Szerző: Asztalos Olivér

2016. július 26. 10:43

A Pascal-alapú Quadro kártyák is megérkeztek

Két vadiúj Quadro gyorsítót jelentett be az Nvidia. Az új, Pascal-alapú termékek várhatóan jelentős ugrást hoznak majd az elődökhöz viszonyítva, ugyanakkor a várható különbség mértéke egyelőre nem ismert.

Két vadiúj Quadro kártyát jelentett be az Nvidia. A termékek az év korábbi részében bemutatott Tesla és GeForce megoldásokhoz hasonlóan már Pascal alapokra épülnek, ettől pedig mind teljesítményben, mind pedig egyes funkciók terén jelentős előrelépés várható.

A vállalat az idei SIGGRAPH rendezvény lovagolta meg, elsőként itt mutatta meg két új fejlesztését az Nvidia. A két kártya korábban megismert GPU-kra épül, a Quadro P6000 a múlt héten bemutatott Titan X-en felbukkant GP102-re alapoz, a Quadro P5000 pedig a GTX 1080-ról (és 1070-ről) megismert GP104-re épül.

A P6000-es modellen található GPU már egy teljes értékű modell, azaz a 60 darabból egyetlen SM-et (streaming multiprocessor) sem tiltott le a lapkában az Nvidia. Ennek hála összesen 3840 darab CUDA mag számítási teljesítményére lehet támaszkodni, pontos órajel híján viszont egyelőre nem világos, hogy ez mekkora számítási teljesítmény jelent majd. A hírek szerint az Nvidia egyelőre nem fixálta az értékeket, de tippünk szerint valahol 1300-1400 MHz között lehet majd az alapfrekvencia.

A Titan X-hez hasonlóan erre a kártyára is GDDR5X memóriachipek kerültek, ugyanakkor ezek csak 10 százalékkal alacsonyabb órajelen, 9 GHz-en működnek. A 384 bites memóriabusszal együtt ez 432 GB/s-os maximális sávszélességet jelent. Bár a memória sebessége valamelyest csökkent, kapacitása duplázódott a Titan X-hez viszonyítva, a P6000-re már 24 gigabájt memória került, ami az előd M6000-hez hasonlítva is kétszeres kapacitást jelent, miközben természetesen az ECC támogatás is megmaradt.

Kijelzőcsatolók terén is sokat lépett előre az új széria, a négy darab DisplayPort 1.4-nek hála már akár négy 5K-s kijelzőt is elbír a Quadro, mindezt 60 Hz-es képfrissítés mellett. A kártya fogyasztási értéke kategóriáján belül nem változott, maradt a 250 wattos TDP, így várhatóan nagyot ugrik majd a fogyasztás/teljesítmény mutató.

A kisebbik, P5000-es modell teljes értékű GP104 GPU-ra épül, ennek megfelelően pedig 2560 darab CUDA magot vonultat fel. Az órajelek egyelőre itt sem ismertek, de az értékek várhatóan közel lesznek a GTX 1080 1607 MHz-es alapfrekvenciájához. A grafikus processzor 256 bites memóriabuszához ebben az esetben is GDDR5X chipek kapcsolódnak, a P6000-hez hasonlóan 9 GHz-es effektív órajel mellett, összesen 16 gigabájt kapacitással. A TDP a GeForce-hoz hasonlóan 180 watt, ami viszont már 20 százalékos emelkedést jelent a közvetlen előd M5000 150 wattos értékéhez mérten.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Órajelek híján egyelőre nehéz pontosan megmondani, hogy a korábbi modellekhez viszonyítva mekkora előrelépést jelent majd a Quadro P6000 és P5000. Tippünk szerint várhatóan 40-60 százalék között mozoghat majd a teljesítménykülönbség a közvetlen elődökhöz képest. Egyelőre az is rejtély, hogy mindezért cserébe pontosan mekkora összeget kér majd az Nvidia. Amennyiben marad az elődök árcímkéje, úgy 5000 és 2000 dolláros összegekre lehet számítani az októberben piacra kerülő P6000 és P5000 kártyák esetében.

A szoftveres rész is frissült

A két Quadro mellett a szoftveres részt érintő frissítésekről is beszélt az Nvidia. A vállalat számos SDK-t frissített, az Iray renderer mellett az OptiX ray tracing motor is módosításokat kapott. Ezzel mindkét említett megoldás ki tudja majd aknázni az nyolc Tesla P100-at tartalmazó DGX-1 rendszer 170 TFLOPS-os számítási kapacitását.

E mellett sokak számára érdekes lehet, hogy az Nvidia saját kézbe veszi a népszerű Maya 3D modellezőhöz készített Mental Ray támogatását, amitől egy jobb minőségű renderert várhat a célközönség. A változás első eredménye szeptemberben jelenik meg, amikor a plugin új verziójába bekerül GI-Next global illumination motor.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról