:

Szerző: Hlács Ferenc

2016. július 14. 14:37

Tiszta lappal kezd a Skype Linuxon

Alfa verziós Skype klienst kapnak a Linux felhasználók és már Chrome-ból is használhatják a szolgáltatást.

Újranyitja a Skype kapuit a Linux felhasználók felé a Microsoft, a szoftverház bejelentette, a platform új Skype klienst kap, továbbá mostantól mind a linuxosok, mind pedig a Chrome OS-t használók igénybe vehetik a csevegőalkalmazást Chrome böngészőből, szöveges csevegéshez és két- vagy többszemélyes hanghívásokhoz is. Érdemes ugyanakkor észben tartani, hogy egyelőre az asztali változat és a webes verzió is alfa címkét visel, ennek megfelelően instabil, használata közben számos bug felbukkanhat.

A csevegőalkalmazásnak persze nem ez az első megjelenése Linuxon, az eddigi klienst a vállalat azonban már jó ideje sorsára hagyta. A most bejelentett, alfa verziós szoftver teljesen átszabja a korábban megismert felületet, azt a többi platformon megismert, modern, minimalista UI-ra cseréli. De értelemszerűen a motorháztető alatt is komoly változások jönnek, a szoftver (mind az asztali, mind a webes) már WebRTC-re épít, az új verzió továbbá elvágja a kapcsolatot a korábbi linuxos klienssel (a 4.3.0.37-es verzióig), legalábbis ami a hívásokat illeti, az új változat ugyanis már a vállalat új generációs hívási architektúráját használja, amely visszafelé nem kompatibilis a régi rendszerrel.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Noha a kliens WebRTC alapokon nyugszik, a Microsoft egy ideje már saját fejlesztésű alternatíváját, az ORTC-t igyekszik népszerűsíteni. A WebRTC ugyanis a vállalat szerint számos problémával küzd, amelyek miatt nem ideális a böngészős használatra, ezeket javítaná az ORTC, amely többek között az adaptív sávszélesség-használatot és a simulcast támogatást is bevezeti. A cég webalkalmazásai ennek megfelelően, Edge-ben már mind az ORTC-t használják, más böngészőkben azonban továbbra is WebRTC-re építenek, ez a helyzet a frissen bejelentett webappal is. A magyarázat prózai: az Edge nincs jelen más platformokon, így a Microsoftnak olyan szabványt kell használnia, amit más böngészők (esetünkben a Chrome) támogatnak

A böngészős Skype egyelőre nem támogatja a videohívásokat, illetve a mobil- vagy vezetékes hálózatokra irányuló hívásokat, a cég szerint hamarosan ezek a funkciók is megérkeznek a szolgáltatásba, érdemes tehát figyelni a következő hetekben, hónapokban érkező frissítéseket. A Skype fejlesztőcsapata mindenkit bátorít, hogy folyamatosan adjanak visszajelzéseket az linuxos alkalmazással kapcsolatos tapasztalataikról.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 03:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.