Szerző: Gálffy Csaba

2016. szeptember 8. 13:49

HPE: csak az infrastruktúra marad

A megkezdett átszervezés jegyében leválasztja és értékesíti a nagyvállalati szoftvereit a HPE. A vásárló a brit Micro Focus, a tranzakció teljes értéke 8,8 milliárd dollár.

A szoftveres tevékenységének jelentős részétől is megszabadul a HPE - jelentette be a vállalat. A profiltisztítás jegyében a központi tevékenységhez nem kapcsolódó szoftvereket leválasztja a vállalat, az entitás pedig egyesül a brit Micro Focus szoftverházzal. A tranzakció eredményeképp a HPE 2,5 milliárd dollár készpénzt és a létrejött kombinált cég 50,1 százalékát kapja - ez egyébként a világ legnagyobb, tisztán szoftverekkel foglalkozó vállalata lesz, és megőrzi a Micro Focus nevet.

Mernek kicsik lenni

A profiltisztításnak egyébként nem ez az első üteme. A cég még tavaly dobta piacra a TippingPoint hálózatbiztonsági üzletágat, májusban pedig a gigantikus, vállalati szolgáltatásokkal foglalkozó üzletágát is értékesítette. Ezeket követi tehát harmadikként a szoftveres termékek értékesítése, az eredeti HPE így gyakorlatilag darabjaira hullik szét, az egyes elemek pedig különböző cégek részeként folytatják.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A tranzakció keretében a HPE leválasztja a teljes Application Delivery Management, Big Data, Enterprise Security, Information Management+Governance és IT Operations Management portfóliókat. Ez a gyakorlatban a HPE teljes szoftveres üzletágát jelenti, beleértve az olyan fejlesztéseket, mint az adatelemző szoftverekből gyúrt Haven OnDemand, a hírhedt Autonomy, vagy a nagyvállalati biztonsági megoldások (ArcSight, stb.). A teljes tranzakció (gyakorlatilag a létrejövő kombinált cég) értéke 8,8 miliárd dollár - összehasonlításképp a HP korábban 11,1 milliárd dollárt fizetett ki vitatott körülmények között a most az üzlet egy részét képező Autonomy szoftvercégért.

HPE Integrity NonStop - nem csak a hardver marad.

A "maradék" HPE persze még így sem igazán kicsi, évi mintegy 28 milliárd dolláros bevétellel rendelkezik - a "nagy" HP 2014-es 111,5 milliárdos bevételéhez viszonyítva azonban jól érzékelhető, hogy mivel járt a kettészakadás, majd a további szálkásítás. A részvényesek ezt persze a legkevésbé sem bánják, a HPE részvényárfolyama a március eleji 11,6 dollárról mára 22 dollár fölé emelkedett, a stratégia tehát egyelőre a tulajdonosok teljes bizalmát élvezi.

Infrastruktúra a fókuszban

A lépés nem azt jelenti azonban, hogy a HPE többé ne foglalkozna szoftverekkel. A cég új fókusza az infrastruktúra, ma ez azonban elképzelhetetlen fejlett szoftverek nélkül - az SDx logikának megfelelően. Tehát a szoftveresen meghatározott (software defined) megoldásokhoz tartozó alap szoftverek maradnak a HPE-nél, így a OneView infrastruktúra-menedzsment, a Helion felhős platform vagy a Synergy a jövőbeni stratégia alappillereit jelentik majd.

Ez nagyjából ki is rajzolja, hogy Meg Whitman vezérigazgató mire tette fel a céget: olyan hibrid felhős beszállítóvá válni, amely a nagyvállalatok számára képes mind az on-premise, mind a nyilvános felhős környezetben partnerévé válni - ha kell, infrastruktúra-szolgáltatással, ha kell, helyben futó szerverekkel és tárolókkal, ha kell, a kettőt áthidalni képes szoftveres megoldásokkal. E tortán lesz hab a cég megmaradt szolgáltatási portfóliója, amely 22 ezer alkalmazottal segít az ügyfeleknek kiépíteni és üzemeltetni a rendszereket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról