Szerző: Habók Lilla

2016. augusztus 2. 17:00

Idegimpulzusok "megjavítását" célozza a bioelektronika

Új bioelektronikai vegyesvállalatot alakít Galvani Biolectronics néven az Alphabet részeként létrejött Verily és a gyógyszeróriás GlaxoSmithKline.

A test elektromos jeleit felhasználva gyógyítana krónikus betegségeket a Google-féle Verily és a GlaxoSmithKline új bioelektronikai cége, a Galvani Biolectronics. Ebben a GSK lesz a többségi tulajdonos 55 százalékos részesedéssel, a Verily pedig 45 százalékot kap majd. A Galvani központja a GlaxoSmithKline brit kutatóközpontjában lesz, míg a második központ a Verily San Franciscó-i irodája.  A közös vállalat az engedélyek megszerzését követően várhatóan 2016-ban indulhat. A tervek szerint a két vállalat összesen 540 millió fontot fektet be a közös cégbe, a készpénz mellett pedig szellemi tulajdonnal, szabadalmakkal is támogatják azt.

A Verily az Alphabet által tulajdonolt divízió, amelyet korábban Google Life Science néven ismerhettünk meg. Olyan termékek fejlesztésével foglalkozik, mint a glükóz szintet kontaktlencsén át mérő szenzor, vagy a sclerosis multiplex kutatására szolgáló viselhető eszközök és a klinikai tesztek kombinációja. A Glaxo pedig olyan ismert gyógyszerek mögött áll mint például a Panadol, a Coldrex vagy a Sensodyne - ez a világ egyik legnagyobb gyógyszergyártó vállalata.

Az együttműködést a GSK a gyógyszeripari kompetenciáival és a betegségekkel kapcsolatos mély ismereteivel segíti, a Verily pedig a gyengeáramú elektronikában szerzett miniatürizálási szakértelmével, az eszközök és szoftverek fejlesztésével, illetve a nagy adathalmazok elemzésével ad majd hozzá az új bioelektronikai vállalathoz.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az új cég vezetőségének elnöke Moncef Slaoui lesz, aki korábban a GSK globális vakcinákkal foglalkozó részlegének elnöki posztját látta el. Nyilatkozatában így fogalmazott: "Az emberi test sok folyamatát az idegrendszer és a szervek közötti elektromos jelzések vezérlik, amelyeket eltorzíthatnak krónikus betegségek. A bioelektronikus gyógyítás víziója, hogy a biológia és a technológia legújabb vívmányai felhasználhatóak az elektromos jelzésátadás értelmezésére és a rendellenes mintázatok kijavítására az egyes idegszálakhoz kapcsolt miniatürizált eszközök segítségével."

Elektromos jelek a testben

A life sciences vagy magyarul élettudomány területén belül az új cég kifejezetten a bioelektronikai orvostudomány felfedezését célozza meg. Ez az a terület, ami kis beültetett eszközök segítségével módosítja a testben az idegpályákon futó elektromos ingereket, így "javítva" az egyes betegségek által megváltoztatott jeleket. Az eredmények által főleg az ízületi gyulladások, a diabétesz és az asztma kezelésének megkönnyítését várják, de kezdetben ezen belül is kiemelten a 2-es típusú cukorbetegségre fognak figyelmet fordítani, amelyben már fontos bizonyítékokat szereztek állatokon végzett kísérletekben, és ezzel összefüggésben miniatürizált, precíziós eszközöket fejlesztettek.

A GlaxoSmithKline-ról mostanában az Apple Open ResearchKit használata kapcsán is hallhattunk. Ez egy nyílt keretrendszer orvostudományi kutatók és tudósok számára, amellyel a kutatásaikhoz tudnak egyszerűbben adatokat szerezni mobilapp segítségével. A Glaxo a reumás ízületi gyulladások fizikai tüneteinek és a tüneteket kísérő hangulati ingadozásoknak a felderítésére kezdte használni az appot 300 résztvevő együttműködésével.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról