Szerző: Gálffy Csaba

2016. június 24. 14:10

Androidos fejlesztők kezére csap a Google

A privát C/C++ könyvtárakhoz megszigorítja a hozzáférést az új Android kiadás.

Változik a "szürke zónába" tartozó C/C++ könyvtárakhoz való hozzáférés az Android következő verziójával - figyelmeztette a fejlesztőket a Google. A bejegyzés szerint az Android N-től fogva a fejlesztők kizárólag a hivatalos, publikus könyvtárakhoz férhetnek majd hozzá, a rendszer privát könyvtáraihoz többé egyáltalán nem.

Eszerint a publikus Android NDK (native development kit) részét képező libandroid, libc, libcamera2ndk, libdl, libGLES, libjnigraphics, liblog, libm, libmediandk, libOpenMAXAL, libOpenSLES, libstdc++, libvulkan és libz könyvtárak továbbra is hívhatóak maradnak, az Android többi C/C++ könyvtárhoz azonban kizárólag a platform HAL (hardware abstraction layer), a rendszer daemonok és különböző belső szolgáltatások férnek majd hozzá, a külső fejlesztői alkalmazások már nem. Ha valaki továbbra is ilyen szolgáltatásokat akar használni, akkor a könyvtárat mellékelnie kell az alkalmazáshoz.

A Google eddig ezt a területet lazán kezelte, a privát könyvtárak használatát elnézte a fejlesztőknek. A problémát az jelenti azonban a Google szerint, hogy ezek a könyvtárak nem minden eszközön találhatóak meg (vagy nem ugyanúgy működnek), és nem is képezik a hivatalos Android részét. Így a nagy androidos teszt, a Compatibility Test Suite sem tér ki ezekre, így nem is garantált, hogy minden Play Store-os eszközön futni tudnak.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Egy érdekes eset a C++ STL (standard template library), amely a jövőben szintén privátnak minősül. Ugyan három STL is része az Android NDK-nak, a hivatalos ajánlás szerint ezeket mellékelni kell az alkalmazással, nem lehet a rendszer részét képező STL-eket hívni, így erre érdemes lehet odafigyelni.

Az átállást megkönnyítendő, a Play Store-os alkalmazások által leggyakrabban használt könyvtárak használatát egy időre engedélyezi a Google (például a libandroid_runtime.so, libcutils.so, libcrypto.so, libssl.so), ezek támogatását rövid időre fenntarthatónak ítélte a cég. Az Android N API-ra (API level 24) nem frissített alkalmazások ezért elérik ezeket a könyvtárakat, de a Google mindenkit biztosít, hogy ez csak a következő Android-kiadásig lesz így. Az illegálisnak ítélt, de támogatott hívások az Android N fejlesztői kiadásában toast hibaüzenetet dobnak és futnak, a végleges kiadásban nem lesz majd hibaüzenet. A nem támogatott illegális hívások viszont egyáltalán nem fognak majd N alatt működni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról