Szerző: Koi Tamás

2016. június 28. 16:30

Az értékesítést készítheti elő az Invitel feldarabolása?

Július elsejétől új vállalati struktúrában működik tovább az Invitel, mely a továbbiakban három cégbe szervezve végzi tevékenységét. A menedzsment és a tulajdonosi háttér változatlan marad, de szinte biztos, hogy a lépés a cég könnyebb értékesítését készíti elő.

Július elsejével lényegében három cégre bomlik fel az Invitel Magyarország Zrt., ebből kettő a vállalat két fő üzletágát (lakossági és vállalati) menedzseli, egy pedig az adminisztrációs feladatokat látja majd el. Invitel Távközlési Zrt. néven működik tovább a lakossági üzletág, a vállalati részleg az Invitech Megoldások Zrt.-é lesz (mely Invitech Solutions márkanév alatt értékesíti szolgáltatásait), az adminisztratív támogató cég pedig az Invitel Központi Szolgáltatások Zrt. néven folytatja tevékenységét.

Hármas alakzat

A vállalatcsoport mai közleményében hangsúlyozza, hogy a három céget ugyanaz a menedzsment irányítja, azaz David Blunck marad a vezérigazgató, Javorniczky Áron, a Vállalati és Nagykereskedelmi üzletág vezetője, Langsteiner Marianne, a Lakossági és Kisvállalati üzletág vezetője, Balogh Ákos a pénzügyi vezérigazgató-helyettes, Bognár Ádám a műszaki vezérigazgató-helyettes, Dr. Budai J. Gergő látja el jogi vezérigazgató-helyettesi pozíciót és Mártha Imre továbbra is az operatív főigazgató. Az Invitel Magyarország Zrt. alkalmazottai a jövőben a területüknek megfelelően a három cég között oszlanak majd el úgy, hogy az adminisztratív feladatokat végző cégbe körülbelül 100 ember kerül át, a másik két üzletág pedig nagyjából 500-500 munkavállalót visz majd.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A cégstruktúra átalakításával nem változik a tulajdonosi háttér sem - legalábbis egyelőre. Vagyis a közvetlen tulajdonos marad a Magyar Telecom B.V. (Matel), melynek többségi tulajdonosa a Mid Europe Partners (MEP) magántőke-befektető társaság. Ez azonban könnyen változhat a jövőben, régóta keringenek ugyanis különböző piaci pletykák azzal kapcsolatban, hogy a MEP szabadulna az egyre kisebb marzzsal működő területektől, így elsősorban a távközlési cégektől, beleértve a kelet-európai érdekeltségeket is (a cég ezen stratégia részeként 2014-ben eladta a T-Mobile Csehországban képvisel tulajdonrészét) - a mostani feldarabolás ennek a folyamatnak ágyazhat meg.

Két éve próbálnak vevőt találni

Az Invitel Magyarország eladásával kapcsolatos pletykák két évvel ezelőtt kerültek újra reflektorfénybe, amikor a TMTFinance nevű üzleti szaklap jól értesült forrásaira hivatkozva megszellőztette, hogy a MEP a FiberNet-üzlet lebonyolításában is segédkező Rothschild Csoportot kérte fel az Invitelben áttételesen képviselt 51 százalékos tulajdonrészének eladására.

Már akkor felmerült, hogy a céget egészében sokkal nehezebb lesz értékesíteni, mivel a potenciális vevők számára bizonyos üzletágak nem képviselnek akkora értéket. A lehetséges vevők sorában egyébként felmerült a Magyar Telekom, a Vodafone Magyarország és a Telenor Magyarország neve is, emellett a romániai RCS&RDS (a Digi tulajdonosa) is pályázhat az üzletágak egyikére, vagy akár mindkettőre.

Az Invitel sem akkor, sem most nem kommentálta a cég értékesítésével kapcsolatos piaci pletykákat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról