Szerző: Asztalos Olivér

2016. augusztus 15. 17:34

Az Nvidia is kihagyhatja a 10 nanométert

Az AMD-hez hasonlóan az Nvidia is kihagyhatja a 10 nanométeres gyártástechnológiai lépcsőt. A cég e mellett a Samsungot is bevonná a termelésbe, a dél-koreai cég Pascal-alapú GPU-kat gyárthat majd.

A konkurenséhez hasonlóan az Nvidia is kihagyhatja a 10 nanométeres gyártástechnológiai lépcsőt, számolt be a The Motley Fool elemzője. A vállalat ennek ellenére nem a TSMC 16 nanométeres gyártástechnológiájával tervezi kihúzni 7 nanométerig, a hírek szerint ugyanis az Nvidia megegyezett a Samsunggal, amelytől 14 nanométeres gyártókapacitást vásárol.

A 10 nanométer átugrása nem lenne meglepő, néhány hete az AMD háza tájáról reppent fel egy hasonló pletyka. E szerint a tervezőcég 14-ről egyből 7 nanométerre ugrik, a TSMC ugyanis már 2018 első felében beindítaná a tömegtermelést, a tajvani bérgyártó legutóbbi elmondása szerint ezen jelenleg nagyjából 20 megrendelővel dolgozik együtt, jövőre pedig 15 tape-outtal kalkulál a vállalat.

A TSMC 10 nanométeres gyártástechnológiájának főbb paraméterei egyelőre nem ismertek, de könnyen lehet, hogy a tajvani vállalat 20 nanométeréhez hasonlóan ez sem ideális nagyteljesítményű GPU-k gyártásához. Utóbbi főképp abból eredt, hogy a bérgyártó a 28 nm-hez kifejlesztett BEOL-t (back end of line) alkalmazta double patterning (kettős levilágítás) mellett, mely összességében nem hozta a csíkszélesség váltásoknál elvárható mértékű előrelépéseket. Az eddig ismert partnerek listája alapján a 10 nanométeres technológiát is inkább mobilos alkalmazásprocesszorokhoz használhatják majd, a megrendelők között olyan cégek szerepelnek mint a MediaTek, az Apple, vagy a HiSilicon.

Ugyancsak a feltételezést támasztja alá, hogy az Nvidia a Maxwell bevezetésével az Inteltől ismert tikk-takk stratégiára állhatott át, mely szerint a gyártó két lépcsőben innovált: előbb a meglévő mikroarchitektúrát költöztette kisebb csíkszélességre, majd a következő generációnál a gyártástechnológiát megtartva új mikroarchitektúrát fejlesztett. Az Nvidia legutóbbi stratégiája ettől csak annyiban tér el, hogy a vállalat mindkét esetben hozzányúlt a mikroarchitektúrához, a Maxwell mellett a Pascal is jelentősebb változásokat mutatott, miközben utóbbi hozta a gyártástechnológiai váltást.

Végül, de nem utolsó sorban, szintén a teóriát erősíti a múlt heti hír, mely szerint a következő generáció is a jelenleg alkalmazott gyártástechnológiával készül. Ez alapján a jövőre érkező Volta kódnevű GPU-kat is 16 nanométeren gyártják majd, egy egészen friss hír szerint pedig az sem kizárt, hogy a Samsungot is bevonja a szilíciumlapkák előállításába az Nvidia.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Nem hivatalos források szerint a két vállalat már meg is egyezett. A cégek korábban is tárgyaltak egy bérgyártói együttműködésről, de az Nvidia és a Samsung végül nem jutott közös nevezőre. Az nem derült ki, hogy pontosan miért esett kútba az egyezség, de a két cég sokáig perben állt egymással, az ügy viszont idén májusban kiegyezéssel lezárult.

A tesztelési procedúra állítólag már folyamatban van, a Dél-Koreában található S1-es üzemben Pascal-alapú GPU-dizájnnal méri fel a Samsung 14 nanométeres LPP technológia képességeit az Nvidia. A konkurens AMD legújabb termékei ugyanezen eljárásra épülnek, csak épp a GlobalFoundries üzemében. A bérgyártó korábban licencelte a Samsung eljárást, az AMD-nek pedig opciója van kihasználni a dél-koreaiak gyártókapacitását is.

Az egyelőre nem világos, hogy tömegtermelésben milyen lapkákat gyártat majd az Nvidia, egyes hírek szerint még meg nem jelent Pascal grafikus processzorok készülhetnek a Samsungnál. A cég már csak két GPU-val adós, melyek közül a GP108 a belépőszintre, a GP107 pedig a középkategória aljára érkezhet, de az sem kizárt, hogy nagyobb dizájnokról (is) szól a szerződés.

Korábbi beszámolók szerint a vállalat nem elégedett a TSMC által jelenleg biztosított gyártókapacitással, egyes termékekből emiatt nem tud elegendőt szállítani az Nvidia. Hasonló probléma elkerülése végett gyártatja két helyen A9-es processzorait az Apple, és bár az ehhez szükséges további maszkok elkészítése több 10 millió dollárra rúg, ily módon stabilabb ellátás biztosítható. Ennek ellenére az Apple idén visszaáll az egyetlen beszállítós modellre, az A10-es és A11-es rendszerchipeket már exkluzív módon csak a TSMC gyárthatja. Mindez épp a Samsungnak lehet kellemetlen, emiatt a következő bő egy év során több 10 milliós gyártókapacitás szabadulhat fel, aminek kihasználásához épp kapóra jönne a legfőbb bérgyártó konkurenshez sok év óta hűséges Nvidia.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról