Szerző: Gálffy Csaba

2016. július 27. 10:30

Egyesül a LogMeIn és a Citrix GoTo

Egymilliárd dolláros éves bevételű SaaS-vállalatot hoz létre a LogMeIn és a Citrix GoTo összeolvadása. Versenytársak egyesülnek.

Egyesül a LogMeIn a Citrixről leváló GoTo üzletággal - jelentette be a két cég tegnap éjjel, a LogMeIn 1,8 milliárdnyi saját részvénnyel vásárolja meg a jelentős bevétellel rendelkező, szoftverszolgáltatásokban utazó részleget. Az egyesülés nyomán a kombinált vállalat éves bevétele várhatóan meghaladja az egymilliárd dollárt, amivel bekerül a 10 legnagyobb SaaS cég közé világszerte. A tervezett milliárdos bevétel jelentős része a Citrixtől származik majd (mintegy 680 millió dollár), ezt egészíti ki a LogMeIn 330 milliós becsült idei bevétele.

A Citrix feldarabolása tavaly óta zajlik, a változatos szoftvereket fejlesztő cég kisebb, fókuszáltabb egységekre bomlik. Az egyik ilyen létrejövő entitás a GoTo üzletágból alakul, erre csapott le tulajdonképpen kisebb halként a LogMeIn. A GoTo üzletághoz tartoznak a Citrix egyes online szolgáltatásai, mint a GoToAssist, GoToMeeting, GoToMyPC, GoToTraining, GoToWebinar, Grasshopper és OpenVoice, amelyek révén a Citrix a LogMeIn egyik legnagyobb versenytársa - volt.

Az egyesüléstől a két cég jelentős költségmegtakarítást remél. Az ilyenkor szívesen hangoztatott "szinergiák" mintegy 100 millió dollárt tesznek ki, vagyis becslésünk szerint a redundáns fejlesztések kivezetésével, az értékesítési és egyéb részlegek egyesítésével és persze jelentős leépítéssel várhatóan ennyit tud spórolni az egyesült cég a különálló duóhoz képest.

A tulajdonképpeni tranzakció egy úgynevezett Reverse Morris Trust, amelyben egyik cég úgy vásárolja fel egy másik cég egy részlegét, hogy a művelet adómentes marad. Ehhez a megvásárolandó részleget előbb leválasztja az anyavállalat (spin-off), majd a két szervezet egyesül. Ahhoz, hogy az adómentességet elérje, szükséges, hogy a keletkezett vállalatban (akár hajszállal is) de az anyavállalat legyen a többségi tulajdonos. Ehhez a LogMeIn egyszeri különleges osztalékot hirdetett most a részvényeseknek, így el tudja érni, hogy formálisan kisebb értékű maradjon, mint a megszerzett GoTo üzletág.

LogMeIn fejlesztői központ Budapesten - lesz munkájuk. (forrás: blup.hu)

A tranzakciót a LogMeIn saját részvényekkel fizeti ki, ennek megfelelően a Citrix részvényesei összesen 27,6 millió LogMeIn részvényt kapnak az ügylet zárását követően - ez a július 25-i záróáron mintegy 1,8 milliárd dollárnak felel meg. A keletkezett cégben a LogMeIn részvényesei 49,9 százaléknyi, a Citrix részvényesei pedig 50,1 százalékos részesedéssel rendelkeznek majd.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az még nem világos, hogy az egyesülést követően a cég melyik nevet viszi majd tovább. A cég vezetésére azonban már van koncepció, gyakorlatilag a LogMeIn jelenlegi vezetői csapata alá tagozódik be a GoTo. A vezérigazgató a LogMeIn elnöke és vezérigazgatója, Bill Wagner lesz, és szintén a LogMeIn adja a pénzügyi igazgatót Ed Herdiech személyében. A 9 tagú igazgatótanács 5 tagja érkezik majd a LogMeIn oldaláról, a Citrix négy tagot delegál, a tanács elnöke a logmeines Michael Simon lesz. Az új cég Bostonban működik majd hivatalosan.

A bejelentés hírére a LogMeIn részvényei kilőttek, a napon túli kereskedésben szinte 18 százalékot ugrottak a papírok. Ezzel egyébként a cég tőzsdei értékelése most 1,77 milliárd dollár.

A LogMeInt megkérdeztük arról, hogy a hazai, budapesti központot, amely a fejlesztés túlnyomó részét végzi, hogyan érinti majd az egyesülés és az azt követő átszervezés. A fajsúlyos tranzakció miatt azonban most nagyon szigorúan ellenőrzött a külső kommunikáció, ezzel kapcsolatban pedig hivatalos bejelenteni valója most nincs a cégnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról