Szerző: Hlács Ferenc

2016. augusztus 2. 16:06

Air, Air, Air: kifogyott a levegőből a Lenovo és a Xiaomi?

Csupán néhány nap választja el egymástól a Lenovo Air 13 Pro és a Xiaomi Mi Notebook Air notebookjait. Gyors vélemény a gyártók nevezéktanba fektetett minimális erőfeszítéséről.

Kétségbeejtő tempóban fogynak ki a készülékgyártók az ötletekből mind a termékdizájn, mind pedig a nevezéktan kapcsán, a végeredmény pedig mindkét területen egyre többször hajaz az Apple eszközeire. Noha a cupertinói cégtől sosem állt távol, hogy másolással vádoljon versenytársakat - emlékezzünk csak a "lekerekített sarkú téglalap" néhány évvel ezelőtti levédetésére - az elmúlt napokban gyors egymásutánban két nagy, kínai gyártó is olyan terméket dobott piacra, amely több, mint hasonló az Apple saját gyártmányaira, és nem csak ipari formatervben.

Airedeti ötletek

A Xiaomi múlt héten, a Lenovo pedig tegnap leplezte le legújabb ultrabookját: előbbi Mi Notebook Air, utóbbi pedig Air 13 Pro névre hallgat, nem meglepő módon mindkettő a jól ismert Apple MacBook és MacBook Air ellen indul harcba. Dizájn terén mindkét modell, akárcsak az Apple gépe, a piacon az utóbbi időben kötelező (nem hibrid) ultrabook-külsőt hozzá, méretes touchpaddel, ránézésre egy darabból mart fém házzal és az eszköz hosszának nagy részén végighúzódó zsanérral. A hasonló formaterv egyébként még a kisebbik gond, ez a külső mára lényegében szabványossá vált az újonnan megjelenő ultrabookok között, a gyártók jellemzően éppen csak elég vonalat rajzoltak át az eszközökön, hogy senkivel ne legyen belőle komolyabb jogi konfliktus.

Lenovo Air 13 Pro

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A teljesség kedvéért szaladjunk végig a hardvereken: a Lenovo eszközére egy 13,3 hüvelykes Full HD kijelző jutott, akár Intel Skylake szériás Core i5 vagy Core i7 processzorral is felszerelhető, a tárhely 512 gigabájtos SSD-nél, a memória pedig 8 gigabájtnál tetőzik. Mindezek mellett egy 2 gigabájtos Nvidia GeForce GTX940MX dedikált GPU is kérhető a notebookba. A Xiaomi készüléke 13,3 és 12,5 hüvelykes kiadásban is megjelenik, ugyancsak Full HD felbontással, Skylake Core i5 lapkával, 256 gigabájtos SSD-vel, illetve egy szabad SATA kiegészítőaljzattal. A RAM mérete itt is 8 gigabájt és ugyanaz a dedikált GPU kérhető az eszközbe, mint a Lenovo notebookjába. Jól látszik, hogy a küzdelem jórészt kiegyenlített, ez pedig az laptopok árában is megmutatkozik, mindkettő 750 dollárnak megfelelő összegért kapható.

Xiaomi Mi Notebook Air

Noha önmagában a formaterv hasonlósága nem lenne ennyire bosszantó, hiszen az ultravékony eszközöknél szó szerint egyre kevesebb hely marad a látványos vizuális megkülönböztetésre, elszomorító, hogy gyártók már a készülékek elnevezésében sem hajlandók elrugaszkodni az Apple-től. Ennek fényében egyáltalán nem meglepő, hogy egyre kevésbé sikerül eredetit alkotni a piacon -  persze érthető, hogy mi mozgatja ezt a hozzáállást, hiszen sokkal biztonságosabb a köztudatba már jól bevésődött vizuális elemeket és neveket használni, amelyek ismerősen, bizalomgerjesztően csengenek a vásárlók számára - valamilyen szintű kockázatvállalás nélkül azonban lehetetlen erős, önálló termékvonalakat építeni.

Azt is túlzás lenne ugyanakkor állítani, hogy a gyártóktól egyáltalán nem láttunk eredeti ötleteket elég csak a kifejezetten elegáns, óraszíjszerű zsanérral szerelt Lenovo Yoga modellekre, vagy a Xiaomi kerámia hátlapos csúcstelefonjaira gondolni. Ezek azok az irányvonalak amelyek valóban kiemelhetik a gyártókat a riválisok tömegéből és amelyekre azoknak az "Air" márkanevekkel való dobálózás helyett erőforrásaikat csoportosítaniuk kellene.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról