Szerző: Asztalos Olivér

2016. június 16. 17:00

A QNAP is hasítana egy szeletet a tárolópiacból

Otthoni-irodai NAS-ok tömkelege után a nagyvállalati tárolók piacán próbál szerencsét a QNAP. A tajvani vállalat eddig két terméket jelentett be, melyek közül az egyik már idehaza is elérhető.

Újabb szereplő tűnt fel a nagyvállalati tárolók horizontján, az elsősorban különféle otthoni, illetve kis- és középvállalkozásnak szánt NAS-okról ismert QNAP két termékkel próbál betörni a piacra. A tárolók a cég saját fejlesztésű, FreeBSD-alapú QES operációs rendszerével érkeznek, kétvezérlős kivitelben, támogatott ZFS fájlrendszerrel.

A 3U kivitelű ES1640dc és ES1642dc típusjelzésű termékek hatmagos Xeon E5-2420 v2 processzorra épülnek, a memória mérete vezérlőnként 32 vagy 64 gigabájt lehet, melyhez 16 vagy 32 gigabájt NVRAM cache társulhat, ami gyakorlatilag egy szabványos DIMM RAM modul cserélhető akkumulátorral párosítva.

A tárolók egyaránt 16 darab 2,5/3,5 hüvelykes meghajtót fogadnak, de míg a ES1640dc lemezvezérlője csak SAS 6Gb/s tempóra képes, addig az ES1642dc már a SAS 12Gb/s átviteli szabványt is támogatja. Természetesen akár SATA csatolós meghajtókat is fogadnak a tárolók, viszont ehhez már SAS-to-SATA átalakító szükséges.

Kapacitásbővítéshez két-két Mini-SAS port került a gép hátuljára, ami az ES1642dc esetében ez SFF-8644, az ES1640dc-nél pedig SFF-8088 formátumú. Ezek kihasználásához "buta" kiegészítőket, sima JBOD tárolómodulokat kínál a QNAP, a 3U kivitelű EJ1602 vagy EJ1600 segítéségével további 16 darab 2,5/3,5 hüvelykes meghajtóval bővíthető a rendszer tárkapacitása. Ugyancsak különbség, hogy az ES1640dc NAND-alapú írási gyorsítótárához mSATA foglalat került az alaplapra, miközben az ES1642dc már 2280-as M.2 slotot tart fent erre a célra.

A két modell közötti utolsó különbség a LAN portokat érinti, míg az ES1642dc négy 10 gigabites SFP+ portot kapott, addig az ES1640dc csak két 10 gigás RJ45-ös csatlakozóval rendelkezik. Ez ugyanakkor mindkét modell esetében bővíthető, mivel a PCIe x8-as (Gen3) slotba akár egy 40GbE hálózati vezérlő is helyezhető.

Saját szoftverrel

Pusztán a hardveres konfigurációval már kvázi lehetetlen megfelelő mértékben differenciálni a tárolókat, így a szoftveres rész kiemelt figyelmet kell kapjon. Ezért a QNAP egy saját, BSD-alapú operációs rendszer készített tárolóihoz. A jelenleg 1.1-es verzióját taposó QES szoftvernél első helyen a ZFS fájlrendszer támogatását emeli ki a gyártó. A fájlrendszer például további fejlesztés nélkül elérhetővé teszi például az inkrementális snapshotok mentését.

A rendszer az elvárható funkciókat mind tudja, például a deduplikációt, illetve a valós idejű tömörítést is támogatja, utóbbival 20-50 százalékkal csökkenthető az adatok tárhely igénye. A katasztrófa-elhárításhoz tervezett SnapSync mappák és LUN-ok távoli telephelyes tárolását segíti, ugyancsak blokk alapon. Emellett a VMware Site Recovery Manager is támogatott, melynek keretében a privát adatközpontban futó alkalmazások automatikusan replikálódnak a VMware felhőjébe, ahonnan gyorsan (és automatizáltan) visszanyerhetőek az elsődleges adatközpont elvesztése esetén. A szolgáltatás igénybevételével megspórolható egy második adatközpont kiépítése.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Ezen felül az OpenStack, illeve az ebbe tartozó HP Helion támogatást is kiemeli a QNAP, így ilyen vállalati környezetbe is könnyen illeszthető.

Mikor, mennyiért?

Az ES1642dc rajtja még odébb van, a piaci megjelenés őszre datálható, viszont az ES1640dc-t már szállítja a QNAP, a rendszer kezdőára pedig nettó 9500 euró, lemezek nélkül. Az összeg a konkurensek kínálatát figyelembe véve nem nevezhető kifejezetten kedvezőnek, bár ezt a garancia valamelyest kompenzálhatja, a gyártó ugyanis 5 év cseregaranciát biztosít a tárolókra. A HWSW kérdésére a QNAP elmondta, hogy bármelyik hazai integrátor vagy végfelhasználó számára ingyenesen biztosít tesztkészüléket, amihez az érdeklődőnek a disztribútorral kell felvennie a kapcsolatot.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról