Szerző: Hlács Ferenc

2016. augusztus 4. 11:39

Kipróbáltuk: Samsung Gear Fit 2 fitneszkarperec

Finomhangolt dizájnnal, alapvető okosórás képességekkel és természetesen sportkövető funkciókkal indította a nyarat a Samsung fitneszkarperecének második generációja. A Gear Fit 2 két évet váratott magára, és bár hoz előrelépéseket, az előd tekintélyes akkus üzemidejét nem örökölte.

A Samsung az elmúlt években ontotta magából a viselhető eszközöket, és bár volt a Google Android platformját kóstolgató próbálkozása is, jobbára megmaradt saját, Tizen rendszerénél. A cég csuklóra szánt készülékei között ugyanakkor akad egy kakukktojás, mégpedig az egyedi szoftvert futtató, kifejezetten sportkiegészítőnek szánt Gear Fit, amelynek a gyártó idén nyár elején második generációját is piacra dobta. Ezt az különbözteti meg a tizenes társaktól, hogy nem "okos", vagyis nem futtat appokat, nincs hozzá szoftverbolt és SDK - ezen az eszközön a Samsung uralkodik.

Jó irányba érik a formaterv

Az eszközt semmilyen más fitneszkarpereccel nem lehet összekeverni, az első verzióból (amelyet két éve szintén kipróbáltunk) már megismert hosszúkás, ívelt Super AMOLED kijelző egészen egyedi külsőt kölcsönöz neki. Utóbbi egyébként az idei modellben kissé összement, az előd 1,84 hüvelykes panelje most 1,5 hüvelykre zsugorodott, felbontása ugyanakkor ezzel együtt valamivel nagyobb lett, már 216x432 pixel. A dizájn is finomodott, a verőfényes napsütésben is remekül olvasható kijelzőt már nem övezi fényes keret, annak vonalai követik a készülékházat, amelynek élletörései egybeolvadnak a szíjak külső oldalaival. Az idei formaterv tehát letisztultabb, egyben sokkal sportosabb lett a korábbinál - a Gear Fit 2 ennek megfelelően nem igazán hétköznapi viselet, határozottan jobban mutat a futófelszerelés mellett, mint az ing mandzsettája alól kikandikálva.

Jó pont, hogy a szíjak már cserélhetők, az óra alján két gombot erősen lenyomva vehetők le. A tesztpéldány gumi szíjai kívülről kellemes tapintású, négyszögekből álló textúrát kaptak, míg belül a korábbi modellből ismerős bordák húzódnak. Ezeket a gyártó valamivel diszkrétebbre vette mint két éve, pedig az akkor bevezetett konstrukció remekül működött, a "gumihullámoknak" hála a szíj nem tapadt egész felületével a viselő csuklójára, engedte szellőzni azt. Így már azoknak is egészen kényelmes viseletet nyújtott, akik inkább bőr vagy fémszíjhoz szoktak, netán korábban egyáltalán nem viseltek órát. Persze az idei megoldás is nagyságrendekkel jobb egy sima felületű gumiszíjnál, ugyanakkor a gyártó bátran meghagyhatta volna a karakteresebb bordákat. A pánt aljára tett hurok ugyanakkor kifejezetten pozitív előrelépés, a szíj egyik felét azon átbújtatva akkor sem esik le kapásból az eszköz a viselő csuklójáról, ha az nekiütődne valaminek és az elődleges rögzítőpöcök véletlenül leoldódik.

Az eszköz bár a szuperszámítógépek listáján aránylag szerény pozíciót szerezne, fitneszkarperec létére egészen jó hardvert kapott, ívelt kijelzője mögött egy Exynos 3250 chip dolgozik, két 1 gigahertzen ketyegő Cortex-A7 maggal, amelyhez 512 megabájt RAM és 4 gigabájt tárhely tartozik. Szenzorcsokor nélkül persze egy fitneszkiegészítő nem sokat ér, ezek nem is maradtak le az eszközről, abban a pulzusmérőn túl saját GPS-t, barométert, giroszkópot, illetve gyorsulásmérőt is találunk. A Gear Fit 2 továbbá IP68 védettségi besorolást kapott, azaz a portól egyáltalán nem kell félteni, illetve papírforma szerint fél órát kibír másfél méter mélyen a víz alatt. A készülék kijelzője, ahogy a viselhető eszközöknél általában, alaphelyzetben inaktív, a csuklót felemelve kapcsol be - ehhez viszont ténylegesen fel kell emelni a kezünket, a kisebb csuklóelfordítások még nem ütik meg a kütyü ingerküszöbét. Ez íróasztalnál ülve néha kissé zavaró lehet, ha azonban az eszköz a legapróbb mozdulatra is felébredne, az nagyban lerontaná az akkus üzemidőt - amely mint később látni fogjuk, így is szerényebb a kelleténél.

iPhone tulajdonosok kíméljenek

Ahogy a gyártó többi saját rendszerű okosórája esetében a Gear Fit 2-t is a hozzá tartozó, okostelefonra telepíthető Samsung Gear társalkalmazással használhatjuk, ehhez legalább 1,5 gigabájt RAM-ra, illetve Android 4.3-at futtató Samsung Galaxy telefonra lesz szükség, más gyártók okostelefonjai esetében pedig 4.4 az alapkövetelmény. Az karperec az iOS-es készülékeket sajnos nem támogatja. Az alkalmazásból lehetőség van a Gear Fit 2 testreszabására, választhatunk egy sor virtuális számlap közül - ezek zöme az idő mellett az aznap megtett lépéseket és elégetett kalóriát is folyamatosan mutatja -, továbbá azt is beállíthatjuk, hogy mely alkalmazások küldhetnek értesítéseket az eszközre.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A beérkező emaileket, netán Facebook üzeneteket a karperec rezgéssel jelzi, azok az ívelt kijelzőn görgetve el is olvashatók. Ennek persze a chaten érkezett, rövidebb üzeneteknél van értelme, esetleg a kapott emailek tárgyának elolvasására alkalmas, hosszabb szövegekhez már elő kell venni a telefont. A Facebook üzenetekre rögtön reagálhatunk is, egy like-kal vagy rövid, előre bekészített válasszal. Mindezek mellett a Gear Fit 2 főképernyőjéről lefelé húzva a telefon aktuálisan futó zenelejátszóját is vezérelhetjük, szóljon helyben tárolt zene vagy épp a Spotify.

A kiegészítő fő célja persze a különböző aktív tevékenységek követése, amelyek eredményeit a a kütyü az S Health appba rögzíti. Az óra automatikusan méri a megtett lépéseket, sőt azt is, hogy az adott nap hány emeletet másztunk meg gyalogosan. Amennyiben lefekvéskor éjszakára is csuklónkon hagyjuk az eszközt, az az alvást is automatikusan figyelni kezdi, reggel pedig a telefonon beállított ébresztéseket szaggatott rezgéssel egészíti ki. A mért alvásminták ugyancsak az S Health alkalmazásban követhetők vissza, abban a nyugtalan, felületes és mozdulatlan alvásszakaszok, az alvás "hatékonysága", valamint természetesen a teljes időtartama is látható.

Az edzések követésénél az óra felületén többféle mozgástípus is beállítható, mint a futás (utcai vagy futógépes), gyaloglás, túrázás, kerékpározás (legyen az szoba- vagy hagyományos bicikli), lépcsőzőgépezés, elliptikus tréneren zajló edzés, kitörések, hasprés, guggolás, pilates, evezőgépezés, jóga vagy "egyéb edzés". Az edzések közben az óra az adott tevékenység idejét, a mozgás intenzitását, illetve a pulzust is méri, utóbbit automatikusan akár az aktív mozgás közben, nem kell megállni hozzá. Testmozgás közben a karperec szabályos időközönként rezegve jelzi, mennyi ideje tart az edzés.

A pontosabb pulzusmérés érdekében mindenesetre érdemes szorosabbra húzni edzés közben az óraszíjat, ugyanakkor később az alkalmazásban a mért pulzus alapján rajzolt grafikonon még úgy is jól kirajzolódnak az adott testmozgás intenzívebb és lazítósabb szakaszai, ha a Gear Fit 2 lazán lötyög az ember csuklóján. A pulzus persze nem csak edzés közben ellenőrizhető, a manuálisan elindított méréseknél viszont érdemes mozdulatlanul megvárni az eredményt. A készülékkel a sporttevékenység mellett többek között a víz-, netán kávébevitelt is mérhetjük ezeket persze szintén kézzel kell vezetnünk. Az óra felületén jobbra-balra húzva navigálhatunk a különböző mérési lehetőségek között.

Kiábrándító üzemidő

A Gear Fit első generációja kis odafigyeléssel egy ötnapos munkahetet is kibírt egyetlen töltéssel, ami kategóriájában kifejezetten méretes kijelzőjével rendkívül jó teljesítménynek számított. Sajnos ezt a jó tulajdonságot a második széria már nem örökölte, attól nagyjából kétnapos üzemidőre érdemes számítani, ami nem túl erős teljesítmény, főként az előd állóképességének árnyékában. Sovány vigasz, de a kütyüt legalább aránylag gyorsan feltölthetjük, majdnem teljes lemerülés után egy szűk óra kell neki, míg az akku újra száz százalékon lesz. Az eszköz egyébként az első verzió felpattintós töltőcsonkját egy határozottan előnyösebb dokkolóra cseréli, amelyhez a karperec orientációtól függetlenül mágnesesen csatlakozik, elég szinte "rádobni", nem kell a pontos ráillesztéssel molyolni.

A Samsung legfrissebb fitneszkiegészítője itthon kereskedőtől függően 50-60 ezer forint környékén kapható, ez jelentősen kedvezőbb, mint a "nagy" okosórák akár 90-100 ezer felé közelítő ára. A viselhető készülék persze nem kínál olyan kiterjedt funkcionalitást mint egy Android Weart futtató rivális, az alapvető funkciók viszont, mint az értesítések kezelése vagy a zenevezérlés remekül használhatók rajta és az S Health-szel karöltve a "civil" fitneszkövetésre is több mint alkalmas. Ha valaki lát fantáziát a hasonló, viselhető eszközökben, és nem utolsó sorban a munkás hétköznapokban sem veti meg a Gear Fit 2 sportos külsejét, érdemes lehet kézbe vennie az eszközt, főleg, hogy annak ára még éppen emészthető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról