Szerző: Gálffy Csaba

2016. szeptember 14. 17:44

Ilyen lesz az új MySQL

Elérhető az új főverzió, igaz, egyelőre csak fejlesztői kiadásban. A verziószám 8.0.0, elmondjuk, miért.

Megjött a MySQL következő kiadásának első, fejlesztői verziója - jelentették be a fejlesztők. A népszerű nyílt forrású adatbázis-kezelő a 8.0.0 verziószámot kapta, egyelőre DMR (development milestone release) stádiumban.

A legfontosabb újdonság, hogy az adatbázis-kezelő új tranzakciós adattárolót (transactional data dictionary) kap, így a belső rendszertáblák is InnoDB-t használnak MyISAM helyett. Ezzel eltűnnek az FRM, TRG és PAR állományok, az információs séma pedig az adatszótár-tábla nézeteiként kapott újraimplementálást.

A másik fontos fejlesztés az UTF-8 támogatás kiterjesztése. A célkitűzés, hogy a MySQL alapértelmezett karaktertáblája immár az utf8mb4 legyen, leváltva az eddig használt latin1-et. Ez a most kiadott fejlesztői verzióban még nem éles, de a stabil kiadásig ez a változás is megjelenik majd a szoftverben - a webes fejlesztők legnagyobb örömére. Az UTF8 ugyanis a web domináns karaktertáblája, az átállás nagyban könnyíti majd a fejlesztők dolgát.

Kiemelt fejlesztés a szerepek támogatása, ezek egyes jogosultságok gyűjteményének felelnek meg, az egyes szerepekkel rendelkezők pedig más-más jogkörrel bírnak majd az adatok fölött. Ez nagyon fontos lesz a "szuperszerepek" feltördelésében olyan szerepekre, amelyek csak pontosan annyi jogosutsággal rendelkeznek, amennyi a feladat ellátásához feltétlenül szükséges - ezek helyes implementálása az alkalmazások szintjén nagyban tudja növelni az adatbázis biztonságát.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Egy új fejlesztés az indexek teljesítményelőnyét is mérhetővé teszi. Néhány MySQL-felhasználó cég (köztük a Dropbox) is kérte egy olyan funkció implementálását, amely lehetővé tenné, hogy az indexek kikapcsolhatóak legyenek az optimalizáló motor felé úgy, hogy a rendszer továbbra is frissíti azokat. Így könnyebben felmérhető, hogy az indexnek pontosan milyen hatása van az adatbázis teljesítményére, és törölhető az, ha érdemi lassulást nem okoz a lépés.

"A 8-as verziószám használatának oka egyébként az, hogy korábban a 6-os verzió fejlesztése zsákutcának bizonyult, a 7-es verziószámot pedig az Oracle a MySQL Cluster kiadásában felhasználta - így a jelenlegi 5-ös vonal után a 8-as maradt a legközelebbi felhasználható főverziószám." - írja a fura verziószámról a prog.hu.

Az új kiadás a MySQL fejlesztői aloldalán érhető el telepíthető-futtatható kiadásban. A szoftver forráskódja a projekt GitHub-oldalán lérhető el, a változások részletes listájáért ezt a dokumentációt érdemes fellapozni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról