Szerző: Gálffy Csaba

2016. június 30. 12:33

Kiheréli ingyenes szolgáltatását az Evernote

A jegyzetkezelő szolgáltatás alapos "megszorító csomagot" vezetett be, erősen korlátozza az ingyenes szinttel elérhető képességeket, a fizetős szintek pedig jelentős áremelést kapnak.

A freemium modellben működő Evernote jegyzetelő és jegyzetkezelő szolgáltatás jelentős változásokat vezet be. Az egyik legnépszerűbb jegyzetelő appot és az azt kiegészítő szerveroldali szolgáltatást fejlesztő cég alaposan megkurtítja az ingyenes szinttel elérhető funkciók körét, a fizetős szinteket pedig jelentősen megdrágítja.

A szolgáltatás ingyenes szintje, az Evernote Basic mostantól kizárólag két eszközről vehető igénybe, ha ennél több helyről (telefonról, tabletről, PC-ről) szeretnénk elérni a jegyzeteinket, akkor azért már fizetni kell. Kliensnek számít minden olyan eszköz, ahol a hivatalos appot telepíti a felhasználó, a webes felület viszont nem számít annak, sem az olyan külső fejlesztők alkalmazásai, amelyek csak az Evernote API-t használják. A rendszer lehetőséget biztosít arra, hogy egy appot "kivonjunk", és helyette más appnak adjunk hozzáférést, a havi feltöltési korlát pedig 60 megabájt - ami leginkább szöveges állományokhoz elegendő.

A következő szint az Evernote Plus, amely korlátlan számú appból biztosít hozzáférést a szolgáltatáshoz. Ez a szint havi 1 gigabájtos feltöltési korlátot szab, tehát ennyi szöveget, képet, videót és egyéb tartalmat vihetünk be a rendszerbe. Ennek az árát az Evernote látványosan megemelte, a szint eddig 25 dollárba került, a jövőben azonban 35 dollárt kér érte évente. A "csúcsmodell" az Evernote Premium előfizetés, amely 70 dollárba kerül (itt is 40 százalékos az emelés), és minden limitáción lazít. Így (a Plushoz hasonlóan) korlátlan eszköz között képes szinkronizálni, a havi feltöltési korlát azonban tízszeres, vagyis 10 gigabájt.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az áremelést és az ingyenes szint kiherélését valószínűleg az indokolja, hogy az Evernote nem túl sikeres startupként. Az egyik első "unikornis", vagyis milliárd dollár fölötti értékeléssel bíró startup eddig 270 millió (más források szerint 205 millió) dollárnyi tőként vont be, de ezzel a hatalmas finanszírozással is csak 150 millió regisztrált felhasználóig jutott (az aktív fiókok számát a cég a Prezihez hasonlóan nem közli). A cég korábban igyekezett kiegészítő szolgáltatásokkal tuningolni az alap jegyzetkezelőt, így céges kollaborációs, sőt, csevegő-alrendszert is fejlesztett, illetve márkázott termékek forgalmazásába is belefogott. Ezek az irányok azonban csődöt mondtak, így egy vezérigazgató-váltás után a cég újra a jegyzetappra fókuszál.

OneNote, a triviális alternatíva

Az Evernote döntése azért is kissé érthetetlen, mert létezik a szolgáltatásnak ingyenes alternatívája, a Microsoft-féle OneNote. Ez a redmondi szoftverház egyik legjobb fejlesztése, amely rendszeresen elsőként kapja meg a Microsoft friss fejlesztéseit - az Office-alkalmazások közül például elsőként kapott metrós alkalmazást, a mobilos appok és a windowsos alkalmazás is abszolút minőséginek számítanak. A szolgáltatáshoz még Evernote-to-OneNote konverter is tartozik, igaz, ez csak Windowson érhető el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról