Szerző: Gálffy Csaba

2016. július 21. 17:57

Végleg leszáll a P2P-vonatról a Skype

Év végéig lecseréli a Skype alatt álló hálózati architektúrát a Microsoft. A szolgáltatás korábban tapasztalható fennakadásai is ennek a migrációnak köszönhetőek, most rengeteg platformról (köztük több sajátjáról is) lemond a vállalat.

Végleg szakít nevezetes peer-to-peer topológiájával a Skype, a Microsoft irányítása alatt a kommunikációs platform immár vadonatúj átviteli alrendszert kap, amely teljes mértékben központosított architektúrát használ majd.

A peer-to-peer architektúra még a Skype startup-korszakából származik, a Niklas Zennström és Janus Friis ebben az akkor úttörőnek számító technológiában látta meg, hogy hogyan lehet a Skype-ot sokmilliós felhasználói szám mellett is költséghatékonyan üzemeltetni. Eszerint a belépett, online, de inaktív Skype-kliensek egy része reléként funkcionált a hálózaton belül (úgynevezett supernode-ként), az ilyen gépek hálózati kapcsolatát és CPU-teljesítményének egy részét a Skype-rendszer fenntartására fordították.

Még 2012-ben kezdte el a Microsoft, hogy a Skype peer-to-peer architektúrájának kivezetését. A feltételezések szerint ez már akkor azt jelentette volna, hogy a mesh network helyére hagyományos kliens-szerver architektúra lép, de hamar kiderült, hogy nem erről volt szó. A Microsoft csak kivezette a felhasználóknál futó supernode-ot, és saját hatáskörbe vette át azok üzemeltetését, ehhez linuxos szervereket állított be adatközpontjaiba a topológia fenntartására.

Erre egyébként az átalakuló felhasználói szokások miatt lett szükség. Ahogy ugyanis elterjedtek az akkuról üzemelő gépek (előbb a laptopok, majd az okostelefonok és tabletek), a supernode-modell fenntarthatatlanná vált. Ugyanis míg a konnektorról üzemelő, és általában stabil vezetékes netet használó desktopoknál bőségesen volt felesleges kapacitás erre, ahogy ezek az eszközök fokozatosan egyre kisebb arányt képeztek, úgy egyre problémásabbá vált a megszaporodó klienseket ezzel kiszolgálni.

Néha kibújt a szög a zsákból

A cég csak idén jutott végül oda, hogy a topológiát teljesen kivezeti és egy vadonatúj hálózati architektúrára tér át. Arról egyelőre nincsenek információk, hogy ez pontosan hogyan néz ki és milyen elven működik - de valószínűleg nem járunk messze az igazságtól, ha feltételezzük, hogy a Skype for Business (korábban Lync) technológiáját hozza el a konzumer piacra is a Microsoft.

Az átállás már egy ideje tart a Microsoft szerint, és a Skype kliens problémái is erre vezethetőek vissza. Például a késve érkező értesítések vagy az üzenetek problémás szinkronizációját is az alap-hálózat cseréje okozta az elmúlt időszakban. Ugyan a cég igyekszik minden ilyen hibát azonnal javítani, a hatalmas átalakítás nyomán be-becsúsznak ilyenek.

Van, ahol már nem fog menni

Az átállás azt jelenti, hogy a Microsoftnak fel kell készítenie a különböző kliensappokat is az új hálózat kezelésére, ez pedig az előző protokollváltáshoz hasonlóan most is jelentős raktársöprést jelent, sok platform kezét elengedi a cég most, ezeken a kliensek az ősz folyamán működésképtelenné válnak. Ilyen platformok lesznek egyes okostévék, a Skype for TV támogatását a Microsoft júniustól megszüntette, ezek az appok értelemszerűen az új rendszerben sem fognak már működni. A rajongóknak csípősebb élmény lesz, hogy a Windows Phone-on is megszűnik a Skype támogatása, a "rendszerváltás" után pedig ezek a telefonok sem tudnak majd az új hálózathoz kapcsolódni. Ugyanígy a Windows RT-re készült appnak is harangoztak.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Sietve megjegyezzük, hogy a Windows 10 és Windows 10 Mobile támogatott marad, az új Skype UWP appon keresztül a mobilos rendszer fel tud majd csatlakozni az új hálózatra, és teljesértékű tagja marad (egyelőre biztosan) a Skype-közösségnek. A PC-s rendszerek közül még a Windows XP is támogatott marad, vagyis a biztonsági frissítéseit régen vesztett rendszerre még elkészül a Skype alkalmazás újabb kiadása, és értelemszerűen elérhető lesz ez Windows Vista, 7, 8 és 10 alól is. Ugyanígy a macOS Yosemite, az iOS 8 illetv az Android 4.0.3 jelenti majd a lécet más platformoknál. Arról már korábban beszámoltunk, hogy a linuxos alkalmazás webes alapokon tér vissza, illetve lesz böngészős kliens is a modernizált Skype-hoz.

Titkosítás? Milyen titkosítás?

Amiről a bejegyzés mélyen hallgat, az a titkosítás kérdése. Amikor a Signal, a Telegram, a WhatsApp után mára kötelező körré vált a végpontok közötti titkosítás - annyira, hogy a napokban a Facebook is fejet hajtott és a Messenger esetében opcionálisan lehetővé teszi ezt a védelmet. A Skype esetében erről sajnos szó sincs, a cég még említés szintjén sem foglalkozik a végponti titkosítással, így feltételezhető, hogy ilyent a Microsoft az új infrastruktúrában nem is implementált.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról