Szerző: Asztalos Olivér

2016. július 21. 13:56

Intel: átalakulás folyamatban

Lehúzta az átszervezés költsége a pénzügyeket, eltűnt a profit fele.

A második negyedévben tovább folytatta stratégiai és szerkezeti átalakulását az Intel. Az anyagi áldozatokkal (is) járó hosszú folyamat bizonyos helyeken rányomta bélyegét a pénzügyi eredményekre. Bár a bevétel a vállalat előzetes várakozásait meghaladva 3 százalékkal, 13,2-ről 13,5 milliárd dollárra nőtt, az üzemi eredmény 55 százalékkal, 2,9 milliárdról 1,3 milliárdra zuhant. Utóbbi összeg egyezik a nettó profittal, ami egy évvel ezelőtt még 2,7 milliárd dollár volt.

A tetemes visszaesés nagy része az áprilisban bejelentett 12 ezer fős leépítésre vezethető vissza. Az Intel alkalmazottainak létszámát összesen 11 százalékkal megvágó döntés egyszeri, 1,2 milliárdos költségét jelent a vállalatnak, amit ebben a negyedévben könyvelt el. Az átstrukturálásnak ezzel együtt még odébb van a vége, amit követően viszont évi 1,4 milliárd dollárral csökkenhetnek a kiadások.

Jó a Xeon a háznál

Nem meglepő, hogy továbbra is az adatközpontos termékek (elsősorban Xeonok) értékesítése biztosítja a legnagyobb húzóerőt, a konferenciahívás során erre Brian Krzanich, a cég elnök-vezérigazgatója is kitért. A vezető elsősorban a felhős megoldások terjedésének tulajdonítja a javuló tendenciát, a nagy tech cégek továbbra is hihetetlen étvággyal veszik a xeonos szervereket.

Az adatközponti részleg bevétele 5 százalékkal, 4 milliárd dollárra nőtt az előző év hasonló időszakához képest, amit némileg árnyal a 4 százalékkal, 1,8 milliárd dollárra csökkent profit. Az Intel ezt a 14 nanométeres Broadwell termékek piacra dobására vezette vissza, amit a vállalat elvárása szerint éves szinten visszahoz majd az új termékek magasabb átlagos eladási ára (ASP).

Emellett az Intel az új Xeon Phi gyorsítóra is kitért, mely pozitív visszajelzéseket kapott. Ezt a számok is alátámasztják, a HPC-s gyorsítók második generációjából nyolcszor akkora bevétele származott a cégnek az első két negyedévben mint a tavalyi évben összesen.

Tartják magukat a PC-k

Az asztali, notebookos, 2-in-1, tabletes és okostelefonos chipeket egyesítő Client Computing Group bevétele 3 százalékkal, 7,3 milliárd dollárra csökkent. Ezzel szemben jó hír, hogy a profit 19 százalékkal 1,9 milliárdra nőtt az előző év hasonló időszakához képest. Az Intel ezt a kiadások csökkentésével, illetve a magasabb ASP-vel magyarázza.

Előbbi összefüggésben állhat az okostelefonos és tabletes piac elhagyásával. A vállalat még május elején jelentette be, hogy hosszú évek sikertelen próbálkozásai után feladja az ultramobil piac meghódítására tett küzdelmét, és a PC-k mellett inkább a (nagy) profittal kecsegtető adatközpontos, (5G) modemes, IoT-s, memóriás (NAND, 3D XPoint), illetve FPGA-s fejlesztésekre fókuszál majd.

Az Intel szerint a második negyedévben némileg csökkent a PC-s ellátási lánc raktárkészlete, az év második felében egészséges szintet érhet el a korábban felhalmozott mennyiség. A vállalat emellett a PC-piac további, 10 százalék alatti mértékű zsugorodására számít. Ezt kompenzálhatja valamilyen szinten a Kaby Lake processzorcsalád, melynek szállítását már megkezdte a cég.

A számítógépek mellett a mobilos termékekről is beszélt az Intel. Bár az okostelefonos-tabletes rendszerchipek fejlesztése és gyártása már a múlté, a rádiós modemekbe továbbra is gőzerővel invesztál a vállalat. A jelentés szerint a cég már szállítja az XMM 7360 típusú chipet, az első erre épülő termékek az év második felében jelenhetnek meg. Ez valószínűleg a következő generációs iPhone-okat takarja, hírek szerint ugyanis ezek nagyjából 50 százalékába már az Intel megoldása kerül.

Lassan zötyög az IoT

Elváráson alul teljesített az IoT-s részleg, az 572 millió dolláros bevétel mindössze 2 százalékos növekedést jelent az előző év hasonló időszakához viszonyítva. Az Intel ezt az első negyedévben, a vártnál nagyobb mértékben felhalmozott raktárkészletekre vezeti vissza, ami egyúttal a korábbi 22 százalékos növekedést is megmagyarázhatja.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A vállalat számára kiemelten fontos lenne a piacszerzés, illetve a bevétel folyamatos növelése, nagy részt erre épül a legújabb stratégia. Az Intel ugyanis IoT (és connected) eszközök millióival szeretne megágyazni a többi, jellemzően nagyobb profittal kecsegtető adatközpontos és adatkommunikációs fejlesztéseinek. A következő negyedévekben tehát érdemes lesz nagyobb figyelmet fordítani az IoT-s eladásokra, ami döntően befolyásolhatja a vállalat következő éveit.

Nagyot zakózott a NAND

Komoly pofont kapott a flash memóriákkal foglalkozó Non-Volatile Memory Solutions Group. A csoport bevétel kerek 20 százalékkal, 554 millióra csökkent. Ezt a meredeken zuhanó NAND chip árakkal magyarázta a vezetés, a részleg nem bírta szusszal az árversenyt . A háttérben valószínűleg a 3D NAND chipek termelésének lassabb felfutása áll, a Samsung már lassan három éve szállítja saját megoldásait, miközben az Intel csak az idei év elején dobta piacra saját fejlesztését.

A vezetés ugyanakkor optimista. Ennek egy részről az NAND-okra átállított kínai FAB 68 üzem az oka, melyben a tervezettnél korábban, már a második negyedév végével beindult a termelés, a gyártás felfutása pedig jó ütemben halad. A 3D XPointra épülő termékek ugyancsak sokat segíthetnek majd a tendencia megfordításában. Az első Optane SSD-k az év végén kerülhetnek piacra, így az ezekből származó bevétel csak a jövő év első felében realizálódhat.

Átmeneti időszak

Az Intel számára ez az év egy átmeneti időszaki, a vezetőcserék, elbocsájtások, strukturális módosítások, illetve nagyobb befektetések helyenként torzíthatják a képet. A vállalat jelenleg úgy láthatja, hogy a korábban kijelölt ösvény megfelelő, az átalakítások végével pedig stabilan nyereségesek lesznek az egyes csoportok. Az Intel a harmadik negyedévre 14,9 milliárdos bevételre számít, ami közel 3 százalékos növekedést jelentene a tavalyi évhez viszonyítva.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról