Szerző: Hlács Ferenc

2016. augusztus 1. 16:21

Új otthont kapnak a friss, nyílt forrású Facebook-projektek

Facebook Incubator nevű új repositoryjába csoportosítja át újabb, nyílt forrású projektjeit a közösségi óriás.

Újrastrukturálja nyílt forrású projektjeit a Facebook: a vállalat Facebook Incubator néven indított GitHub oldalán gyűjti össze az elég ígéretesnek ítélt kezdeményezéseket, amelyeknek a későbbiekben is egyengeti az útját. A frissen indított felületről a vállalat nyílt forrású fejlesztésekért felelős vezetője, James Pearce a TechCrunch-nak nyilatkozva beszélt, szerinte az elképzelés az egyes projektek életciklusának kezelését hivatott hatékonyabbá tenni.

Erre szükség is van, hiszen az évek során a Facebook több mint 400 kezdeményezést tett nyílt forrásúvá, amelyeket több százezer GitHubos követő kísér figyelemmel. Ennek megfelelően oda kell figyelni, hogy a programot a vállalat a hatékonyan és a projektek egyre növekvő számával párhuzamosan, megfelelően skálázható módon felügyelje. Az Incubatorba a vállalat elképzelése szerint az új kezdeményezések kerülnek be, amelyek felügyeletéről és jövőjéről a cég később a közösség reakciói alapján határoz. Persze itt sem sebtében összelapátolt szoftverekről van szó, akárcsak a fő facebookos GitHub-repository estében, az újonnan indított oldalra is olyan nyílt eszközök kerülnek fel, amelyeket a vállalat maga is aktívan használ saját berkein belül, és amelyeken a felelős csapatok aktívan dolgoznak.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Hogy egy-egy projekt az Incubatorból továbbjuthasson a Facebook fő GitHub oldalára, a pozitív közösségi visszajelzéseken kívül több elvárásnak is meg kell felelnie, a vállalat az elbírálás során figyelembe veszi, egy-egy eszközt hány külső fejlesztő használ, mennyire tud a cég aktív kapcsolatot kiépíteni az adott szoftver köré épülő közösséggel, az mennyire könnyen integrálható más releváns eszközökkel, illetve hogy milyen dokumentáció tartozik hozzá - a megfelelő dokumentáció hiánya a nyílt forrású kezdeményezéseknél gyakori probléma, a vállalat ezért erre különös figyelmet fordít. Pearce szerint erre a célra a Facebook egy dedikált írócsapatot tart fenn, továbbá a Stack Overflow új, dokumentációkészítő szolgáltatásával is szemeznek.

Noha valószínűleg a legtöbb fiatal, nyílt forrású projekttel az érdeklődő közösség a Facebook Incubatorban találkozik majd először, a vállalat szerint nem szükségszerű, hogy egy-egy eszköz itt kezdje pályafutását, arra akkor van szükség, mikor a közösségi oldal nem biztos a külső fejlesztők esetleges reakciójában. A nagyobb kaliberű kezdeményezések továbbra is egyből a fő Facebook repositoryban kötnek majd ki, ahogy Pearce fogalmaz, ha a React Native keretrendszert most teszik közzé, az valószínűleg nem az Incubatorban indult volna, akárcsak azok a projektek, amelyekkel a vállalat az Open Compute Projecthez járul hozzá. Az új felület már elérhető, azon a vállalat ifjabb nyílt kezdeményezéseit az érdeklődők már most szemügyre vehetik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról