Szerző: Habók Lilla

2016. augusztus 5. 17:24

Shoka Bell: magyar okoscsengőt akarnak a világ kerépárosai?

Pár nap alatt átlépte a kívánt 75 ezer dolláros küszöböt Kickstarteren a magyar fejlesztésű Shoka Bell. Az okoscsengő navigál, világít, riaszt és persze csenget is ha kell.

Újabb magyar siker a közösségi finanszírozási kampányok között, a Shoka Bell okoscsengőre már több mint nyolcszázan szavaztak pénzükkel, az eszköz néhány nap alatt bőven túlteljesítette a projekt megvalósításához kitűzött összeget. Az igazi vízválasztót persze a Kickstarter-kampány lezárását követően a termékek kiszállítása jelenti majd, amit 2017 márciusára ígér Falus Dániel és csapata. A cél összesen 75 ezer dollár összekalapolása volt, ez nem csak sikerült, de három nap elteltével már 100 ezer dollár felé közelít a megrendelések összege. A „super early bird” akcióban 79 dollárért árusított (szállítással együtt nagyjából 30 ezer forintos) 250 darab csengőt gyorsan elkapkodták, már csak drágább verzió elérhető.

A hat színben elérhető okoscsengő a hozzá mellékelt, kormányra szerelhető tartóhoz erős mágnessel rögzíthető, a csengő kapacitása 200 óra, és Micro-USB kábellel lehet tölteni. Az energiatakarékos működés, ezáltal a hosszabb üzemidő érdekében a csengő szenzorok segítségével érzékeli, használatban van-e a kerékpár és automatikusan kikapcsol, ha már nincs rá szükség.

00:17
 

Shoka Bell Kickstarter Teaser

Még több videó

A kütyüt Bluetooth-szal tudjuk csatlakoztatni a hozzá fejlesztett mobilalkalmazáshoz, igaz egyelőre csak iOS-en - de már az Android verzió is úton van. Az appban láthatjuk majd barátaink kedvenc útvonalait, a közelben bringázó okoscsengő tulajdonosokat, de a rendszer azt is elmenti merre jártunk, illetve hol parkoltunk. A tervek között szerepel, hogy ne csak a Shoka Bell felhasználói észlelhessék egymást, hanem az eszköz az arra alkalmas okosautók tulajdonosainak is jelezzen.

Csengetni is okosan tud

A Shoka Bell alapból nyolcféle csengetést különböztet meg, máshogy jelezhetünk vele gyalogosoknak vagy az autósoknak. A legerősebb hang 105 decibeles, hogy ezzel a forgalomban tekerve is jól meghallhassák a bringást. Egyedi polifonikus csengőhangokat is hozzá lehet adni a mobilappal, amelyek a csengő felé Bluetooth kapcsolaton továbbíthatók.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Shoka Bell funkciói közül ugyanakkor egyértelműen a navigációs képességek legmenőbbek: a csengő a tetején lévő LED-ekkel mutatja, hogy az okostelefonon beállított cél eléréséhez merre kell venni az irányt. A navigáció a cég szerint abban is segít a bicajosoknak, hogy elkerüljék a forgalmi akadályokat, a veszélyes helyeket vagy a túl meredek emelkedőket. A fejlesztők ígérete szerint ez a funkció az egész világon elérhető lesz, legalábbis az Open Street Map által lefedett területeken. Érdemes azonban észben tartani, hogy miután a navigáció működéséhez az appnak folyamatosan futni kell, és aktív Bluetooth-kapcsolatra is szükség van, a high-tech bringázás megviselheti a mobilunk akkuját.

A csengő elejére lámpa is jutott, egész pontosan nyolc erős LED, bár ez leginkább arra jó, hogy minket lássanak, és kevésbé arra, hogy mi jól lássunk a sötétben. A készülék elejére szerelt LED-ek környezeti fényeknek megfelelő erősséggel világítanak, illetve a mobil appból is vezérelhetőek. Az eszköz a hátsó fényt egyelőre nem képes kiváltani, de egy következő körben ez a termék is elkészülhet. Még egy hasznos funkció, hogy a mozgásérzékelővel felszerelt csengő 250 méteres körzetben jelez, ha illetéktelenek mozdítanák el a bringát.

Sikert követő kudarcok

Úgy tűnik, a Kickstarter használói annak ellenére is hisznek a termék sikerében, hogy korábban már több botrányról is hallhattunk az egyébként szép összeget bezsebelő közösségi finanszírozási projektek kapcsán, jobbára az elmaradt kiszállítások miatt. Csalódott vásárlókért nem kell messze mennünk, a szintén magyar fejlesztésű Codie-ra már több mint féléve várnak a megrendelők. Még ennél is nagyobb zajt csapott a Zano drón vagy a Coolest Cooler hűtő, amelyek hatalmas összegek besöprését követően sem tudták teljesíteni az ígéreteket. A hoppon maradt megrendelőknek ráadásul már a PayPal sem ígér visszatérítést. Bízunk benne, hogy a közelmúlt két sikeres Kickstarter-projektje, a Sybrillo és a Shoka Bell okoscsengő időben meg fog érkezni minden vásárlónak, és igazi magyar sikersztori lehet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról