HWSW

Új videós platformot épít a Microsoft

Megmenti az elkallódástól a belsős videókat a Microsoft új rendszere, az Office 365 Videót hamarosan váltó Stream. Az újdonság a vadonatúj, "konzumeresebb" felület, a java pedig csak ezután jön.

Előnézeti, kipróbálható státuszba lépett a Microsoft új nagyvállalati videós platformja, a Stream - jelentette be a szoftverház [1]. A tervek szerint hamarosan ez az új szoftver váltja majd a cég kínálatában jelenleg szereplő, két éve debütált Office 365 Videót, igaz, a Microsoft mindenkit megnyugtat: egyelőre minden marad a régiben.

Ahogy az Office 365 Video, úgy a Stream is gyakorlatilag vállalati YouTube szeretne lenni - az a központi felület, ahol a szervezet által gyártott videók kaphatnak fókuszt. Ez ma már egy több ezer vagy több tízezer munkavállalót foglalkoztató cégnél egyáltalán nem triviális feladat, legyen szó a CEO új videós üzenetéről vagy az oktatóvideókról, az ilyen tartalom, legyen bármilyen értékes, folyamatosan az elkallódás fenyegeti a változatos céges tárolókon.

A publikus videomegosztók meg értelemszerűen azért nem számítanak jó megoldásnak, mert publikusak. Rengeteg ilyen belsős videóban vannak céges információk (akár üzleti titkok is), elemi elvárás, hogy a jogosultságot és a hozzáférést a cég pontosan szabályozni tudja, és akár a saját alkalmazottaira, akár azok egy csoportjára korlátozza, vagy tetszőlegesen akár meg is vonhassa. Ehhez már extraként jönnek az olyan funkciók mint a közösségi modul, amely lehetővé teszi, hogy az alkalmazottak kommenteljenek a videók alatt, egy nagy szervezetben szintén fontos hozzáadott értéke lehet ennek.

Ahogy az Office 365 Video alatt, úgy a Stream alatt is az Azure Media Services dolgozik - írja a ZDnet. [2] A két szolgáltatás közötti különbségeket a hivatalos bejelentés nem vázolta, a TechCrunchnak viszont a cég képviselője elmondta, hogy a Stream felülete közelebb áll majd a konzumer szolgáltatásokhoz, szebb és több funkciót is rejt mint a jelenlegi rendszer.

 

xA Stream bevezetése azonban csak az utazás kezdete - ígéri a vállalat. A bejelentés szerint az új platformon gyors ütemben érkeznek majd a fejlesztések. Jönnek például a vállalati élő közvetítések, így nem csak a feltöltött, hanem az élő videó is helyet kap majd a Stream felületén, de szerepet kap a gépi tanulás is, a jelenleginél sokkal fejlettebb algoritmus teszi lehetővé, hogy videókon belül is keresni lehessen a tartalmat, amit gépi feliratozás és arcfelismerés is kiegészít - így például kereshető lesz az adott szereplő minden videója. Szintén érdekes új irány, hogy a videós platform szorosabb integrációt kap az irodai munkamenetekbe, remélhetőleg ez nem merül ki a Wordbe ágyazható videókban. A végső csavar pedig, hogy a Stream saját API-t kap, amire külső fejlesztők is fejleszthetnek céges alkalmazásokat, és ezeket feltölthetik, illetve értékesíthetik az AppSource-on keresztül.

A cikkben hivatkozott linkek:
[1] https://blogs.microsoft.com/blog/2016/07/18/introducing-microsoft-stream-the-secure-destination-to-manage-and-share-videos-for-businesses-of-all-sizes/
[2] http://www.zdnet.com/article/microsoft-unveils-business-focused-free-stream-video-service/#ftag=RSSbaffb68
A cikk adatai:
//www.hwsw.hu/hirek/55896/microsoft-stream-office-365-video-nagyvallalati-videos-platform.html
Író: Gálffy Csaba (galffy.csaba@hwsw.hu)
Dátum: 2016. július 19. 17:29
Rovat: vállalati it