásban kiemelten népszerű eszközök. A Chrome OS-be kerülő Android rendszeresen kapja majd a biztonsági frissítéseket, illetve az új főverziókat is, akárcsak a (rövidesen kihaló) Nexusokon.

A frissen elrajtolt koncepció egyébként csak árnyéka a Google eredeti tervének: a keresőóriás két éve még az ARC (App Runtime for Chrome) koncepcióval próbálkozott, amely az androidos kompatibilitást nem rendszerszinten, hanem a Chrome böngésző részeként, a Chrome Native Client futtatómotorját felhasználva valósította volna meg. A megközelítéssel nem csak a Chromebookokon, de windowsos és linuxos gépeken is elérhetővé váltak volna az androidos appok, a cég így lényegében minden platformot ostrom alá vett volna, amelyen böngészője fut - komoly konkurenciát állítva például a Microsoft UWP platformjának. Végül azonban a fejlesztés túl nagy kihívásnak bizonyult, így a fenti verzió látott végül napvilágot.

Az Acer Chromebook R11 és az Asus Chromebook Flip készülékek tulajdonosaihoz tehát már el is indult Play Store-t (és egy sor bugjavítást) tartalmazó frissítés, a Google szerint a következő néhány napban minden felhasználó megkapja azt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról