Szerző: Habók Lilla

2016. szeptember 13. 15:49

Több mint 1,75 millárd linket távolított már el a Google

Közölte átláthatósági jelentésében a Google a hozzá beérkező Tartalomeltávolítási kérelmek számadait. Az elmúlt öt évben több mint 1,75 milliárd kérés érkezett be, hogy szerzői jogi problémák miatt ne szerepeljen az URL a keresőben, és ennek 91 százalékát jóvá is hagyta a keresőcég.

A Google már 1,75 milliárd weboldalt vett le a keresési találatok közül szerzői jogi problémákra utaló bejelentések miatt. Ezek a bizonyos tartalomeltávolítási kérelmek (DMCA takedown request), amelyeket bárki beküldhet a Google számára részletesebb indoklás nélkül. Ebbe a problémába szaladt bele a Warner is pár héttel ezelőtt, mikor egy szerzői jogokat védő szolgáltatáson keresztül automatizáltan gyűjtötte össze a szerzői jogokat sértő tartalmakat, és véletlen közben a saját weboldalait is feljelentette - az Amazon és az IMDb mellett. A Google akkor saját hatáskörében úgy döntött, hogy az egyértelmű félreértés miatt mellőzi a bejelentett tartalmak vizsgálatát, de a Google keresőindexéből eltávolított oldalak milliós nagyságrendjéből is látszik, hogy ez nem minden esetben végződik így.

A folyamat ugyanis úgy néz ki, hogy a szerzői jog tulajdonosa beküldi a tartalom eltávolítására irányuló felszólítást, mire a Google azt ellenőrzi, hogy a beadvány hiánytalan-e és nem tartalmaz-e "más hibát". Az intézkedéseket a cég az amerikai DMCA törvényre hivatkozva végzi el, és az eredményről a Search Console rendszerén keresztül értesíti az érintett webhely rendszergazdáját - hogy a tartalom nem fog látszani innentől kezdve a Google keresőjében. Ezt követően a rendszergazda vagy a tartalom szolgáltatója viszontbejelentést tehet, majd a Google dönt a tartalom visszaállításáról, de nem vállalja a közvetítést a két érintett fél között. "Ha a szerzői jogok tulajdonosa továbbra is úgy véli, hogy a tartalom jogsértő, bírósághoz fordulhat."

Az eddigi bejelentések közül a Google átláthatósági jelentése bemutat néhány példát. A cég nem távolította el a Github URL-eket, amelyekben szerepeltek a stúdió által gyártott filmek címei, de az oldalak tartalma nem utalt a jogsértésre. Nem távolította el egy panaszok megjelenítésére szolgáló webhely URL-jét sem, ahonnan egy magánszemély vissza akarta vonni saját panaszát, de a Google határozata alapján a közzétett vélemények szerzői jogaival a webhely rendelkezik. Eltávolította viszont a kereső egy indie-pop együttes kérésére a Vimeo egyik URL-jét, amelyen a csapat klipje úgy jelent meg, hogy ehhez nem járultak hozzá. A példák sokszínűségéből is látszik a helyzet bonyolultsága, és hogy a Google miért próbálja átláthatóbbá tenni ezt a folyamatot.

Egy új oldalt hozott létre a keresőóriás az átláthatósági jelentésen belül, ahol a DMCA bejelentések mennyiségéről lehet tájékozódni. Az összefoglaló statisztika szerint 888 ezer weboldal lehet érintett a szerzői jog megsértésében. Jelenlegi állás alapján a Google a 91 százalékát elfogadta a bejelentéseknek, ami több mint 1,752 milliárd keresőből eltávolított URL-t jelent. Mindössze 2,1 százalék azoknak a linkeknek az aránya, amelyet a Google nem távolított el a felületéről, ez közel 40 millió elutasított URL. Emellett 16,3 millióra rúg a bejelentett érvénytelen hivatkozások száma és közel 118 millió az ismétlődő link.

A fenti adatok 2011 márciusától a mai napig terjedő időszakra vonatkoznak, de az oldal szűrhető az elmúlt évre és hónapra is. Ezek szerint egy év alatt 835 millió URL-t távolított el a Google a keresőjéből, amely a bejelentések közel 90 százaléka ebben az esetben. Ha csak az elmúlt egy hónapot nézzük, akkor is több mint 82 millió hivatkozást vett le a kereső az oldalról.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Mélyebb szűrést is lehet végezni az adatok között a tulajdonosok, a domainek és a bejelentő szervezetek alapján. A szerzői jogok tulajdonosai közül a British Recorded Music Industry (röviden BPI) emelkedik ki, amelynek nevében hétezer domainen 232 millió URL eltávolítását kérték a bejelentő szervezetek 2012 óta, és ebből közel 220 millió linket valóban el is távolított a Google. A domainek közül nem túl meglepő módon egy fájlmegosztó oldal, a 4shared kapta a legtöbb bejelentést, ahonnan 47,2 millió URL eltávolítását jelentette be a Googlenél közel 5100 szerzőijog-tulajdonos, és a kereső 95 százalékban igazat adott nekik. A bejelentő szervezetek közül pedig a rivendell, a Degban és a BPI szerepel a toplistán, akik egyenként több mint 200 millió URL-t jelöltek már meg nem kívánatos tartalomként a keresőben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.

bigscreen

11

Nagyot álmodik képernyőből a Yettel

2024. április 17. 09:58

A cég 5G-s hálózata tulajdonképpen a legjobb az országban, a piaci számokban azonban ez egyelőre kevéssé látszik.