Szerző: Asztalos Olivér

2016. augusztus 18. 17:42

Az új Atom processzorokat részletezte az Intel

Broxton kódnevű Atom processzoráról beszélt az Intel, a fejlesztés szinte minden téren előrelép a Braswellhez viszonyítva, a CPU magok mellett az integrált GPU is megújult.

Új fejlesztésű Atom processzorának részleteit taglalta héten zajló IDF 2016 rendezvényén az Intel. A Broxton kódnevű megoldásnak eredetileg az okostelefonok jelentették volna a fő célpontot, a májusi hátraarc után azonban már csak a PC-k és az IoT eszközök maradtak. Utóbbira meg is érkezett az első termék, a gépi látásra kihegyezett Joule már a legújabb Atomra épül.

A PC-s piacon a Braswell helyére érkezik a Broxton, az elődhöz képest pedig több szempontból is megújult a processzor. A korábbi Airmont processzormagok szerepét a Goldmont vette át, a két x86-os mikroarchitektúra közötti különbségekről azonban az Intel továbbra sem beszélt, a Goldmont valószínűleg az előd egy evolúciós lépcsője lehet, melynek egyik sajátossága, hogy hardveres SHA gyorsítással rendelkezik, ami drasztikus ugrást eredményezhet a hash algoritmusok végrehajtásának sebességében. A Broxton összesen négy Goldmont magot tartalmaz, melyek párban osztoznak egy-egy L2-es gyorsítótáron.

Megújult az integrált GPU is, az Intel elmúlt pár éves gyakorlatának megfelelően a Core családból érkezett az erősítés. A Gen9 a Skylake-ből lehet ismerős, ami per pillanat az Intel legfejlettebb grafikus mikroarchitektúrájának számít. A tervezők ezt a Broxton esetében összesen 12 vagy 18 EU-val (Execution Unit) aknázták ki, előbbi megfelel a GT1-es (HD Graphics 510) IGP értékének, míg utóbbi a GT1 és a 24 EU-t felvonultató GT2 (HD Graphics 515/520/530) közé ékelődik be.

Bővült a fixfunkciós egységek képessége is, így az MPEG-2, MPEG-4 AVC, VC-1, WMV9 mellett már a HEVC és VP9 (4K) formátumok lejátszásának gyorsítása is megoldott, igaz utóbbi hibrid módon, GPGPU-val működik. Fejlődött az képfeldolgozó egység is, illetve már az OpenCV (Open Source Computer Vision) is támogatott, a módosításokból pedig már profitál az említett gépi látásra fejlesztett Joule is. Ugyancsak az ilyen, IoT eszközök miatt integrált a cég egy szenzor HUB-ot, melyhez különféle érzékelők kapcsolhatóak.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Megjelenítő-interfészek terén is látható előrelépés, a Broxton három 4K-s panelt is meghajthat 60 hertzes képfrissítés mellett, a csatolók típusa pedig DisplayPort, HDMI, vagy eDP lehet.

A processzorok kétcsatornás memóriavezérlővel érkeznek, melyek alapvetően DDR3L szabványú (akár ECC-s) modulokat támogatnak, de egyes modellek LPDDR4-es memóriákkal is működni fognak. Az Intel azt ígéri, hogy ezzel a Braswellhez képest 50-80 százalékkal nőhet az effektív memória-sávszélesség. A háttértárak csatlakoztatásához a SATA portok (valószínűleg két darab) mellett négy PCIe sáv, illetve eMMC 5.0 felület is rendelkezésre áll, tehát gyakorlatilag az összes népszerű szabvány támogatott.

Az Intel konkrét processzortípusokról egyelőre nem beszélt, a cég mindössze annyit árul el, hogy az órajel 1,8-2,6 GHz, a TDP pedig 6-12 watt között skálázódik majd, de lesznek speciális modellek is, ezektől eltérő paraméterekkel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról