Szerző: Gálffy Csaba

2016. szeptember 2. 12:40

Kinyitja béta-programját a Play Store

Eddig csak néhány, kézzel válogatott fejlesztőnek nyitotta ki a Google a Play Store béta felületét, mostantól bárki jelentkezhet fejlesztés alatt álló alkalmazással. Adat- és visszajelzés-gyűjtés, minél korábban.

Még a Google I/O kapcsán jelentette be a Google, hogy a Play Store új béta funkciókkal bővül, amely lehetővé teszi, hogy az appok kiadás előtt álló verzióit is kipróbálhassák a felhasználók, így értékes visszajelzéseket generálva a fejlesztők számára. Az akkor bejelentett Early Access program azonban eddig zártkörű volt, a cég képviselői manuálisan válogatták össze az abban szereplő alkalmazásokat és fejlesztőket.

A néhány hetes tesztfázis után most a Google kinyitja az Early Access kapuit az összes fejlesztő felé, akik egy dedikált felületen kérhetnek felvételt a programba. A Google által megosztott statisztika szerint egyébként az Early Access első egy hónapjában egymillió app-letöltést generált. Ez a teljes Play Store-hoz viszonyítva persze nagyon-nagyon kevés, de mutatja, hogy a felület azért működik, ha korai visszajelzésekre vágynak a fejlesztők, akkor érdemes lehet az Early Accessbe feltölteni a készülő alkalmazást.

És miért érdemes a hivatalos rajt előtt publikálni az alkalmazást? A legjobb érv a legtöbb fejlesztő számára az analitika: így még viszonylag képlékeny fázisban gyűjthetőek a használatra vonatkozó adatok, és hozhatóak meg olyan döntések, amelyek később fájdalmasabbak vagy drágábbak lennének.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Például hamar kiderülhet, ha az on-boarding folyamat nem működik megfelelően, vagy például a maláj nyelvű felhasználók imádják az appot és érdemes lehet lokalizálni azt a rajtra - a sor hosszan folytatható. És mivel béta appról van szó, a Store-os értékeléseket is csak a fejlesztő látja, így ha lehúzzák a felhasználók a szoftvert, akkor is van lehetőség a hivatalos rajtkor tiszta lappal indulni.

A Play Store felületén egyébként az Early Access kategória viszonylag jól látható helyen van, rákattintva pedig azonnal listázza a bolt az elérhető kiadás előtti szoftvereket. Az innen telepített appokat és játékokat telepítés után pedig külön listán jeleníti meg.

Az Early Access programba ezen az űrlapon lehet regisztrálni, ezek közül válogatnak majd a Google képviselői.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról