Szerző: HIRDETÉS

2016. szeptember 5. 18:27

ErgonomX: UI tatarozás, hatékonyabb vállalati működéshez

A nehezen átlátható felhasználói felületek, a rosszul átgondolt UX nem csak egy-egy új termék piaci sikerének tehet gyorsan keresztbe, de ha egy szervezet belső, saját használatú szoftvereszközeiről van szó, akár az adott társaság munkájának hatékonyságát és a munkatársak motiváltságát is nagyban visszavetheti.

Elméletben az egyes vállalatok belsős munkafolyamatait egy kifejezetten számukra, egyedileg fejlesztett alkalmazás sokkal jobban kiszolgálja, mint valamilyen általánosabb, széles körben elérhető megoldás, a gyakorlatban azonban a nagyvállalati frontendek használata jellemzően nehézkes, így a dolgozók betanítása sok időt vesz igénybe - amit a cég nyert a réven, elveszíti a vámon.

Az ilyen és ehhez hasonló fennakadásokat spórolja meg a vállalatok számára a Clarity Consulting ErgonomX szolgáltatása, amely augusztus 31-én az IT Business Award 2016 technológiai díját is elnyerte. A megoldás jellemzően nagyvállalatok külső és belső felületeit hivatott felhasználóbarátabbá tenni, az ügyfélkapcsolat-kezelő és számlavezető rendszerektől a netbankokon át egészen a közigazgatási ügyintézésig - de lényegében bármilyen webes vagy vastagkliens alapú szoftverre alkalmazható.

A szolgáltatás egy olyan tervezési módszertant és értékelési rendszert kínál, amely több mint 230, objektív auditszempontot figyelembe véve készít elemzést, majd egy százalékos értékként megadott ErgonomX pontszámot rendel az adott felülethez. Utóbbinak hála, az ErgonomX mérhetővé teszi a UX-et, így a górcső alá vett szoftverek iparági szinten összehasonlíthatók, illetve a használat egyszerűsége, hatékonysága alapján rangsorolhatók is. Az említett kritériumokat a módszertan öt fő kategóriába sorolja, ezek az alapfunkcionalitás, a felhasználói felület, a működési modell, a hibakezelés és korrekció, valamint a wow faktor - az eredményeket pedig radardiagramon jeleníti meg.

Az alapfunkcionalitás az adott szoftver használatához ma már elengedhetetlen követelményeket vizsgálja, amelyek nélkül az alkalmazást üzemeltetni sem lenne szabad, ilyen lehet például a megfelelő titkosítás használata egy netbanki felület esetén. A felhasználói felület nem kíván sok magyarázatot, a kategória a UI optimális, áttekinthető elrendezését, olvashatóságát vizsgálja. A működési modell az adott alkalmazással végzett munkafolyamat természetességére, érthetőségére vonatkozik;, hogy annak egymást követő lépései mennyire egyértelműek, adott esetben egy alkalmazott külön leírás vagy egyéb oktatóanyag nélkül boldogul-e megfelelően a szoftverrel.

A hibakezelés és korrekció kategória ennek következő lépcsője, itt a téves bevitel, tájékozatlan használat kerül górcső alá, pontosabban a vizsgált alkalmazás reakciója a helytelen inputra, hogy az mennyire segíti felhasználót, tereli-e a helyes használat felé - ez a terület változó súllyal esik latba, egyes iparági felmérésekben nem jelenik meg önálló elemként. A wow faktor az olyan egyedi, különleges funkciókat hivatott díjazni, amelyek hozzájárulnak a használat élményszerűségéhez, s amelyektől egy szolgáltatási felület 21. századinak tekinthető.

Hogy már létező, adott esetben hosszú ideje használatban is lévő felületeken is bőven van helye az optimalizációnak, jól mutatja a cég tavaly nyáron 11 netbanki felületen elvégzett elemzése, melyek közül csak egyetlen kapott 80 százalék feletti érzékelést, kettő teljesített 70 százalék fölött, legtöbbjük, öt bank felülete pedig a 60-70 százalék közötti zónában kötött ki, azaz hatékonyan csak a gyakorlott felhasználók tudnak bánni velük. Két bank 60, egy pedig 50 százalék alatti értékelést kapott, azaz webes felületük használata lényegében mindenki számára kényelmetlen, nehézkes.

Az elvégzendő feladatokra megfelelően optimalizált felhasználói felületek mind az egyes cégek belső működését, mind pedig az ügyfelek kiszolgálását sokkal gördülékenyebbé tehetik. Egy jól elkészített, vállalaton belül használt alkalmazással a cégek sok időt megspórolhatnak, nem csak az új alkalmazottak betanításán, de akár az aktív munkafolyamatokon is. A Clarity felmérései szerint jellemzően már kis átalakítással, mérsékelt ráfordítással is 10 százalékot le lehet faragni a rendszerhasználati időből, a UI és UX megfelelő csiszolását követően, ami egy nagyvállalat esetében komoly költségmegtakarítást jelent. A nyilvános rendszereknél az ügyfelek elégedettebbek, és szívesebben használják az online felületeket, ha nem kell hosszú ideig kutatniuk egy-egy funkció után, de az egyszerű használatra megfelelően optimalizált szoftverek hatékonyabb ügyfélmegtartást, kereskedelmi oldalaknál pedig számottevően jobb konverziót is eredményezhetnek. További részletekért, illetve a szolgáltatás árazása kapcsán érdemes felkeresni az ErgonomX weboldalát.

[A Clarity Consulting megbízásából készített anyag.]

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról